Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Szigeti László, 2020.02.08.:

Tisztelt Pásztor Úr! Tekintettel a migráció körüli eseményekre, a február 07-i Magyar Szó – an megjelent cikkre hivatkozva, ahol a tanácskozás lényege számomra a: „Hogy meg tudjuk-e oldani azt, hogy községeink területére soha többet ne lépjen be egy migráns sem? Sajnálatos módon ezt biztosan nem tudjuk megakadályozni.”. Ez azért lesújtó, mert ez azt jelenti hogy a hatalom nem is akarja megakadályozni, hiszen a befogadó központok zártak is lehetnek? A másik kérdésem az, hogy mivel egyikük sem akar Szerbiában maradni (hanem tovább állni), vajon mely törvény szerint van joguk szabadon kószálni az országban? Más lenne a helyzet ha itt akarnának maradni, de mivel ilyen kérelmet nem adtak be ez nem ál fenn. A harmadik kérdésem pedig az, hogy mivel a szerb elnök többször is kifejtette hogy szeretné ha ezek a migránsok itt maradnának, következetesképp az egész haladó pártnak is ez a hivatalos álláspontja, hogyan tudunk mi a jövőben koalíciós partnerként együttműködni velük? (különös tekintettel az elnök kijelentésére az első 15 másodpercben: https://www.youtube.com/watch?v=gCYlZwG8Wwg ) Válaszát előre is köszönöm. Szigeti László

P.B., 2020.02.08.:

Tisztelt Szigeti Úr!

A VMSZ mindent megtesz, amit tud, nyilatkoztam erről a héten is többször, a parlamentben is részletesen kifejtettem az álláspontunkat. Ebben a kérdésben egyedül vagyunk, viszont a rendőrség elkezdte végezni a munkáját. Kitartóak leszünk.


Szigeti László, 2020.01.25.:

Mivel a Szerb kormány egyértelmű álláspontja az, hogy a migránsok letelepedhetnek Szerbiában – csak kérniük kell, felmerül egy egyszerű de elkerülhetetlen kérdés ( ami egyenlőre bagatelizálva van ). Mivel szinte mindegyik migráns muzulmán, és miután bizonyosságot szereztünk már arról hogy soha nem azon ország törvényeit tisztelik amely befogadta őket, hanem csak és kizárólag a saját vallási törvényeiket, vajon Szerbia az egynejűségről szóló törvényeit változtatni fogja vagy kettős mércét fog alkalmazni? Köztudott hogy nekik több feleségük van illetve lessz, (hiába is tagadjuk). Válaszát előre köszönöm.

P.B., 2020.01.26.:

Tisztelt Szigeti Úr!Mi küzdünk az ellen, hogy a migránsok nálunk letelepedjenek és remélem ebben sikeresek leszünk. Ami a kérdést illeti, nem tervezi a Kormány az Alkotmány ezirányú módosítását. Nem kell figyelmen kivül hagyni az a tényt se, hogy Szerbiában több olyan hagyományos nemzeti kisebbség is él, amelyek tagjai(nak egy része) muzulmán vallású(ak). Bosnyákok, albánok, romák és mások. 


Szigeti László, 2019.12.22.:

Tisztelt Pásztor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye azokról a Vučić által kifejtett szándékokról, miszerint a Szerbiából eltávozó polgárok helyét a beáramló migránsokkal lehet szépen pótolni és akkor minden rendben lesz. Próbálom pontosan idézni Vučić urat: „ План председника СНС је да се масовни одлазак младих реши масовном миграцијом у нашу земљу махом из земаља Африке и Азијe.” Mostan tegyük félre azt hogy ebbéli szándéka mennyire lesz sikeres vagy sem, de azért mégis nagyon aggasztó ez a szándéka. Szerintem a dolog roppant egyszerű: Az ok ami miatt a fiatalok távoznak az országból, ( munkahely hiány, vagy alacsony fizetés ), akkor is jelen lesz mikor beáramlanak a migránsok. Csak egy friss adat a szerbiai munkanélküliségről:” У трећем кварталу 2019. године број запослених износио је 2 938 700 а број незапослених 308 400. Стопа запослености за дати период износи 49,6% а стопа незапослености 9,5%.” Tehát az a sok állampolgár távozása után, még mindig több mint 300.000 a regisztrált munkanélküli. A migránsok sem fognak 30.000,00din – ért dolgozni, de még az itteni szociális segélyből sem. Bizonyítékul láthatjuk a Németországi helyzetet, ahol sem akarnak, sem tudnak dolgozni (mindegy hogy mennyi pénzért). De mitől is tudnának, mikor Afrikában sem Ázsiában nem a munkából éltek. Vagy talán a migránsok számára rögtön lesz munka, illetve jóval nagyobb fizetés? Szerintem nem, mert ha igen akkor nem csak a mi fiataljaink fognak itt maradni, hanem a szaporulat is növekedni fog, de még a már kiment fiatalokból is néhányan visszajönnének. Szerintem 2015-tol van már annyi tapasztalatunk hogy ki bírjuk jelenteni hogy a már itt lévő migránsok 1%-a sem alkalmas bármilyen munkára. Nem e lenne egyszerűbb azokkal az eszközökkel itt tartani a fiatalokat, amely eszközökkel a migránsokat is itt gondolják tartani? Válaszát előre köszönöm. Tisztelettel: Szigeti László

P.B., 2019.12.22.:

Tisztelt Szigeti Úr!

A VMSZ migrációra vonatkozó álláspontja nem változott. A leghatározottabban ellenezzük ittmaradásukat. Kedden fogok erről beszélni a Parlamentben. Áldott Karácsonyt!