Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


J. Ilona, 2021.04.13.:

Tisztelt Képviselő úr, 1998 óta szerb--magyar kettős állampolgár vagyok, a magyar állampolgárságot nyugdíjasként szereztem meg. Mind ez ideig mindkét országban volt állandó lakhelyem, de ezen most, miután a magyar hatóságok rendezni kívánják a magamfajta nyugdíjasok egészégbiztosítási státuszát, nyilván változtatnom kell. Mivel a jelenleg érvényes szerb--magyar szociálpolitikai egyezmény nem teszi lehetővé, hogy mindkét országban legyen teljeskörű egészségbiztosításom, úgy döntöttem, hogy a magyarországi biztosítotti jogviszonyomat tartom meg, s a szerbiairól lemondok. Nekifutottam hát, hogy beszerezzem a magyar fél számára a szükséges lemondó bizonylatot a szerb hatóságoknál, ahol arra utasítottak, hogy Magyarországra történő kivándorlásom okán az illetékes belügyi szervnél szüntessem meg szerbiai lakóhelyemet. Nehéz szívvel, a kényszerítő körülmények hatására ezt bevállaltam (Szerbiában születtem, itt dolgoztam, itt szereztem meg a nyugdíjamat, mind a mai napig itt is van otthonom). Sajnos, ez az áldozatvállalás sem bizoynult elégségesnek a szerb hatóságok számára: az egészégbiztosítási lemondó bizonylat kiadásának további feltétele, hogy a nyugdíjfolyósítónál adjak meg egy magyarországi címet/bankszámlaszámot, hogy a továbbiakban a nyugdíjamat oda utalják, háromhavonként, euróban. Ezt már végképp nem szeretném bevállalni, nemcsak az előnytelen banki tranzakciók miatt, hanem azért is, mert évente legalább 6 hónapot Szerbiában töltök, az itt szerzett nyugdíjamat itt költöm el, itt van rá szükségem. A fentiekből eredően kérdéseim a Képviselő úrhoz a következők: 1) Van-e normatív jogi alapja annak, hogy a szerb hatóságok a kivándorláshoz kötik a szerbiai egészségbiztosításról való lemondást? 2) Hasonló szigorral járnak-e el a környező államok (pl. Bosznia, Montenegro) vonatkozásában? 3) Jogilag helytálló-e az, hogy a nyugdíj folyósítását a lakóhely szerinti országhoz kötik? Mindehhez még azt fűzném hozzá, hogy a magyar hatóságok részéről igen szerencsétlen az időzítés: a dúló járvány közepette éppen a legveszélyeztetettebb embereket kényszerítik olyan ügyintézésre, ami csak személyesen intézhető, utazással, határátlépéssel jár. Megítélésem szerint esetemben jogi kételyek itt is felmerülnek: ha nem mondok le a szerbiai biztosításomről, akkor a magyar hatóságok magyarországi biztosítotti jogviszonyom megvonásával olyan szerzett jogot vonnak meg tőlem, amit számomra az áttelepülésem idején érvényben volt jugoszláv--magyar szociálpolitikai egyezmény szavatolt számomra (ti. hogy a nyugdíjasként áttelepülőket ugyanazaok a jogok illetik meg, mint a befogadó ország nyugdíjasait). Válaszát, segítségét, esetleges közbenjárását előre is köszönöm!

P.B., 2021.04.14.:

Tisztelt J. Ilona!

Sajnos az Ön esete nem az egyetlen és nem is rendhagyó eset. Több érintett is jelzett ilyen vagy hasonló jellegű problémát.

Az Ön esetének és az ilyen esetnek az orvoslása nem merül és nem is merülhet ki egyes konkrét esetek kezelésében.

Az Ön által feltett kérdésekre az egységes válasz a következő:

Szerbia és Magyarország között létezik egy hatályos egyezmény (hatályba lépés ideje: 2014.12.01., egyezmény neve: Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Mađarske o socijalnoj sigurnosti - "Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 10 od 9. septembra 2014.), amelynek 15-ik szakasza sajnos explicit módon rendezi az Ön és még sokak által felvetett probléma legalitását, azaz az illetékes szervek (ahogy Magyarországon, úgy Szerbiában is) jogszerűen járnak/jártak el.

A jogszerű eljárás nem feltétlenül jelenti, hogy igazságos is.

Bosznia és Hercegovinával, valamint Montenegróval létezik szintén egy nemzetközi egyezmény (mindkét állammal külön egyezmény, sőt Horvátországgal is) amely teljesen más szemszögből közelíti meg a kérdést. A montenegrói illetve a boszniai nyugdíjra jogosultak emiatt más elbírálás alá esnek, az ő esetükben nem kötelező az állandó lakhely megváltoztatása.

Horvátország várhatóan az EU nyomására hamarosan változtat ezen az állasponton, de ez az Ön esetében, irreleváns.

A Vajdasági magyar Szövetség és annak képviselői megengedhetetlennek és tarthatatlannak tartják ezt az állapotot és a helyzet mielőbbi megoldását sürgetik, a szerbiai és a magyarországi szerveknél egyaránt.

Konkrét lépéseket kezdeményeztünk és az ügy megoldása folyamatban van.

Kormányközi szintre emeltük a kérdést és bizakodunk a probléma mielőbbi megoldásában.


Ibolya Madarász, 2021.03.20.:

Lehetséges hogy a húsvéti ünnepekre csak negatív korona vírus tesztel lehet Szerbiába belépni?

P.B., 2021.03.21.:

Tisztelt Madarász Ibolya!

Ebben a pillanatban még nem tudjuk hogyan fog a válságstáb dönteni. A helyzet alakulásától függ.


Ibolja dujmović, 2021.03.13.:

Mèrt nincs palicson vakcinàcijo anjiva menyenek menjenek hàt nyisonak it iš ès ki akar szabad a pàlya majd làsa menyien akarnak köszönöm hogy elolvasa

P.B., 2021.03.13.:

Tisztelt Ibolja Dujmović,

Egyelőre a megadott helyeken lehet fölvenni a védőoltást, de elképzelhető, hogy bővülni fog az oltópontok listája.