Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Sladjana, 16.09.2014.:

Postovani gdine Balint, videla sam na Vasem sajtu da ste vec pisali po pitanju izmena Zakona o visokom obrazovanju, pa sam u toj oblasti zelela da postavim jedno pitanje koje je i moja trenutna dilema, a i jos nema ni odgovora sa fakulteta. Dakle, moje kolege i ja smo odbranili nase magistarske teze u toku 2014. godine /februar i jun/. Nismo prijavili doktorske disertacije još jer su nam rekli da čekamo septembar i usvajanje izmena Zakona. Dilema je član 128. Da li smo mi lica iz stava 1 - tj da li se mi smatramo licma koja su stekla zvanje magistra nauka do donosenja Zakona (na koji se Zakon misli - jer je to stav koji se ne menja), ili smo lica iz stava 2?? Praktično mi smo do poslednjih izmena Zakona stekli zvanja magistra, ali pre dodnosenja izmena Zakona nismo prijavili doktorske distertacije, tako da se pitamo da li upsujemo doktorske po novom na trecu godinu, ili prijavljujemo doktorske teze po starom, i koji su u tom slucaju nasi rokovi. Izvinte za ovako dosadno i detaljno pitanje, ali vidim da ste potpuno u materiji, pa se nadam tumačenju. Veliko hvala. Srdacan pozdrav, Sladjana

P.B., 27.09.2014.:

Poštovana Slađana,

Prema mom tumačenju, možete se upisati na treću godinu. 10. septembra, prilikom poslednjih izmena Zakona je dodat stav 2., koji glasi: „Lica sa zvanjem magistra nauka koja nisu ostvarila pravo iz stava 1. ovog člana, mogu se upisati na treću godinu doktorskih akademskih studija u odgovarajućoj oblasti, u skladu sa ovim zakonom.” To bi trebalo da znači da se upisujete na treću godinu, po novom programu doktorskih studija.


Jozef, 01.09.2014.:

Svake godine se iseli oko 1000-1500 u Madjarsku, asimiluje oko 500 i umanji zbog niskog nataliteta oko 1500-2000 Madjara, ukupno oko 4 hiljade godisnje. Znaci na popisu 2021 ce biti oko 200.000. Do kraja veka ce Madjari u Vojvodini gotovo nestati. Sta vi mislite o tome?

P.B., 06.09.2014.:

Poštovani Jozef,

Radimo sve što možemo da ne bude tako. Ja sam optimista po tom pitanju. Prebrodili smo i teže trenutke u poslednjih 95 godina.


Julka, 30.08.2014.:

Postovani Balinte, razmatram da kupim stan u novogradnji, da mi to bude prvi stan u zivotu, ranije su se delili subvencionisani krediti, sta je sa tim sada? Da li bi mogli da se zalozite za nas mlade sa dodjemo do prvog stana lakse i jeftinije kao pre nekoliko godina sto su neki imali prilike?Hvala na odgovoru

P.B., 06.09.2014.:

Poštovana Julka,

Slažem se sa Vama da bi bilo celishodno da se ponovo uvedu subvencionisani krediti za kupovinu prvog stana. S jedne strane, oni bi doprineli rešavanju problema mladih ljudi, a sa druge, malo bi se oživela građevinska industrija. Radićemo na tome.