Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Ottó, 2010.12.02.:

Tisztelt Képviselő úr! Elöljáróban szeretném elismerésemet kifejezni honlapját illetően. Nagyszerű! Heti rendszerességgel olvasom. Kérdésem a kötelezö sorkatonai szolgálat eltörlésére irányul. Néhány évvel ezelőtt civil szolgálatba soroltak be, mivel ezt kértem. Szabadkán nagyon sokat kellett várni, hogy sorra kerüljek. Időközben egyetemi tanulmányokat kezdtem Zágrábban, ezért az ottani nagykövetségen keresztül halasztást kértem, nehogy időközben el kelljen mennem. Három év után, az idén Budapesten folytatom tanulmányaimat és egy hónappal ezelőtt az itteni nagykövetségen szintén beadtam egy kérelmet a halasztás ügyében. Nos, ha megszünik a sorkatonaság, akkor vajon jómagam és a hasonló helyzetben lévő fiatalemberek is szabadok leszünk e szolgálat alól? Tehát, a már besoroltaknak, de még halasztóknak nem kell-e mégis utólag szolgálniuk? Előre is köszönöm válszát!

P.B., 2010.12.03.:

Kedves Ottó!

Köszönöm az elismerő szavakat. Mindig nagyon örülök, amikor azt érzékelem, hogy olvassák a honlapot és jónak találják. A kérdését illetően jó hírem van: január 1-től csak az megy katonának, aki szeretne. Az utolsó, sorkatonai szolgálatot teljesítő "kiskatonák" most decemberben vonultak (vonulnak) be.

Patus Heléna, 2010.11.14.:

Jo napot kivánok, szeretném megirni a véleményem a kettös állampolgárságrol, mivel, hogy Szabadkán elhangzott, hogy a kritikákot is várják, s ha tudják orvosolják is, szerintem minden magyarnak megkellene adják a magyar állampolgárságot aki az elcsatolt részeken született s magyar anyanyelvünek valja magát annélkül, hogy felmutatná, hogy a felmenöi magyar állampolgárok voltak hivatalos papirokot lekell forditatni, hitelesitetni, a paptol kikérni a felmenöket addig mig magyar állampolgárig jut, kinek lessz ehez türelme meg pénze? nem lehetne egyszerübben mint ahogy elözöleg meg is irtam? Annak idején a területeikhez nem ragaszkodtak a magyarok az akkori politikusok, könnyen hagyták feldarabolni a területeiket csak hogy nekik jobb legyen ezért kérem ha lehetséges beszéljék ujra a Magyarkormánnyal ezeket a ceremoniákot Tisztelettel Heléna

P.B., 2010.11.15.:

Kedves Heléna!

Köszönöm, hogy megírta véleményét, de nem látom annak esélyét, hogy az állampolgárságról szóló törvényt újratárgyaljuk a magyar kormánnyal. Azért nem, mert az Országgyűlés által az idei év tavaszán elfogadott törvénymódosítás augusztus 20-án hatályba lépett, és az illetékes szervek ez alapján már elvégezték az előkészületeket. Feltételezem azért kell mindannyiunknak bizonyítanunk a felmenőink valamelyike magyar állampolgár voltát, hogy Magyarország kiszűrje a lehetőséggel esetlegesen visszaélni szándékozókat. Itt természetesen nem a vajdasági magyarokra gondolok.

A folyamatnak biztosan lesznek költségvonzatai, de szerintem lényegesen kisebbek, mint ahogy azt sokan gondolják. Elegendő lesz egy dokumentumot csatolni, ami bizonyítékul szolgál arra, hogy a kérelmező valamely felmenője magyar állampolgár volt. Sok esetben ez kétnyelvű anyakönyvi kivonat, amit fordíttatni se kell. Ennek ellenére sajnos bizonyára hosszadalmasabb lesz az eljárás, mint azt mindannyian szeretnénk, de kevesebb dokumentum és pénz szükségeltetik majd a magyar állampolgárság elnyeréséhez, mint nem is olyan régen még a magyar vízuméhoz.

Ernő, 2010.11.12.:

Kedves Bálint! Mindig is nagy érdeklődéssel követem a Tisztelt ház munkáját, különösen a vmsz képviselőinek az aktivitását kísérem. Íme egy dolog ami zavar úgy általában képviselőkkel kapcsolatban. Rettentően bosszant amikor látom, hogy a képviselők ülve kapcsolódnak be az egyes törvények vagy módosító indítványok körüli vitába. Szerintem egy törvényhozó intézet minimum annyit megérdemel,hogy a tisztelt képviselő fölálljon és állva elmondja véleményét!? Arról nem is beszélve: az ember sokkal magabiztosabban mondja el a véleményét állva mint ülve. Szeretném ha az egyik elkövetkező fölszólalásodban rámutatnál eme hiányosságra a ülés idején. Tudomásom szerint ti mindig állva "dolgoztok". A napokban sokat hallani olyan találgatásokat amely szerint a képviselők hamarosan vastagabb pénztárcával térhetnek haza elsején. Meglehet azon kevés polgár közé tartozok akik igenis jogosnak tartják a képviselők bérének emelését. Az átlagember azt gondolná csak az ülések jelentik a képviselő számára a munkát, holott itt van még a bizottságokban való munka, módosító indítványok benyújtása a törvényekre, stb. A dolog szomorú oldala csak az, hogy a 250 képviselő közül mindössze alig 100-at nevezhetek aktív résztvevőnek a parlamenti munkában a többi csak "bólógató János" akinek fogalma sincs miről folyik éppen a vita vagy mire kell szavazni a szavazás folyamán. Ennyit egyenlőre és további jó munkát nektek. Üdv, Ernő

P.B., 2010.11.13.:

Kedves Ernő!

Mi valóban mindig állva beszélünk a Parlamentben, hiszen ez jár a Képviselőháznak, a kollégáknak és a közvetítést követő embereknek. Valóban nem mindenki gondolja ezt így. Az új ügyrend elfogadása előtt egyébként javasoltam az egyeztetések egyikén, hogy csak nagyon indokolt esetben (pl. betegség, vagy egy bizonyos életkor fölött) lehessen ülve részt venni a vitában, de a többség ezt nem támogatta.

Jelenleg az a helyzet, hogy a kormánykoalícióhoz tartozó képviselők többsége állva beszél, az ellenzékiekről viszont ez nem mondható el, habár tapasztalható némi javulás. Az utóbbi időben azt látom, hogy az Új Szerbia képviselői és a radikális képviselők (egyelőre még) kisebb része is megtiszteli a Parlamentet és a nézőket azzal, hogy állva beszél. Ami igazán elkeserítő, az a miniszterek viszonyulása. 1-2 kormánytagot (pl. Šutanovac) leszámítva, a többiek ülve ismertetik a törvényjavaslatokat vagy vitáznak a képviselőkkel. Ez elég sokat elárul a Kormány Parlament iránti viszonyulásáról. Egyetértek egyébként azzal, hogy állva magabiztosabb az ember a vitában és több retorikai eszközt is be lehet így vetni. Sajnos azonban a parlamenti ügyrend továbbra is lehetővé teszi, hogy a képviselők és mások ülve adják elő mondanivalójukat.

Hogy fizetésemelés lesz-e, még nem tudni. Az biztos, hogy 6 éve változatlan "a boríték vastagsága", illetve még vékonyabb, mert másfél éve megszüntek a napidíjak. Ha lesz emelés, akkor ez mintegy 5%-ot fog kitenni (kb 2,5% a jövő év áprilisában és ugyanennyi októberben), a közszférában dolgozók mindegyikéhez hasonlóan.