Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Julijana Molnar, 08.10.2014.:

Postovani gospodine Pastor zelela bih da budem clan vase stranke,zivim u selu gde jos uvek vasa stranka ne postoji. Imam volju da budem clan i da osnujem SVM u svom selu.. Da li mozete da mi kazete kome da se obratim. Zivim u opstini Odzaci, selo se zove Deronje. Hvala.

P.B., 09.10.2014.:

Poštovana Julijana Molnar,

Predlažem Vam da se obratite predsednici našeg Zapadno-bačkog odbora, Iloni Pelt. Sve ćete se dogovoriti.


Nebojsa, 08.10.2014.:

Postovani Gospodine Pastor ,imam jedno pitanje i nadam se da ce te moci da mi pomognete. Predao sam za drzavljanstvo preko krvnog srodstva u jednom Madjarskom mestu gde sam uz moje solidno znanje prosao razgovor..Posle pet meseci sam dobio proveru za jezik u Konzulatu -Subotici gde nisam uspeo sasvim da uspostavi komunikaciju sa konzulom ,zbog treme i posla jer nisam obnovio jezik a i sredina gde zivim neprica se Madjarski.Konzul mi je rekao da nije dovoljno i da nastavim da ucim i da ce mi stici pismo da mogu ponovo predati iz Budipeste kad naucim jezik.I posle sedam meseci mi je stiglo pismo iz jednog Madjarskog mesta gde sam predavao papire da se javim u policisku stanicu jer vodi istraga protiv mene pod br. 607 clan 2c i 1 i br 601 clan 1. Pa me zanima dali je to zato sto sam predavao uz nedovoljno znanje jezika (jako se brinem) .Ja nista drugo nisam napravio i nikad nisam krivicno gonjen.I u Madjarskoj sam samo bio predo dokumenta. Zanima me zasta je poziv u policiju ..S postovanjem unapred hvala Nebojsa

P.B., 08.10.2014.:

Poštovani Nebojša,

Ne znam šta je razlog Vašeg pozivanja.


Nenad Markovic, 05.10.2014.:

Uvaženi gdine. Pastor, Molio bih Vas da mi odgovorite na pitanje šta mi pripadnici mađarske nacionalne manjine dobijamo izborima za nacionalne savete, koliko je mađarskih lista proglašeno na predstojećim izborima kao i da me uputite u sam postupak tih izbora, tj. da li ću na kućnu adresu dobiti poziv za glasanje i gde će se samo glasanje sprovesti. Unapred zahvalan.

P.B., 06.10.2014.:

Poštovani G-dine Markoviću,

Uvek je najdemokratskije da se naši predstavnici biraju na neposrednim izborima. 26. oktobra mogu glasati oni građani Srbije, koji se izjašnjavaju kao pripadnici neke nacionalne manjine i koji su se upisali na poseban birački spisak određene nacionalne manjine. Nacionalni saveti su ustavna kategorija u Srbiji, koji imaju nadležnosti u sferama koje su bitne za očuvanje nacionalnog identiteta (obrazovanje, kultura, informisanje, službena upotreba jezika i pisma). Do sada su proglašene dve mađarske liste. Svi koji su upisani u poseban birački spisak, treba da dobiju obaveštenje od opštinske uprave o mestu glasanja.