Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Arnold Róbert, 2012.03.22.:

Tisztelt Bálint úr! Műszaki tanár vagyok egy olyan iskolában, ahol csak magyarul folyik a tanítás. Április másodikára kaptam a minisztériumtól időpontot a tanári licensz (szakvizsga) megvédésére, de szerb nyelven kell átadnom az óravázlatot és órát tartanom. Érdekelne van-e lehetőség arra, hogy magyarul szakvizsgázzak, vagy legalább a jogi részét magyarul vizsgázzam (szituációk, törvények, oktatási törvények). Tisztelettel Arnold Róbert.

P.B., 2012.03.23.:

Tisztelt Arnold Róbert!

A licencre magyarul is lehet vizsgázni, amit a Tartomány végez átruházott hatáskörben, idén januártól. Van tehát lehetőség arra, hogy magyarul szakvizsgázzon, csak annak az a feltétele, hogy a Tartományi Oktatási Titkársághoz kell beadni a dokumentumokat. Amikor Ön ezt megtette, még csak Belgrádban volt ez lehetséges. Feltételezem nem működik az automatizmus, ezért azt javaslom, hogy érdeklődjön a belgrádi Minisztériumban hogy mikor és milyen feltételek mellett "kerülhetne át" Újvidékre.

ottó, 2012.03.20.:

Tisztelt Képviselő Úr! A küszöbön álló választásokkal kapcsolatban érdekelne egy információ, mégpedig, hogy egy- vagy kétfordulósak lesznek-e. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

P.B., 2012.03.21.:

Kedves Ottó!

Az önkormányzati és a köztársasági parlamenti választások egyfordulósak. A tartományi parlamenti képviselők felét (60 főt) egyfordulós listás rendszer szerint választjuk (ahogy a köztársaságiakat is), míg a másik felét többségi rendszerben (ők az egyéni jelöltek). Az utóbbiak esetében, amennyiben a jelölt az első fordulóban nem kapja meg a választásokon résztvevők legalább felének szavazatát (ez a gyakoribb eset), akkor második fordulóra is sor kerül (május 20-án).

vrecko lászlo, 2012.02.27.:

Üdv.hol léhet utánanézni hogy az ősőktől vétek-e el valamit

P.B., 2012.02.28.:

Tisztelt Vrecko László!

Alapvetően a levéltárakban lehet ennek utánanézni. Azt javaslom, forduljon a CMH lakhelyéhez legközelebbi irodájához és vegye igénybe az ingyenes jogi tanácsadást. Segíteni fognak Önnek. Az elérhetőségek ITT.