Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Eszter Körmendi, 2016.03.17.:

Tisztelt Pasztor ur, Bizonyàra ismert a VMSZ-nek, hogy Magyarorszàgon/Szegeden sok vajdasàgi gyerek tanul. Ezek a gyerekek hetvegen haza utaznak. Remelem, hogy tajèkozva vannak arrol is hogy a vonatjàratot megszüntettek. Gondolom, hogy azt is tudjàk, hogy hany autobusz jàrat van naponta a ket allam között. Sokszor vasàrnap az utasok nem fernek fel az autobuszba, igy nem tudnak eljuntni utazasi cseljukhoz. Este 22 orakor a ket hatàr közöt gyalogolnak az auto uton, ami szerintem eletveszelyes. Halotam, hogy VMSZ-nek a vàlasztasi temaja, többek közöt az EU. Nem gondoljàk, hogy VMSZ-nek inkabb a vajdasàgi-magyar problemàkal kellenne foglalkoznia, pl. a fentivel? Ha a tema nem Oent illeti, legyen szives tovabbitsa a levelemet edesapjanak. Köszönöm elöre is. Tisztelettel Eszter Körmendi

P.B., 2016.03.22.:

Tisztelt Körmendi Eszter!

Utánaérdeklődtem az Ön által felvetett problémáknak és a következő választ kaptam: 

A vasúti közlekedés Szabadka és Szeged között horgosi átszállással kb. egy éve megszünt, mert nem volt elég utas. A Srbija Voz hajlandóságot mutatott egy új szerelvény beállítására kb. szeptember 1-jei időponttal. Feltétel, hogy a MÁV-val elvégezzük a Magyarország területén való közlekedés alkalmassági bevizsgálását. Április folyamán indul a folyamat. Fontos az is, hogy az önkormányzataink aláírják a protokolt a Srbija Vozzal a közlekedés társfinanszirozására. 

A
utóbusz forgalmat csak a Suboticatrans a Bečejtrans végez egy-egy indulással a kora reggeli órákban Szabadkáról, illetve Újvidékről és vissza Szegedről a koradélutáni órákban. A Suboticatransban azt mondták, hogy pénteken délután kettő busz szállítja az utasokat, soha sem hagynak ott egyetlen embert sem. Van még egy járat Budapest - Szabadka vonalon, ami Budapestről a reggeli órákban indul és Szabadkáról a kora esti órákban. A szegedi szállító vállalat lemondta a járatokat. Rájuk nekünk nincs ráhatásunk.

Azt még ki kell emelni, hogy nemzetközi engedélyt szinte lehetetlen szerezni a Suboticatrans vagy más számára, mivel ezek korlátozotak és nincs szabad engedély.


Horvath Jozsef, 2016.03.05.:

Igen tisztelt Pasztor Balint kepviselo ur ! Regebb ota a Facebookrol ismerjuk egymast, es zartjuk a kapcsolatot, Mivel eddig Budapesten eltunk, es most egeszsegi allapotunk miatt ujra Visszajottunk Vajdasagba es egeszsegi allapotunk miatt a Nagybecskereki Geronto- loski centar - idosek otthona lakoi lettunk. Szerettuk volna megszervezni, hogy ezt az uj otthonunkat is bar neha-hetente egyszer, kulturotthonna tehessuk. Felkerestunk sok muveszt, szineszt, tanc es enekes csoportokat, a kornyeken fellepo es mukodo kulturalis egyesuleteket, hogy lepjenek fel nalunk is. Sok sikert kivanok a valasztashoz - mi is reszt veszunk benne. Szavazasok utan szeretnek Onnel megismertetni egy Prodzsektet, amely tobb szazezer embernek adna munkat az elkovetkezo 8-10 evben. Ezen kivul rengeteg hasznot biztositana az egesz orszagnak. Amennyiben erdekli, terjunk vissza ra a szavazasok utan. Tisztelettel, Horvath Jozsef.

P.B., 2016.03.06.:

Tisztelt Horváth Úr!

Köszönöm szépen. A választások után visszatérünk a projektre.


Werth Henrik, 2016.03.03.:

Tisztelt Pásztor úr, A kérdésem rendkívül egyszerű. Ön mint jogász és politikus minden bizonnyal tudja naprakészen a választ is. Vezetői engedély SRB vagy HU, illetve személygépkocsi SRB vagy HU rendszám. Ezeknek a kombinációja hogyan lehetséges/törvényes? Válaszát előre is köszönöm!

P.B., 2016.03.05.:

Tisztelt Werth Henrik!

Az az alapvető szabály, hogy amilyen rendszámú autóval közlekedik valaki, olyan dokumentumokkall kell, hogy rendelkezzen. Amennyiben magyar rendszámú autót vezet valaki, akkor magyarországi vezetői engedéllyel kell, hogy rendelkezzen, ha szerb rendszámút, akkor szerbiai engedéllyel.

Ez alól kivétel, ha valakinek szerbiai állampolgárlént tartózkodási engedélye van Magyarországon. Ebben az esetben ugyanis jogosult magyar rendszámú autót szerb vezetői engedéllyel vezetni.

A fent említett a szabályszerű eljárás, viszont a gyakorlatban egy kicsit más a helyzet. Mivel gyakori jelenség, főleg a határmenti településeken, hogy más rendszámú autót vezet valaki más ország által kiadott dokumentumokkal. Általában a rendőr nem szokott ebből problémát csinálni (de csinálhatna).

Azt nem javaslom, hogy a szerbiai vezetői engedélyét elismertesse Magyarországon és Szerbiában azt mondja, hogy elveszett, és ún. duplikátot csináltasson. Egy személynek egy lakhelye és egy vezetői engedélye lehet. Az utóbbi tekintetében jó az együttműködés Magyarország és Szerbia belügyi szervei között, és hamar kiderül a szabálytalanság (dupla vezetői engedély).