Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Ernő, 2013.10.27.:

Tisztelt Bálint Úr! Isten bocsásson meg nekem,remélem nem leszek diszkriminatív,de..a VMSZ be kellene vezesse a következő intézkedést.Akik magyar nyelven akarnak tanítani,a vajdasági magyarságot akarják képviselni intézményekben,stb.,azok KÖTELEZŐEN legyenek rajta a MNT szavazói-listáján.Szégyenlik megvallani magyarságukat Szerbiában de a pénzt amit a magyarok által kapnak azt akarják..még tovább mennék: ajánlanám Orbánéknak a szavazás kötelező legyen MO-on mert sokan csak az útlevelért kapaszkodnak,és csak azok kaphassanak állampolgárságot akik rajta vannak a MNT sz.listáján illetve ha olyan helyen laknak ahol van magyar ny.tanítás vagy anyanyelv-ápolás és nem használt(j)ák ki,azok ne kaphassanak állampolgárságot,csak a felmenő ne legyen elegendő...nagyon sokan lettünk hirtelen magyarok érdekből. 1996-ban amikor Milosevics alatt magyar ny.tanítókézőt írtam be sokan fenyegetek,kiröhögtek, most azok elfoglalták az első helyeket. Köszönöm

P.B., 2013.10.27.:

Kedves Ernő!

Azt hiszem elvben sokan egyetértünk az Ön által javasoltakkal. Ugyanakkor ezen ötletek nagy részét nem lehet törvénybe iktatni, Szerbiában és Magyarországon se, mert alkotmányos jogokkal ütköznének.

Dejan, 2013.09.29.:

Jo napot kivanok Balint, Van egy kerdesi: Megszerzese utan allampolgarsagot, Amikor kapsz egy szuletesi anyakonyvi kivonat? Koszonom

P.B., 2013.09.29.:

Kedves Dejan!

Nem biztos, hogy pontosan értem a kérdését. Az állampolgárság megszerzése után Önt anyakönyvezni fogják Magyarországon is. Ez automatikusan megtörténik néhány héttel az állampolgársági eskü/fogadalom letétele után. Remélem erre vonatkozott a kérdés.

Hőnig Róbert, 2013.09.10.:

Tisztelt Képviselő úr, csak egy ködös dolog tisztázásában szeretném a segítségét kérni. Szeretnék egy saját tervezésű járművet építtetni, csak nem tudom, hogy ennek a tevékenységnek van- e valami akadálya törvényileg, vagyis, hogy kell- e valamiféle építési engedély hozzá, vagy csak egyszerűen szeezzem be a szükséges alkatrészeket, keressem fel a megfelelő cégeket, vagy van valami törvény erre az esetre is. Illusztráció ként mellékelek egy You-tube videót, hogy szemléltessem miféle járműre is gondoltam, ahhoz hasonló jellegű járműről volna szó villanymotoros kivitelben. Link: http://www.youtube.com/watch?v=Lhp4CMpdBX0 Állítólag van valmi törvény, miszerint a szóban forgó tevékenységhez engedélyt kell kérni a hatóságoktól, bár ezt csak egy ismerősöm állította, és most már végre szeretném megtudni az igazat, hogy tényleg létezik eféle törvény, vagy csak kamu volna. Előre is köszönöm a segítségét.

P.B., 2013.09.12.:

Tisztelt Hőnig Úr!

Kérdése nem politikai, hanem jogi természetű. Nem tudom, hogy valamely hatályos törvény szabályozza-e ezt a nagyon különleges esetet. Ha forgalmomba szeretné állítani, akkor biztosan. Mindenképpen azt javaslom, hogy forduljon gyakorló ügyvédhez, aki föltérképezni a pontos jogszabályi hátteret. Elképzelhetőnek tartom, hogy ha nem is törvény, de valamilyen rendelet, szabályzat érinti ezt a kérdést. Tudom, nem sokat segítettem Önnek, de nem mindennapi a kérdés. Hosszadalmas utánajárást igényel a megválaszolása.