Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Helena, 25.05.2019.:

Poštovani, volela bih na neki način da se priključim Vašoj stranci. Poreklom po ocu sam mađarskog porekla sa devojačkim prezimenom Doža. To bih volela pre svega što su meni i detetu odobrili mađarsko državljanstvo i što bih volela da zbog jezika budem u kontaktu sa Vama. Svoje korene jako volim i jako sam ponosna na njih. Što se tiče mađarskog državljanstva ni meni ni mom suprugu kada je dete u pitanju nije interes otići odavde. Prvo zbog toga što nam je privatan posao i kuća i stan ovde u Beogradu i što svojim radom i trudom obezbeđujemo našoj porodici sve ono što je neophodno za život. Svoje porodične kuće se ne bih odrekla ni za živu glavu. A sve to bi hteli da sutra održi i naše dete. Jako bi mi značilo da sa ljudima pričam mađarski jer ovako niti imam ovde u Beogradu s kim izuzev sa pojedinim članovima rodbine koji su već jako stari. Govorim onako kako su me kroz celo moje detinjstvo moja familija, otac, baka i deka učili. Puno toga kada krenem da govorim izvire iz mene ali osećam po sebi da mi često puta treba ulaganje napora da se setim. Na neki način želim da dođem u kontakt sa ljudima kojima je vrednost porodice, rada i poštovanja sebe i drugih prioritet kao što sam to imala u svom detinjstvu u svojoj porodici. Zato vas od srca molim da mi date instrukcije kako da se priključim Vašoj stranci i da Vam na taj način pružimo podršku. S velikim Poštovanjem Helena Filipović

P.B., 25.05.2019.:

Poštovana Helena,

Savez Vojvođanskih Mađara ima gradsku organizaciju u Beogradu, predsednik je Nebojša Marjanović. Adresa: Sazonova (bivša Filipa Filipovića) br. 71, I sprat. Radno vreme: od 15:30 do 21 časova radnim danom, odnosno 14 do 18 časova subotom i nedeljom. Dobrodošli!


Helena, 22.05.2019.:

Poštovani Gospodine Pastor, moje pitanje je sledeće. Dobile smo ja i ćerka iz Vladine kancelarije Budimpešte obaveštenje da smo stekle mađarsko državljanstvo na osnovu porekla. Prilikom prvog odlaska u Ambasadu Mađarske u Beogradu predale smo kompletne zahteve za sticanje državljanstva i upis u matične knjige i predale svu dokumentaciju. Ovde nas sada obaveštavaju da moramo inicirati upis u matične knjige a za to nevidim razlog jer smo sve predale u samom startu. Malo nam je cudno jer bez polaganja zakletve nema ni upisa. Da li nas ambasada sama obaveštava ili moramo sami da se javimo? S velikim Poštovanjem Helena Filipovic

P.B., 25.05.2019.:

Poštovana Helena,

Ambasada bi trebala da Vas obavesti kada možete položiti zakletvu. Polaganjem zakletve stičete državljanstvo.


Damir, 25.04.2019.:

Poštovani narodni poslaniče, hoće li se juče rešeno pitanje izdavanja dovjezičnih dokumenata odnositi na sve nacionalne manjine ili samo na pripadnike mađarske zajednice? Zahvaljujem!

P.B., 29.04.2019.:

Poštovani Damire,

mogućnost izdavanja dvojezičnih izvoda iz matičnih knjiga se odnosi na sve nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj upotrebi u konkretnoj jedinici lokalne samouprave.