Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Werth Henrik, 2016.03.03.:

Tisztelt Pásztor úr, A kérdésem rendkívül egyszerű. Ön mint jogász és politikus minden bizonnyal tudja naprakészen a választ is. Vezetői engedély SRB vagy HU, illetve személygépkocsi SRB vagy HU rendszám. Ezeknek a kombinációja hogyan lehetséges/törvényes? Válaszát előre is köszönöm!

P.B., 2016.03.05.:

Tisztelt Werth Henrik!

Az az alapvető szabály, hogy amilyen rendszámú autóval közlekedik valaki, olyan dokumentumokkall kell, hogy rendelkezzen. Amennyiben magyar rendszámú autót vezet valaki, akkor magyarországi vezetői engedéllyel kell, hogy rendelkezzen, ha szerb rendszámút, akkor szerbiai engedéllyel.

Ez alól kivétel, ha valakinek szerbiai állampolgárlént tartózkodási engedélye van Magyarországon. Ebben az esetben ugyanis jogosult magyar rendszámú autót szerb vezetői engedéllyel vezetni.

A fent említett a szabályszerű eljárás, viszont a gyakorlatban egy kicsit más a helyzet. Mivel gyakori jelenség, főleg a határmenti településeken, hogy más rendszámú autót vezet valaki más ország által kiadott dokumentumokkal. Általában a rendőr nem szokott ebből problémát csinálni (de csinálhatna).

Azt nem javaslom, hogy a szerbiai vezetői engedélyét elismertesse Magyarországon és Szerbiában azt mondja, hogy elveszett, és ún. duplikátot csináltasson. Egy személynek egy lakhelye és egy vezetői engedélye lehet. Az utóbbi tekintetében jó az együttműködés Magyarország és Szerbia belügyi szervei között, és hamar kiderül a szabálytalanság (dupla vezetői engedély).


Nagy Istvan, 2016.02.18.:

Tisztelt képviselő úr Nagyszerű lenne ez a támogatás. Csakhogy akiknek valóban a legnagyobb segítség lenne azok nemtudnak élni a lehetőséggel. Mivel ott van a feltételek között hogy nemlehet semijen tartozás.Ha valaki nemfizette a föld utáni vízdíjjat már elesett a pályázás lehetőségétől.Ezzel nemtudom mit lehetne kezdeni? Előre is megköszönöm megtisztelő figyelmét Tisztelettel Nagy István

P.B., 2016.02.19.:

Tisztelt Nagy Úr!

A Prosperitati Alapítvány pályázati kiírásában valóban benne van, hogy a pályázónak nem lehet köztartozása. Ezt világosan el is mondják az Alapítvány munkatársai a lehetőségeket bemutató közösségi találkozókon. Én azt gondolom, hogy ez a feltétel rendben van és általában része más pályázási lehetőségeknek is. Nem hiszem, hogy a vízlecsapolási llletékkel kapcsolatos tartozás miatt fognak potenciális pályázók úgy dönteni, hogy nem adják be a kérelmüket. A pályázati kérelmek beadásának határideje március 31. Amennyiben valaki több százezer dinár vissza nem téritendő támogatásra pályázik, azt gondolom, megéri előtte kifizetnie a tartozásokat, mégha egyet is értek azzal, hogy a vízlecsapolási illeték megfizettetése az esetek túlnyomó többségében igazságtalan.


Sebestyén Mária, 2016.02.02.:

Tisztelt Pásztor úr! Érdeklődöm, elkészült-e a pályázati kiírás, amely a magyar kormány által jóváhagyott vajdasági gazdaságfejlesztési támogatási eszközökre irányul? Ha igen, hol lehet hozzáférni? Amennyiben még nem, vajon mikorra számíthatunk rá? Köszönettel, Sebestyén Mária

P.B., 2016.02.02.:

Tisztelt Sebestyén Mária!

Ahogyan ígértük is, január 31-én megjelent tíz pályázat. A www.prosperitati.rs honlapon minden részlet megtalálható. Sikeres pályázást kívánok!