Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Nenad Markovic, 05.10.2014.:

Uvaženi gdine. Pastor, Molio bih Vas da mi odgovorite na pitanje šta mi pripadnici mađarske nacionalne manjine dobijamo izborima za nacionalne savete, koliko je mađarskih lista proglašeno na predstojećim izborima kao i da me uputite u sam postupak tih izbora, tj. da li ću na kućnu adresu dobiti poziv za glasanje i gde će se samo glasanje sprovesti. Unapred zahvalan.

P.B., 06.10.2014.:

Poštovani G-dine Markoviću,

Uvek je najdemokratskije da se naši predstavnici biraju na neposrednim izborima. 26. oktobra mogu glasati oni građani Srbije, koji se izjašnjavaju kao pripadnici neke nacionalne manjine i koji su se upisali na poseban birački spisak određene nacionalne manjine. Nacionalni saveti su ustavna kategorija u Srbiji, koji imaju nadležnosti u sferama koje su bitne za očuvanje nacionalnog identiteta (obrazovanje, kultura, informisanje, službena upotreba jezika i pisma). Do sada su proglašene dve mađarske liste. Svi koji su upisani u poseban birački spisak, treba da dobiju obaveštenje od opštinske uprave o mestu glasanja.


Sladjana, 16.09.2014.:

Postovani gdine Balint, videla sam na Vasem sajtu da ste vec pisali po pitanju izmena Zakona o visokom obrazovanju, pa sam u toj oblasti zelela da postavim jedno pitanje koje je i moja trenutna dilema, a i jos nema ni odgovora sa fakulteta. Dakle, moje kolege i ja smo odbranili nase magistarske teze u toku 2014. godine /februar i jun/. Nismo prijavili doktorske disertacije još jer su nam rekli da čekamo septembar i usvajanje izmena Zakona. Dilema je član 128. Da li smo mi lica iz stava 1 - tj da li se mi smatramo licma koja su stekla zvanje magistra nauka do donosenja Zakona (na koji se Zakon misli - jer je to stav koji se ne menja), ili smo lica iz stava 2?? Praktično mi smo do poslednjih izmena Zakona stekli zvanja magistra, ali pre dodnosenja izmena Zakona nismo prijavili doktorske distertacije, tako da se pitamo da li upsujemo doktorske po novom na trecu godinu, ili prijavljujemo doktorske teze po starom, i koji su u tom slucaju nasi rokovi. Izvinte za ovako dosadno i detaljno pitanje, ali vidim da ste potpuno u materiji, pa se nadam tumačenju. Veliko hvala. Srdacan pozdrav, Sladjana

P.B., 27.09.2014.:

Poštovana Slađana,

Prema mom tumačenju, možete se upisati na treću godinu. 10. septembra, prilikom poslednjih izmena Zakona je dodat stav 2., koji glasi: „Lica sa zvanjem magistra nauka koja nisu ostvarila pravo iz stava 1. ovog člana, mogu se upisati na treću godinu doktorskih akademskih studija u odgovarajućoj oblasti, u skladu sa ovim zakonom.” To bi trebalo da znači da se upisujete na treću godinu, po novom programu doktorskih studija.


Jozef, 01.09.2014.:

Svake godine se iseli oko 1000-1500 u Madjarsku, asimiluje oko 500 i umanji zbog niskog nataliteta oko 1500-2000 Madjara, ukupno oko 4 hiljade godisnje. Znaci na popisu 2021 ce biti oko 200.000. Do kraja veka ce Madjari u Vojvodini gotovo nestati. Sta vi mislite o tome?

P.B., 06.09.2014.:

Poštovani Jozef,

Radimo sve što možemo da ne bude tako. Ja sam optimista po tom pitanju. Prebrodili smo i teže trenutke u poslednjih 95 godina.