Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Zec imre, 21.10.2018.:

Postovani ja sam madjar.kao i preci.ali zbog zivenja u sredini gde se iskljucivo prica srpski ne znam ga u dovoljnoj meri.moze se reci jako slabo.sada me interesuje ima li sansi da konkurisem za drzavljanstvo i ako ne znam dovoljno madjarski?ja i moji preci smo rodjeni svi u backoj.upisan sam i u glasacko telo za nacionalne manjine.hvala unapred Spostovanjem Zec Imre

P.B., 23.10.2018.:

Poštovani G-dine Zec,

Znanje jezika je neophodan preduslov apliciranja za državljanstvo prema Zakonu o državljanstvu Mađarske. 


Aleksandar Radović, 15.04.2018.:

Poštovani gospodine Pastor, imam za Vas malo neuobičajeno pitanje, nadam se da ćete naći vremena da me malo dublje uputite u temu koja me interesuje. Naime, državljanin sam Mađarske od kraja 2017. godine, dobio sam državljanstvo po pojednostavljenom postupku na osnovu pradede, Srbina rođenog u okolini Pečuja. Kada sam u martu mesecu ove godine išao u Segedin da podignem pasoš, do tada krajnje ljubazna službenica je primetila moju tetovažu Gavrila Principa na levoj nadlaktici, prekrivenu belom majicom i shvatila to kao provokaciju. Uredno me je zamolila da podignem rukav, promenila izraz lica i rekla mi kako se on danas tretira kao terorista u Mađarskoj i da ovo može da se protumači kao kršenje Ustava, odnosno, citiraću je: "uvreda mađarskog nacionalnog ponosa". Svestan istorijskih neprilika, tetovažu sam uredno pokrio, ali je službenica pod dnevnim svetlom videla obrise pomenute slike ispod bele majice. Da napomenem, imam 28 godina a istu sam uradio sa oko 20, iz razloga što sam njegov čin ubistva nadvojvode Ferdinanda video i vidim kao čin hrabrosti i borbe za slobodu srpskog naroda. Danas sam, kao dvojni državljanin, uverenja da je on svojim činom oslobodio i Mađare od austrijske samovlasti. Nikada nikoga nisam želeo da uvredim, poštujem Mađarsku kao svoju državu, kao državu u kojoj želim da zasnujem porodicu, živim i radim, ne želim da povredim njen Ustav, ali isto tako poštujem i samog sebe, svoje srpsko poreklo. Stoga, želim da Vas pitam, mogu li da imam pravnih problema (oduzimanje državljanstva, problemi u službenim ustanovama...) ukoliko neko primeti moju tetovažu i shvati to kao čin povrede mađarskog Ustava ili kako već želeli da formulišu isto. Nadam se da Vas nisam mnogo deranžirao i udavio ovako dugačkim postom. Hvala Vam unapred, Vaš odgovor će mi biti od velikog značaja.

P.B., 17.04.2018.:

Poštovani Aleksandre,

Razumem Vaš problem ali nisam osoba koja Vam može pomoći. Moj stav o ovoj temi je irelevantan. Reći ću Vam samo što i inače znate: stavovi Srba i Mađara o Gavrilu Principu su dijametralno suprotni. Njegov čin je oslobodio Mađarsku ne "austrijske samovlasti" već 2/3 teritorije, da ne govorimo o više miliona žrtava rata. Osnovno je pitanje u svakoj državi odnos lične slobode s jedne i poštovanja ustavnog poretka sa druge strane. Mogao bih navoditi analogije iz, recimo srpsko-hrvatskih ili srpsko-albanskih odnosa i možemo glasno razmišljati kako bi službenik Srbije reagovao videvši tetovirani lik neke ličnosti ali to nas ne dovodi bliže rešenju. 


Zlatko Santa, 16.03.2018.:

Postovani gospodine Pastor, da li vasa stranka mozda organizuje kurseve madjarskog jezike za sticanje drzavljanstva, konkretno u Novom Sadu? Ima puno skola i kurseva raznih,ali problem je sto se na tim kursevima tesko stice znanje,koje bi bilo dovoljno za predaju molbe...Unapred hvala i sve najbolje.

P.B., 16.03.2018.:

Poštovani G-dine Santa,

Savez vojvođanskih Mađara se ne bavi organizovanjem kurseva učenja jezika.