Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Zoltán, 2014.08.09.:

Ottó vezetői engedélyével összefüggésben a kiegészítendő kérdésem, hogy "boraviste" ideiglenes lakcímmel milyen hátrányok vannak egy saját tulajdonú személygépkocsi szerbiai bejegyzésénél, egyáltalán lehetséges-e ilyen státuszban?

P.B., 2014.08.26.:

Tisztelt Zoltán!

Ez a kérdés inkább elméleti jellegű, a gyakorlatban nem túl gyakran fordul elő a bejegyzett "boravište". Lehetséges  a személygépkocsi bejegyzése ebben az esetben is és nem jár hátránnyal. A gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő ilyen eset.


Szigeti László, 2014.07.18.:

Tisztelt Képviselő úr! Az új munkaügyi törvény, tartalmilag megszorításokat eredményez, de a politikusok azt állítják hogy ez által a gazdaság fel fog lendülni ( létesülnek új munkahelyek, bejön a külföldi tőke, stb..). Miután a szándék nemességét nem is vitatom, de a várt eredményt annál jobban: Az eddigi gyakorlatot az jellemezte, hogy a munkaképes lakossság egyre jobban kivándorol külföldre, az új munkaügyi törvény életbe lépését követően, azaz a megszorításokat követően, komolyan azt hiszi valaki hogy a munkaképes lakosság nem fog még nagyobb erővel elmenni Szerbiából? Ezek után pedig jöhet a külföldi tőke, jöhetnek az új munkahelyek, de kit fognak majd foglalkoztatni? Az a válasz már nem állja hogy a "környező országok is igy csinálták", mert a környező országok ezt a lépést "még idejiben" meglépték. Előre köszönöm tisztelt válaszát.

P.B., 2014.07.18.:

Tisztelt Szigeti Úr!

Az ország gazdasági kényszerpályán van. Ennek okait mindannyian ismerjük. Egyetértek Önnel abban, hogy ezeket a lépéseket korábban kellett volna megtenni, de hiányzott a politikai bátorság. A tőke, vagy ha úgy tetszik: a befektető, a (jog)biztonságot és a stabilitást szereti. A VMSZ két és fél évvel ezelőtti jelmondata - egy normális Szerbiáról - aktuálisabb, mint valaha. A befektetőkért Macedóniával, Boszniával, Albániával, Romániával, Bulgáriával versengünk. Előbb-utóbb azon is el kell majd gondolkodni, hogy mennyibe kerül nekünk a katonai semlegesség és más politikai illúziók.

A gazdasági helyzet a politikai őszinteség/őszintétlenség és bátorság függvénye, illetve túsza évtizedek óta. Ha majd 
a potenciális befektetők körében változik a Szerbiáról kialakult kép, akkor lesz munkalehetőség és megállítható az elvándorlás. Rengetegen mondják, hogy ha lennének munkahelyek, nem mennének el, illetve visszajönnének. Mi ezen leszünk.


ottó, 2014.07.17.:

Tisztelt Képviselő úr! Kérem engedjen meg még egy kérdést a már előzőleg feltett kérdésem folytatásaként! Említettem, hogy magyar-szerb kettős állampolgár vagyok, és a napokban költözöm vissza Szabadkára. Azt mennyire tartja járható útnak ha megtartom a magyarországi állandó lakcímemet és Szabadkán csak ideiglenes tartózkodást (boraviste) létesítek és ebben az esetben használnám Szerbiában a magyar jogosítványt szerb rendszámú kocsit vezetve, esetleg igényelnék nemzetközi jogosítványt? Vagyis, hogy ebben az esetben nem kéne honosíttatnom. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

P.B., 2014.07.17.:

Tisztelt Ottó!

Ebben az esetben vezetheti a Szerbiában bejegyzett autót magyarországi engedéllyel. 

Ami a nemzetközi jogosítványt illeti, az teljesen más kérdés, hiszen csak az eredeti engedély mellékleteként szolgál egyes országokban, amelyek ezt kérik (Szerbia és Magyarország között nem kötelező). Önnek erre az esetre vonatkozólag nem szükséges nemzetközi jogosítványt igényelnie.

Felhívnám a figyelmét még a meghatalmazás szükségességére. Az az elsődleges kérdés, ugyanis, hogy kinek a nevén van az autó, amelyet Ön vezetne. Mindenképp szükség van meghatalmazásra a tulajdonos részéről (punomoć), amit hitelesíteni kell. Ennek a meghatalmazásnak nincsenek alaki kellékei, szabad formájú lehet. Amennyiben Ön a gépjárművet külföldön is vezetné, akkor  nemzetközi meghatalmazást is kell igényelnie. Ez kötött formájú, tehát megvan az a formanyomtatvány amit  az illetékes szerv tölt ki és aláírással, valamint pecséttel lát el.