Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Dejan, 2013.09.29.:

Jo napot kivanok Balint, Van egy kerdesi: Megszerzese utan allampolgarsagot, Amikor kapsz egy szuletesi anyakonyvi kivonat? Koszonom

P.B., 2013.09.29.:

Kedves Dejan!

Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését. Az állampolgárság megszerzése után Önt anyakönyvezni fogják Magyarországon is. Ez automatikusan megtörténik néhány héttel az állampolgársági eskü/fogadalom letétele után. Remélem erre vonatkozott a kérdés.

Hőnig Róbert, 2013.09.10.:

Tisztelt Képviselő úr, csak egy ködös dolog tisztázásában szeretném a segítségét kérni. Szeretnék egy saját tervezésű járművet építtetni, csak nem tudom, hogy ennek a tevékenységnek van- e valami akadálya törvényileg, vagyis, hogy kell- e valamiféle építési engedély hozzá, vagy csak egyszerűen szeezzem be a szükséges alkatrészeket, keressem fel a megfelelő cégeket, vagy van valami törvény erre az esetre is. Illusztráció ként mellékelek egy You-tube videót, hogy szemléltessem miféle járműre is gondoltam, ahhoz hasonló jellegű járműről volna szó villanymotoros kivitelben. Link: http://www.youtube.com/watch?v=Lhp4CMpdBX0 Állítólag van valmi törvény, miszerint a szóban forgó tevékenységhez engedélyt kell kérni a hatóságoktól, bár ezt csak egy ismerősöm állította, és most már végre szeretném megtudni az igazat, hogy tényleg létezik eféle törvény, vagy csak kamu volna. Előre is köszönöm a segítségét.

P.B., 2013.09.12.:

Tisztelt Hőnig Úr!

Kérdése nem politikai, hanem jogi természetű. Nem tudom, hogy valamely hatályos törvény szabályozza-e ezt a nagyon különleges esetet. Ha forgalmomba szeretné állítani, akkor biztosan. Mindenképpen azt javaslom, hogy forduljon gyakorló ügyvédhez, aki föltérképezni a pontos jogszabályi hátteret. Elképzelhetőnek tartom, hogy ha nem is törvény, de valamilyen rendelet, szabályzat érinti ezt a kérdést. Tudom, nem sokat segítettem Önnek, de nem mindennapi a kérdés. Hosszadalmas utánajárást igényel a megválaszolása.

Makk Tamás, 2013.08.30.:

Tisztelt Képviselő Úr! A Hagyatéki törvény 39. szakaszában foglaltakra lenne szükségem magyarul, egy öröklési üggyel kapcsolatban. Segítségét előre is köszönöm.

P.B., 2013.08.31.:

Tisztelt Makk Tamás!

Tudomásom szerint az Ön által említett törvény nincs magyar nyelvre fordítva. A Magyar Nemzeti Tanács határozza meg a fordítási prioritásokat. A 39. szakasz arról szól, ismereteim szerint, hogy kiket illet meg a köteles rész.