Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


dragan djin, 02.06.2014.:

postovanje gospodine Pastor. zeleo bih da vas pitam, uvezi Madjarskog drzavljanstva. moja supruga i dete poseduju Madjarsko drzavljanstvo, dali ja mogu da dobijem automatski Madjarsko drzavljanstvo na osnovu supruge? Mi smo u braku osam godina i imamo jedno zajednicko dete. unapred hvala na odgovoru.

P.B., 06.06.2014.:

Poštovani Dragane,

U napomeni na stranici na kojoj se mogu postaviti pitanja piše da u budućnosti neću biti u prilici da odgovaram na pitanja u vezi sticanja državljanstva Mađarske. Preporučujem i Vama da pogledate dosadašnje odgovore u vezi te teme. U proteklim godinama sam odgovorio na više stotina pitanja vezano za sticanje državljanstva Mađarske, pa i na ovo Vaše. Molim Vas za razumevanje.


Goran, 28.05.2014.:

Gospodine Pastror pre svega bi voleo da pohvalim vaš rad i zalaganje za bolji život građana a onda da vas pitam nekoliko vaznih pitanja. Da li ce biti izgradnja jeftinih stanova u Subotici, ne vidim da je nas grad u planu za izgradnju tih stanova i jako mi je krivo zbog toga i da li vi nesto mozete uraditi oko toga.Druga stvar su nedefinisani zakoni za potrebe oko tehnologa az susaru voca.Zamislite koliko se kod nas voca baci a koliko bi se moglo osusiti i tako prodati ili izvesti ali za to drzava trazi zaposlenog tehnologa koji nista ne radi samo prima platu.Proces susenja nije toliko kompliovan na kraju se proizvod nosi na kontrolu u neki od centara za ispitivanje kvaliteta i nema opasnosti po zdravlje, ali drzava trazi od malog proizvodjaca da ima tehnooga i mnogi zbog toga odustaju od proizvodnje, a voce se baca i samo opstaju veliki proizvodjaci.Kakav je plan oko realizacije sitnih krada odnosno njihov prelazak da budu prekrsaj?I da li imate neke planove kako olaksati ljudima koji zele da se bave preradom voca njihovo bavljenje bez raznih dugackih procedura i nejasnih i ko ce izdti pravilnik o tome da svima bude ajsno kako se registrovati i sta treba imati za proizvodnju, a ne svako da tumaci zakon kako on hoce. Hvala vam na odgovorima.

P.B., 06.06.2014.:

Poštovani Gorane,

Izvinjavam se što tek sada odgovaram na Vaša pitanja, ali mi je bilo potrebno malo više vremena da bih se informisao u Ministarstvu poljoprivrede i u Ministarstvu građevinarstva.

Što se izgradnje jeftinih stanova tiče, razumeo sam Vaše namere i u pravu ste da bi bilo interesovanja za iste, ali zasada nije u planu njihova gradnja u našem gradu. Jedan od razloga je poplava, zbog čega je pitanje da li će u dogledno vreme taj projekat biti pokrenut i na drugim područjima Srbije, a drugi je što u Subotici, kao i drugim gradovima i opštinama trenutno ima poprilično puno izgrađenih, a neprodatih stanova. Možda je bolje rešenje ponovno pokretanje subvencionisanih kredita za kupovinu stanova.

Što se Vašeg drugog pitanja tiče, od Ministarstva smo dobili sledeći odgovor: "Zakon o nadzoru nad prehrambenim proizvodima biljnog porekla jasno definiše da proizvodnju određenih vrstа prehrаmbenih proizvodа može obаvljаti preduzeće, drugo prаvno i fizičko lice i preduzetnik аko imа zаposleno lice odgovаrаjuće struke zа rukovođenje procesom proizvodnje.

Za proizvodnju proizvoda od voća i povrća je propisano da rukovodi diplomirаni inženjer poljoprivrede smerа tehnologije prehrаmbenih proizvodа ili diplomirаni inženjer prehrаmbene tehnologije ili diplomirаni inženjer tehnologije ili diplomirаni hemičаr, odnosno diplomirаni inženjer poljoprivrede smerа zа voćаrstvo i vinogrаdаrstvo (Pravilnik o bližim uslovima za proizvodnju i promet prehrambenih proizvoda biljnog porekla). 

Složenost postupka sušenja voća, a pre svega nabavke sirovina, usvajanja tehnologija proizvodnje, definisanje uslovnog pakovanja, čuvanja, upotrebe aditiva i uspostavljanje sistema bezbednosti u samom procesu zahteva veoma odgovoran i ozbiljan pristup. Napominjemo da je koncept laboratorijske analize na kraju proizvodnje zamenjen sistemima bezbednosti zasnovanim na analizi rizika i da je odgovornost da se time bavi na proizvođaču.

Uslovi za bezbednost proizvoda moraju biti isti i za malog i za velikog proizvođača.

Što se tiče uslova, oni su definisani zakonskim i podzakonskim aktima.

Napominjemo da je inicijativa za ublažavanje zahteva za proizvodnju uvek bilo, a da se trebaju razmatrati u svetlu struke i svetskih normi."

Ja bih dodao da se sledećih godina, u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom najviše biti reči o poljoprivredi i zaštiti životne sredine. Moraćemo mudro pregovarati da bismo preuzeli sve što je smisleno i racionalno, a da se sa druge strane pokušamo izboriti za određene izuzetke u interesu naših proizvođača.

Pitali ste me i uvezi uvođenja nulte tolerancije za krađe. Želim i ovom prilikom da potvrdim da ćemo biti istrajni i nadam se skorom ozakonjenju tog rešenja.


aleksa, 29.04.2014.:

Postovani gospodine Pastor,zanima me objasnjenje u vezi sa apliciranjem za madjarsko drzavljanstvo,razlicito se tumaci opcija ako je neko od predaka rodjen pre 1920 godine na teritoriji opstine Sremska Mitrovica,da li potomci imaju pravo da apliciraju za madjarsko drzavljanstvo?unapred hvala

P.B., 29.04.2014.:

Poštovani Aleksa,

Upravo zbog različitih tumačenja, predlažem Vam da se raspitate u konzulatu Mađarske.