Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Sipos Imre, 2017.11.29.:

Tisztelt Balint! Prosperitatival kapcsolatos kerdesem lenne. Miert van kizarva falusi hazvasarlasbol nagyradonovac helyi kozosseg?(novi grad) ezzel az erovel kelebiat is ki lehetne zarni. Valaszat elore is koszonom!

P.B., 2017.11.29.:

Tisztelt Sipos Imre!

Tudomásom szerint a Prosperitati a városi kataszteri községeket kizárta. Radanovác ezek közé tartozik, a pályázat pedig a falusi házvásárlást teszi lehetővé.


Kujundzsity Béla, 2017.10.25.:

Tisztelt Pásztor úr, tisztelt Képviselő úr ! Tudomásomra jutott, hogy holnap, okt. 26-án, a Szerb Képviselőházban, a Képviselők, kérdéseket tehetnek fel a jelenlevő minisztereknek, a bennünket érintő problémákról. Úgy mondván, már esedezve kérném, tegye már fel azt az agyon hallgatott, történelmi igazságtalanságról szóló meghozott Törvény kiigazítását, vagyis, az új vagyon visszaszármaztatási Törvényt, és annak meghozatalát. Nem hiszem, hogy a Képviselő úrnak nincs tudomása arról, hogy hány ember keseredettségét okozza ez a nagy szótlansága, ezzel kapcsolatban. Remélem, kérésünknek eleget fog tenni, amit sokunk nevébe, előre is megköszönnék.

P.B., 2017.10.25.:

Tisztelt Kujundzsity Úr!

A képviselőcsoporton belüli megállapodás eredményeként, holnap a frakció albán tagja fog kérdést föltenni. Nem csak hogy tudomásom van a témáról, hanem a VMSZ az egyetlen politikai erő, amely kezdetek óta azért küzd, hogy módosuljon a törvény és tegye lehetővé a csereingatlan útján történő kárpótlást. Ezirányú módosítási indítványainkat 2011-ben az akkori kormánykoalíció leszavazta. Ezt a témát tartalmazza a koalíciós szerződésünk és folyamatosan azon vagyunk, hogy végre megnyugtató módon rendeződjön a kérdés. Így teszünk a jövőben is. 


Szigeti László, 2017.10.22.:

Tisztelt Pásztor úr! Valószínű hogy az én információim hiányosak, vagy az információ források félrevezetők, de ezen a három linken látható dokumentumokban épp a 30. fejezet tartalmazza a G.M.O. tematikák. Ami még fontosabb hogy sajnos a számunkra kedvezőtlenül kell majd megváltoztatni a törvényt. Idézem: „ Prema važećem zakonu nećemo ni kupovati ni jesti genetski modifikovanu hranu. Ali, ako budemo pristupili Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što se već najavljuje – promet genetski modifikovane hrane moraće da se dozvoli. Spekuliše se da lobisti uveliko rade na ubrzanoj izmeni propisa.” A mellékletben három link látható:( http://www.prviprvinaskali.com/clanci/m-m-sevarlic/poglavlje-30-promet-gmo-zatvoriti-pred-sam-ulazak-u-eu.html, http://www.021.rs/story/Info/Srbija/151544/GMO-uslov-za-zatvaranje-poglavlja-30.html, http://www.svevesti.com/a329407-srbija-na-razmeđi-poglavlje-30-sto-gmo ) . Igaz, a 12. fejezet is foglalkozik a G.M.O. – val, de csak olyan információs jeleggel hogy az EU-ban vannak engedélyezett G.M.O. termékek, melyeket nekünk is engednünk kellene. Valójában a G.M.O. terén muszáj a jelenlegi törvényt módosítani vagy sem. Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Szigeti László

P.B., 2017.10.24.:

Tisztelt Szigeti Úr!

Ez a kérdés elsősorban a Világkereskedelmi Szervezethez történő esetleges csatlakozás szempontjából releváns. A tárgyalások eredménye lehet a törvény módosítása is, de nem az egyetlen lehetséges végkimenetel. Minden a több hónapon vagy éven át tartó tárgyalásoktól függ majd. Amennyiben törvénymódosításra kerül is sor, a megfogalmazás a GMO szempontjából lehet nagyon restriktív, azaz előirányozhat olyan feltételeket is, amelyek szinte teljesíthetetlenek.