Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Miroslav, 13.03.2014.:

Postovani, 11.10 2013. sam bio u Madjarskoj na razgovoru za drzavljanstvo i sve je proslo u najboljem redu , medjutim posla mesec dana sam dobio poziv za ponovni razgovor u subotici i gde mi je konzul rekao da jos malo doucim jezik i da dodjem kod njega.E sad ja bi vec pojavio opet u Subotici ali mojih dokumenata nema . dali uopste vracaju dokumente iz Budimpeste ili da pravim nove posto cekam 7 meseci da mi se vrate? Unapred zahvalan.

P.B., 14.03.2014.:

Poštovani Miroslave,

Ovo je pitanje za konzulat.

Vlada, 12.03.2014.:

Poštovanje g-din Balint, dozvolite mi da pomognem osobi pod imenom Ivan 06.03. Čitao sam da su ga odbili prilikom polaganja zakletve. I ja sam bio u istoj situaciji. Nakon odbijanja sa zakletve (tj. odbili su me neposredno pre nego što sam i trebao da polažem zakletvu) i rekli su mi da se javim kada malo bolje naučim jezik. Međutim, posle oko 6 meseci (nisam tačno siguran) su me sami pozvali iz ambasade. Sami su mi uputili poziv da ponovo dođem na zakletvu, ja se nisam prijavio ponovo. Malo sam se začudio, ali sam otišao. Prošao sam nakon razgovora s konzulom i polagao zakletvu. To mi je bio drugi put da su me intervjuisali. Ništa od papira nisam nosio sa sobom, sve oni i dalje imaju u ambasadi. Nisam se baš spremao za taj intervju, ali su me pustili jer imam neko znanje jezika. Savetujem da nastavite učenje jezika ako želite državljanstvo. Kada savladate, prijavite se ponovo za intervju. Osim ako vas ne pozovu ranije, kao i mene. Uzmite u obzir i ovakvu mogućnost, jer je tako bilo kod mene. Nadam se da sam pomogao.

P.B., 14.03.2014.:

Hvala, Vlado.

Dusko Grahovac, 10.03.2014.:

Poštovani Gospodine  Postovani dobio sam pismeni odgovor na moj zahtev za sticanje madjarskog drzavljanstva I doslovice pise. Zakon od 1993 god koji se odnosi na sticanje mađarskog državljanstva ,a koji je postao pravosnažan 125/1993 god 22  oktobra .Obaveštavamo vas da je vaš zahtev za sticanje mađarskog državljanstva odbijen odlukom koji je izdat  od   Predsednika Republike Mađarske 8 novembra 2013 god . Vi i vaša decaa niste dobili mađarsko državljanstvo ,Pravni lek protiv ove odluke nema . Informišem vas da nakon ispunjavanja zakonskih uslova ,zahtev možete ponoviti. Vas molim da mi objasnite o kakvoj odluci predsednika se radi I nakon kojih zakonskih uslova zahtev mogu ponoviti? Mnogo Vam hvala.

P.B., 14.03.2014.:

Poštovani G-dine Grahovac,

Predsednik Republike odlučuje o svakom zahtevu. Uslov se tiče, pretpostavljam, znanja mađarskog jezika.