Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Márta Renáta, 2023.01.26.:

Tisztelt elnök úr,engem érdekelne miért van ijen kevés magyar tannyelvű középiskola szabadkán?Például a Plitehnicka-ban egy 4 éves magyar tannyelvű szak van!Van e rá esetleg lehetőség,hogy kiskorú gyermekeinket ne keljen Magyarországra küldeni a középiskolás tanulmányaik elvégzéséhez?

P.B., 2023.01.27.:

Tisztelt Márta Renáta!

A Politechnikai Középiskolában valóban egy 4 éves szak van, és emellett egy 3 éves is. 

Az, hogy melyik iskolában milyen szak nyílik és hány osztály van magyarul, a tanulók létszámától, erdeklődésétől is függ. 

Szabadkán 8 középiskolában tanulhatnak magyarul a diákok, összesen 25 osztály, azaz 25 különféle szak közül választhatnak. Ennyi osztály pontosan 632 diákot tudna fogadni  de évente alig 450 iratkozik be. Ez azt jelenti, hogy a szabadkai magyar középiskolákban bőven van hely - nem azért mennek Magyarországra tanulni, mert Szabadkán nem tudnának beiratkozni. 

Mi arra törekszünk minden évben, hogy a szakok lehető legszínesebb skáláját kínáljuk fel a diákoknak, így minden, ami Magyarországon van, itt a Vajdaságban is van. Emellett az oktatás minősége a vajdasági intézményeknek sem gyengébb a magyarországiaknál. Ráadásul a gyermek a szülőföldjén, a családjával egy otthonban, vagy a családja közelében tud tanulni.


Szvetecska Marietta, 2022.03.03.:

Tisztelt Kèpviselő Ùr! 2021-ben két kategóriában sikeresen pályáztam a Helyi Termék Védjegyre. A Szerb Állam mindkettőt pozitìv elbìrálásba részesìtette, de tavaj decemberben az ünnepélyes kiosztòn csak egyiket kaptam kézhez. Azóta több mint négy hónap eltelt. Kétszer írtam a Prosperitati jogászának, de semmilyen érdemleges választ nem kaptam. Hova forduljak? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Szvetecska Marietta

P.B., 2022.03.03.:

Tisztelt Szvetecska Marietta!

Beszéltem Juhász Bálinttal. Hozzá kellene fordulni. Várja a hívást.


J. Ilona, 2021.04.15.:

Tisztelt Képviselő úr, köszönöm gyors és kimerítő válaszát. Reményt keltő, hogy kormányközi szintre próbálják vinni az ügyet. Mivel ez vélhetően hosszabb lefutású lenne, első lépésben talán magyar oldalon kellene elérni, hogy az érintett személyeknél ne alkalmazzák a problémát kinyitó rendelkezéseket, nevezetesen a biztosítotti jogviszony rendezését addig, amíg kormányközi szinten megnyugtató módon nem rendezik az egész kérdéskomplexumot. Köszönöm még egyszer!

P.B., 2021.04.16.:

Tisztelt J. Ilona!

Egyetértek. Mindent megteszünk ennek a kérdésnek a rendezése érdekében.