Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Renáta, 2011.08.11.:

Tisztelt Pásztor Bálint! A minap egy olyan mondatot hallottam, amit nem tudok szó nélkül hagyni. A mondat így hangzott: "Nem tudom meddig tudom még fizetni azt, hogy a menyem óvónői diplomával az iskolában taníthasson?"(3 tantárgyat tanít) Végzős egyetemista vagyok, tanárnak készülők. Ez a mondat úgy hiszem túl megy minden határon. Azt hiszem, hogy bárki, aki tanárnak készül vagy már az, jogosan lehet nem kicsit mérges. Nálunk ez így megy? Ez a szokás? Aki fizet, az dolgozik (pénzért, amire neki feltehetően nincs szüksége, hisz megveszi a munkahelyet)? Miért küldik el a megfelelő szakosítással rendelkező embereket? Milyen kifogás az, hogy olcsóbb egy olyan ember alkalmazni tanárnak!!!, akinek nincs diplomája? Az iskola és a tanárok azért is vannak, hogy példát mutassanak. Vajdaságban ilyen a jó példa? Eddig csak gondolkodtunk azon az élettársammal, hogy elmenjünk külföldre. Ilyen dolgok hallatán lépnünk is kellett. Külföldön fogunk családok alapítani és dolgozni, mert úgy érezzük, hogy ellehetetlenítik azoknak az életet, akik tisztességesek.

P.B., 2011.08.15.:

Tisztelt Renáta!

Arra kérem, hogy ha vannak arra vonatkozó ismeretei, hogy ez mely iskolában történik így, értesítsen engem és a Tartományi Oktatási Titkárság utánanéz az ügynek. Természetesen én is azt gondolom, hogy ez megengedhetetlen. Nem gondolom viszont, hogy ez általános jelenség.

Munk János, 2011.07.20.:

T.Pásztor Bálint úr! Legyen szives a parlamentben feltenni a kérdést: meddig kell még a nem pravoszláv polgároknak eltűrni és fizetni minden postai küldemény után 10 dinárt eddig 8 dinár volt és ezt mind a nagy pravoszláv templomért amihez nekem és sok más polgártársamnak semmi közünk.Ez tiszta rablás.A hram svetog save tudtommal pravoszláv. Tisztelettel M.J

P.B., 2011.07.23.:

Tisztelt Munk János!

Köszönöm a témajavaslatot. Az ősz folyamán lesz alkalom ezt is megkérdezni.

Renáta, 2011.06.11.:

Kedves Pásztor Bálint! Érdeklődni szeretnék a magyar oktatásügy helyzetéről. Illetve konkrétan arra szeretnék választ kapni, hogy meddig lehet még ezt a abszurd helyzetet folytatni? Nem értem, hogy egyes falvakban/városokban 3-4 diákért osztályt nyitnak és, hogy a tanáraik java része nem megfelelő szakosítással dolgozik, vagy utazó tanárokat alkalmaznak. Nem tudom nem szó nélkül hagyni, el sem tudom képzelni, hogy mennyi pénz megy el ilyesmire. Másrészt pedig ami a magyar egyetemisták helyzetét illeti az szánalmas. Nem lehetne ésszerűsíteni a dolgon? Nem olcsóbb utaztatni a diákokat egy központi iskolába? Azt hiszem, hogy racionálisabban többre mennénk. A pénzen ami megmaradna támogatni lehetne az egyetemistákat, így aztán talán többen tanulnának tovább, és talán itthon tanulnának tovább nem pedig külföldön. Nagyon sajnálom ezt a helyzetet, a magyar értelmiség háttérbe szorul, hogy a képesítés nélküliek dolgozhassanak. Őszintén remélem, hogy történni fognak valamiféle változások.

P.B., 2011.06.11.:

Kedves Renáta!

Biztos vagyok benne, hogy ezekről a kérdésekről a következő években is vita lesz a vajdasági magyarságon belül, hiszen különböző látásmódok vannak. Az én véleményem az, hogy ahol csak lehet, fenn kell tartani a magyar oktatást. Ha ki lehet harcolni, hogy néhány gyerekkel osztályt lehessen nyitni, akkor erről önként nem szabad lemondani. Nemcsak azért vagyok erről meggyőződve, mert azt vallom, hogy önként nem szabad lemondanunk a jogainkról, hanem azért is, mert egy-egy településen a magyar nyelvű oktatás megszűnése felgyorsíthatja az asszimilációt, ami első lépésben abban nyilvánul meg, hogy a szülők szerb osztályba íratják gyereküket. Emelett, elsősorban a szórványban, kétségtelenül szükség van az iskolaközpontok létrehozására is, az iskolabusz-program bővítésére. Ezek a folyamatok elindultak. Az egyetemisták ösztöndíjazásával kapcsolatban pedig bizonyosan Ön is hallott a Magyar Nemzeti Tanács szeptemberben induló ösztöndíj-programjáról, amelynek köszönhetően tudomásom szerint 100-130 eurós ösztöndíjban részesülnek majd a magyar hallgatók.

Azzal természetesen egyetértek, hogy megfelelő képesítésű tanároknak kell tanítaniuk. Erre majd a kétszakos tanárképzés bevezetése jelenthet megoldást, hiszen pillanatnyilag bizonyos tantárgyakra vonatkozóan óriási hiány van. Az ösztöndíjak remélem ahhoz is hozzájárulnak majd, hogy több család engedhesse meg magának azt, hogy a gyereke Újvidéken járjon egyetemre és mondjuk biológia vagy történelem tanárnak tanuljon.