Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Ernő, 2013.11.22.:

Tisztelt Bálint! "Szerbiának pillanatnyilag egyetlen nagykövetjelöltje sincs olyan vezető országokba, mint például az Amerikai Egyesült Államok, Kína és Németország – nyilatkozta Ivan Mrkić szerb külügyminiszter." A vajdasági magyarságnak annyi okos,képzett emberei vannak főként a VMSZ szárnyain belül,akik megfelelnének a nagyköveti posztra-miért nem gondolkodnak felajánlani valakit'?Ha jól emlékszem a vajdasági magyarság nem is adott eddig sohasem nagykövetet Szerbiának,valahogy ez nem megy a fejembe'

P.B., 2013.11.22.:

Tisztelt Ernő!

Szerbiának valóban nem, de Jugozláviának adtunk nagyköveteket. Pl. Balla László vagy Deák Ferenc jut eszembe, akik a hetvenes-nyolcvanas években nagykövetként képviselték az országot. Pillanatnyilag nem látok esélyt arra, hogy ez megtörténhessen. Azzal egyetértek, hogy a VMSZ-nek vannak olyan tagjai, akik alkalmasak arra, hogy nagykövetté váljanak.

Jelena Radojčin, 2013.11.01.:

Tisztelt Pásztor Bálint úr, Lenne egy kérdésem a magyar állampolgársággal kapcsoltban.Szeretném tudni, hogy meddig lehet majd igényelni a magyar papirokat. Sokan az ismerőseim kozül azt mondják, hogy még két évig. Van-e Önnek erről pontos információja? Előre is köszönöm a válaszát.

P.B., 2013.11.01.:

Tisztelt Jelena Radojčin!

A magyarországi állampolgársági törvény nem tartalmaz időkorlátot. Tudomásom szerint nincs tervben a törvény módosítása sem. Ezeket a szóbeszédeket már én is hallottam, de alaptalanok.

Ernő, 2013.10.27.:

Mikorra várható a Parlamentben a Nemzeti Tanácsokról való törvény módosítása?Ha jól tudom a mostani változatban amikor valaki községet illetve címet cserél azt külön be kell jelentenie (mert a következő NT választáson a neve nem lesz fent),míg lakcím-csere alkalmával a rendőrség automatikusan értesíti az adott község választási listáját arról hogy változás történt (gondolok itt a köztársasági meg a lokális választások listájára),akkor egyben a NT-i listán is miért nem módosítják az adatokat miért kell külön járni érte, lehetséges volna a NT törvény új változatában ezt a hibát kijavítani!?

P.B., 2013.10.27.:

Kedves Ernő!

A nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításait kidolgozni hivatott munkacsoport - amelynek Dr. Korhecz Tamás is tagja - ezekben a hetekben véglegesíti a javaslatot. Azt gondolom az év végéig elfogadhatja a törvénymódosítást a Parlament is.