Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Annamária Fekete, 2015.07.27.:

Tisztelt Pásztor úr! A VMSZ miért fogadta el Vajdaság legutóbbi statútumát, amikor az szűkítette Vajdaság hatáskörét és például a ligások is ellene voltak? Az SNS-szel való alku miatt és mert tudják, ők kerülnek majd hatalomra tartományi szinten is? Kérem, oszlassa el a kételyeimet. Köszönettel, F.A.

P.B., 2015.07.31.:

Tisztelt Fekete Annamária!

A Tartomány hatáskörét az Alkotmánybíróság határozata szűkítette. Az új Statútumnak ezzel a határozattal összhangban kell sajnos lennie. Amennyiben a határidőn belül, tavaly nyárig nem került volna elfogadásra az új Statútum (a tartományi és a köztársasági parlamentben is), akkor Vajdaság működésének jogi alapjai szüntek volna meg. A Liga álláspontját én nem értelmezném, remélem ők is válaszolnak majd Önnek.

Ami Vajdaság hatásköreit illeti, június 23-án, a Köztársasági Parlamentben részletesen kifejtettem, hogy a VMSZ nézetei szerint a Tartománynak, az alkotmánymódosítást követően vissza kell kapnia a törvényhozó hatalmat és természetesen a pénzelésről is részletesen beszéltem. A felszólalást itt találja: https://www.youtube.com/watch?v=CwJ1g-22kvk


Nagy István, 2015.07.21.:

Kedves Pásztor Bálint, mi a véleménye a VMSZ-en belüli harcokról? Ön szerint van-e olyan pont Varga László Mi történik írásában, amely jogos VMSZ-kritikának tekinthető? Ön szerint rendben van-e, hogy a VMSZ-en belül nem jöhetett létre a másként gondolkodók platformja? Van-e valami, amin Ön is jelentősen változtatna a VMSZ-szel kapcsolatban? Ráadásul Varga szövegében egy részt Önre is vonatkozik: "Az elmúlt 10 hónapban egyetlenegy törvényjavaslatról nem szólalt fel, egyetlen képviselői kérdést nem tett fel sem a VMSZ frakcióvezetője, sem a frakcióvezető-helyettese, azaz jómagam. Pedig voltak olyan pillanatok, amikor lett volna mit mondanunk, kérdeznünk." Ezzel kapcsolatban mi a véleménye? Természetesen nem vagyok naiv, tudom, hogy belterjes információkat itt nem adhat ki, illetve nem fog támadást intézni a VMSZ ellen. Ugyanakkor Önt mindig nagyon sokra becsültem, és olyannak tartottam, akit nem lehet kézi vezérléssel irányítani, s biztos vagyok benne, hogy a közelmúlt történéseivel kapcsolatban is karakterisztikus véleménye van. Előre is köszönöm a válaszát, N.I.

P.B., 2015.07.22.:

Tisztelt Nagy István!

Köszönöm kérdését és rám nézve kedvező szavait. Én azt gondolom, hogy a párton belüli ügyeket a párt szerveinek ülésein kell megvitatni és ezt így is tettük az elmúlt hónapokban. Mindenki szabadon elmondhatta a véleményét és szabadon is szavazhatott. Senkit semmilyen negatív következmény nem ért a véleménye vagy a szavazata miatt. Varga László jelenlétében többször elmondtam az ő tevékenységével kapcsolatos véleményemet. Nem fogok sajtón vagy internetes felületeken közlemény-háborúba bocsátkozni. Ez a Vajdasági Magyar Szövetségre sosem volt jellemző és én ezentúl sem leszek ebben partner, mert nem méltó a közösséghez, az ügyekhez és a VMSZ-hez. Ezért utasítottam ma vissza a Magyar Szó és a Pannon RTV megkeresését is. Pedig lenne bőven mondanivalóm.

Ami a felszólalások számát illeti, igaz, hogy az év első felében nem szólaltam fel plenáris üléseken. Az én képviselői tevékenységem 2007. február 14-től teljes mértékben átlatható, hiszen itt, a személyes honlapomon mindennek nyoma van. Annak is, hogy két hete kérdést tettem föl a miniszterelnöknek a szerb-magyar közös infrastrukturális fejlesztésekről, amelyek megvalósulása  sok polgár életminőségének javulását hozza majd. És annak is, hogy a VMSZ állaspontját képviselve, a parlamenti közmeghallgatáson közel 40 perces előadást tartottam a politikai rendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseinkről. A frakciónak van még négy tagja, akik a tevékenységi területükre vonatkozó törvényjavaslatokról beszéltek az elmúlt hónapokban is. Ennek a VMSZ honlapján lehet utánanézni.

Én azt gondolom, hogy az erős magyar érdekképviselet megmaradása kulcskérdés. Csak akkor szabad gyengíteni, ha a polgároknak képesek és hajlandóak vagyunk alternatívát felkínálni más párt vagy egyéb szervezet képében. A VMSZ-t kritizálok megnyilvánulásaiban ezt eddig nem láttam.


Szvetecska Marietta, 2015.07.14.:

Tisztelt Pásztor Bálint Úr! Vagyon visszaszármaztatási kérelmünket 2011 decemberében az előírásoknak megfelelően átadtuk. A rehabilitációs eljárást azonban még most sem indítottuk meg, mivel a CMH iroda e témával foglalkozó akkori jogásza szerint ez egyáltalán nem szükségeltetik. Megtisztelő válaszát a következő kérdésekre várom; Szükséges-e a rehabilitációs eljárás elindítása, ha igen, hova kell fordulni, és milyen dokumentumokért? Maradok tisztelettel: Szvetecska Marietta

P.B., 2015.07.17.:

Tisztelt Szvetecska Marietta!

A vagyon-visszaszármaztatás szempontjából a rehabilitáció akkor szükséges, ha a vagyontárgyat elkobozták (konfiszkálták). Ez ugyanis azt jelenti, hogy a vagyon elvétele büntetés volt és nem pl. államosítás következménye. Amenniben szükség van rehabilitációra, az eljárás még mindig elindítható és ingyenes.