Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Marija Protic, 11.04.2014.:

Savet roditelja Član 58 Ustanova ima savet roditelja, osim škole za obrazovanje odraslih. U savet roditelja škole bira se po jedan predstavnik roditelja učenika svakog odeljenja, odnosno vaspitne grupe ako škola ostvaruje predškolski program. U ustanovi u kojoj stiču obrazovanje pripadnici nacionalne manjine, odnosno etničke grupe u savetu roditelja srazmerno su zastupljeni i predstavnici nacionalne manjine, odnosno etničke grupe. U ustanovi u kojoj stiču obrazovanje deca i učenici sa smetnjama u razvoju, član saveta roditelja je i predstavnik roditelja dece, odnosno učenika sa smetnjama u razvoju. Savet roditelja: 1) predlaže predstavnike roditelja dece, odnosno učenika u organ upravljanja; 2) predlaže svog predstavnika u stručni aktiv za razvojno planiranje i u druge timove ustanove; 3) predlaže mere za osiguranje kvaliteta i unapređivanje obrazovno-vaspitnog rada; 4) učestvuje u postupku predlaganja izbornih predmeta i u postupku izbora udžbenika; 5) razmatra predlog programa obrazovanja i vaspitanja, razvojnog plana, godišnjeg plana rada, izveštaje o njihovom ostvarivanju, vrednovanju i o samovrednovanju; 6) razmatra namenu korišćenja sredstava od donacija i od proširene delatnosti ustanove; 7) predlaže organu upravljanja namenu korišćenja sredstava ostvarenih radom učeničke zadruge i prikupljenih od roditelja; 8) razmatra i prati uslove za rad ustanove, uslove za odrastanje i učenje, bezbednost i zaštitu dece i učenika; 9) učestvuje u postupku propisivanja mera iz člana 42. ovog zakona; 10) daje saglasnost na program i organizovanje ekskurzije, odnosno programe nastave u prirodi i razmatra izveštaj o njihovom ostvarivanju; 11) razmatra i druga pitanja utvrđena statutom. Savet roditelja svoje predloge, pitanja i stavove upućuje organu upravljanja, direktoru i stručnim organima ustanove. Način izbora saveta roditelja ustanove uređuje se statutom ustanove, a rad poslovnikom saveta. ovo je clan 58.zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. U njemu pise da clanovi Saveta roditelja nacionalnih manjina moraju biti zastupljeni u Savetu roditelja i da se to regulise poslovnikom rada saveta roditelja. Mene zanima ako to nije regulisano poslovnikom saveta roditelja kako se ti clanovi Saveta roditelja biraju, ko snosi, kako i koliko odgovornost? Hvala unapred, Marija Protic,

P.B., 12.04.2014.:

Poštovana Marija Protić,

Molim Vas da se ovim pitanjem obratite Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine.

Mario Varenica, 09.04.2014.:

Srdacan pozdrav gospodine Pastor Javljam se u nadi da mozete da pomognete, jer je rec o izuzetno ozbiljnom problemu koji je zadesio porodicu Prnjat iz Feketica. Naime, njihovom malom sinu Draganu, starom 3 goine, je ustanovljena teska bolest, koja, da bi se pravilno lecila, mora biti odradjena operacijom u Nemackoj koja kosta 70.000 eura, a rok za operaciju je 2 meseca . Bas danas je u Feketicu odigrna prijateljska fudbalska utakmica humanitarnog karaktera, i sirom Vojvodine su aktivisti vec poceli sa humanitarnim radom, kako bi sto vise sredstava bilo prikupljeno za ovako kratak rok. Apelujem i molim Vas ako mozete nekako da pomognete, jer vremena nema puno, a svaka pomoc moze da bude krucijelno bitna, nadam se da mozemo humanoscu da pokazemo kako i dalje ima nade sa nasu zemlju i kako mozemo biti solidarni i spasemo jedan mali, neduzni zivot! Sa postovanjem Mario Varenica, Vrbas

P.B., 10.04.2014.:

Poštovani G-dine Varenica,

Zahvaljujem Vam se što ste me obavestili o slučaju Dragana Prnjata. Uplatio sam sredstva i zamolio sve moje poznanike na Facebook-u da takođe pomognu. Verujem u humanost ljudi!

Miroslav, 08.04.2014.:

Razocaran sam ulaskom SVM u Vladu. Siguran sam da ne ocekujete bilo kakve reforme od strane SNS-a jer da su hteli da se sprovode reforme vec bi ih barem zapoceli.

P.B., 09.04.2014.:

Poštovani Miroslave,

Ako želimo ostvariti naše ciljeve, treba da budemo deo parlamentarne većine. Ukoliko se dogovorimo o prioritetima sa SNS, bićemo deo većine. U suprotnom, ne. Nadam se dogovoru jer ne možemo sedeti skrštenih ruku četiri godine.