Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Kujundzsity Béla, 2017.10.25.:

Tisztelt Pásztor úr, tisztelt Képviselő úr ! Tudomásomra jutott, hogy holnap, okt. 26-án, a Szerb Képviselőházban, a Képviselők, kérdéseket tehetnek fel a jelenlevő minisztereknek, a bennünket érintő problémákról. Úgy mondván, már esedezve kérném, tegye már fel azt az agyon hallgatott, történelmi igazságtalanságról szóló meghozott Törvény kiigazítását, vagyis, az új vagyon visszaszármaztatási Törvényt, és annak meghozatalát. Nem hiszem, hogy a Képviselő úrnak nincs tudomása arról, hogy hány ember keseredettségét okozza ez a nagy szótlansága, ezzel kapcsolatban. Remélem, kérésünknek eleget fog tenni, amit sokunk nevébe, előre is megköszönnék.

P.B., 2017.10.25.:

Tisztelt Kujundzsity Úr!

A képviselőcsoporton belüli megállapodás eredményeként, holnap a frakció albán tagja fog kérdést föltenni. Nem csak hogy tudomásom van a témáról, hanem a VMSZ az egyetlen politikai erő, amely kezdetek óta azért küzd, hogy módosuljon a törvény és tegye lehetővé a csereingatlan útján történő kárpótlást. Ezirányú módosítási indítványainkat 2011-ben az akkori kormánykoalíció leszavazta. Ezt a témát tartalmazza a koalíciós szerződésünk és folyamatosan azon vagyunk, hogy végre megnyugtató módon rendeződjön a kérdés. Így teszünk a jövőben is. 


Szigeti László, 2017.10.22.:

Tisztelt Pásztor úr! Valószínű hogy az én információim hiányosak, vagy az információ források félrevezetők, de ezen a három linken látható dokumentumokban épp a 30. fejezet tartalmazza a G.M.O. tematikák. Ami még fontosabb hogy sajnos a számunkra kedvezőtlenül kell majd megváltoztatni a törvényt. Idézem: „ Prema važećem zakonu nećemo ni kupovati ni jesti genetski modifikovanu hranu. Ali, ako budemo pristupili Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što se već najavljuje – promet genetski modifikovane hrane moraće da se dozvoli. Spekuliše se da lobisti uveliko rade na ubrzanoj izmeni propisa.” A mellékletben három link látható:( http://www.prviprvinaskali.com/clanci/m-m-sevarlic/poglavlje-30-promet-gmo-zatvoriti-pred-sam-ulazak-u-eu.html, http://www.021.rs/story/Info/Srbija/151544/GMO-uslov-za-zatvaranje-poglavlja-30.html, http://www.svevesti.com/a329407-srbija-na-razmeđi-poglavlje-30-sto-gmo ) . Igaz, a 12. fejezet is foglalkozik a G.M.O. – val, de csak olyan információs jeleggel hogy az EU-ban vannak engedélyezett G.M.O. termékek, melyeket nekünk is engednünk kellene. Valójában a G.M.O. terén muszáj a jelenlegi törvényt módosítani vagy sem. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Szigeti László

P.B., 2017.10.24.:

Tisztelt Szigeti Úr!

Ez a kérdés elsősorban a Világkereskedelmi Szervezethez történő esetleges csatlakozás szempontjából releváns. A tárgyalások eredménye lehet a törvény módosítása is, de nem az egyetlen lehetséges végkimenetel. Minden a több hónapon vagy éven át tartó tárgyalásoktól függ majd. Amennyiben törvénymódosításra kerül is sor, a megfogalmazás a GMO szempontjából lehet nagyon restriktív, azaz előirányozhat olyan feltételeket is, amelyek szinte teljesíthetetlenek.


Szigeti László, 2017.10.21.:

Tisztelt Pásztor úr! Ha jól tudom, Szerbiában törvény tiltja a génmódosított élelmiszerek behozatalát illetve forgalmazását. Az EU-hoz való csatlakozási folyamatban, most épp a 30. fejezetet kel majd lezárni. Ha nem tévedek épp a 30. fejezet tartalmazza a G.M.O. termékeknek a szabad mozgását. Vajon akkor Szerbia felfüggeszti ezt a tilalmat? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Szigeti László

P.B., 2017.10.22.:

Tisztelt Szigeti Úr!

A 30-as tárgyalási fejezet a külgazdasági kapcsolatokról szól, lényege az ún. harmadik országokkal megkötött egyezmények, együttműködés a különböző fejlesztések terén, regionális és nemzetközi szervezetekkel, humanitárius segély stb. Ez a fejezet még nincs megnyitva, remélhetőleg decemberben megnyílik.

A GMO nem ide tartozik, szerintem a 11-es (Mezőgazdaság és vidékfejlesztés) vagy a 12-esbe (Élelmiszer-biztonság, állat- és növényegészségügy). Ez a téma általában a Világkereskedelmi Szervezethez történő esedleges tagság kérdésében szokott inkább  fölmerülni. Ebben a vonatkozásban sem azt jelenti hogy minden GMO lesz, viszont bizonyos százalékban GMO-t is tartalmazhat. Mindez a tárgyalások folyamán fog tisztázódni.