Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Gajdács Rudolf, 2019.07.08.:

Tisztelt Pásztor Úr! Mostanság annyit lehet hallani arról hogy mekkora tömeg van a Szerb-Magyar határ átkelőkön, hogy bővíteni kellene az átkelőt, esetleg még újabbakat nyitni, viszont ezek igen nagy költségekkel járnak. Teljes infrastruktúrát, utat kiépiteni a semmiből tényleg sokba kerül. Viszont ahol az utak már meg vannak, és egyéb dolgok is (a határ mindkét oldalán), akkor miért nem ott nyitnak átkelőt? Ilyen helyszin például Szabadkán, Makkhetesen, a Granicarska út, amely szinte a határvonalig fut. Ha már épül az új Budapest-Belgrád vasútvonal, a pálya mellett miért ne lehetne személygépkocsiknak is átkelőt kiépiteni? Kiépitett út már van mindkét oldalon, a határvonalon átívelő vasutat így is úgy is örzik, a magyar oldalon a falu központ is csupán 1-1,5 kilóméterre van. Rendkívül kedvező lenne minden szempontból itt építeni egy átkelőt, és még a beruházás értéke sem lenne olyan magas, mintha a semmi közepén kellene építkezni. Mi a véleménye erről?

P.B., 2019.07.09.:

Tisztelt Gajdács Úr!

Sok mindenben osztom az Ön véleményét. Ugyan az Ön által említett utca nem vezet egészen a határig, hiszen egy rövidebb szakasz hiányzik, de ez részletkérdés. Az is igaz, hogy a másik oldalon az Ady utca szinte a határvonalig terjed. Nem vagyok abban biztos, hogy a makkhetesi lakosság nagy örömmel tekintene a forgalom óriási mértékű megnövekedésére. Folyamatosan tárgyalunk mindkét féllel a tűrhetetlen határhelyzet enyhítése érdekében, így megvizsgáljuk ezt a lehetőséget is.


Károlyi Bence, 2019.05.22.:

Üdv! Elsősorban azt szeretném kérni magától és a VMSZ-től,hogy tegyenek meg mindent a jelentős kisebbségi csoportok autonómia törekvéseinek érdekében. Legalább a bácska területén, ahol jelentős magyar nemzet él. Önök mint őshonos magyarok, remélem érzik ennek fontosságát. Gondolok itt főképp a kétnyelvű feliratokra, az újonnan kihelyezett táblák esetében és a belügyi szerveknél való magyar nyelvű tájékoztatókra és ennek folyamatos biztosítása ( Ahogy kiérünk szabadkáról topolya felé újonnan kihelyezett tábla csak a Cantavir felírat szerepel, a Csantavér viszont nem ugyanígy az újonnan épült körforgalomnál is). Szerbia európai úniós csatlakozásának derekán erre viszonylag könnyűszerrel szert tehetünk, csak hangoztatni kell az akaratunkat. Mivel mi is tiszteletben tartjuk a szerb nyelvet ezért kölcsönös tiszteletet várunk el. Egy európai országban ez elengedhetetlen. Szerbia erre már tett egy ígéret, ezen a linken megtalálható: https://alfahir.hu/2018/11/25/szerbia_delvidek_teruleti_autonomia Nos, azt szeretném kérdezni,hogy jelen helyzetben hogyan vélekednek eme autónómia sikerességében? Ha önök valóban magyar érzelmű és a vajdasági magyarságot képviselő szövetség, akkor remélem,hogy minél többet megtesznek az ügy érdekében. Válaszát várom és köszönöm,hogy elolvasta. Üdvözlet Topolyáról és minden jót valamint sok sikert kívánok!

P.B., 2019.05.25.:

Tisztelt Károlyi Úr!

Mindent megteszünk a magyar autonómia érdekében. Ebben a tekintetben a Kárpát-medence szintjén is egyedülálló eredményeink vannak. Például a nemzeti tanács intézménye, a részarányos foglalkoztatás, a kétnyelvű anyakönyvi kivonatok, amelyek részévé vált a nemzeti hovatartozásra vonatkozó adat is, a gazdaságfejlesztési terv megvalósítása formájában pedig több mint 1100 itteni magyar család esetében eddig 250 millió eurónyi fejlesztés valósult meg. Minden magyarért és alkotmányos jogunkért folytatjuk a napi küzdelmet. Ezekről a tényekről az Alfahíren sose fog olvasni.


Szigeti László, 2019.03.03.:

Tisztelt Pásztor úr! A média egyes hasábjain azt írják hogy a katonai szolgálat 65 éves korig tart, a törvény szerint pedig 60 éves korig: ZAKON O VOJNOJ OBAVEZI ČLAN 9. „Vojnom obvezniku prestaje vojna obaveza kada navrši 60 godina života“, és Član 49. „Obaveze lica u rezervnom sastavu nastaju od dana otpuštanja sa služenja vojnog roka ili civilne službe, od dana kada je obaveza služenja vojnog roka i civilne službe regulisana na drugi način, odnosno od dana prestanka profesionalne vojne službe, i traju do kraja kalendarske godine u kojoj vojni obveznik (muškarac) navršava 60 godina života.“ A kérdésem az, hogy akkor most mi az igaz? Második kérdés: Miután tény, hogy sok fiatal miután felvette a Magyar állampolgárságot ( a szerbről nem mondott le ), és Magyarországon dolgozik, de nem jelentkezett ki sem a rendőrségen sem a katonaügyosztályon, de Magyar igazolvánnyal jár haza, van e félnie való a határon? Mindkét válaszát előre köszönöm. Tisztelettel : Szigeti László

P.B., 2019.03.04.:

Tisztelt Szigeti Úr!

Pontosan idézte a törvényt, 60 év a felső korhatár. Az embereknek nincs félnivalójuk a határon.