Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Igor, 07.03.2014.:

Postovani, Ja sam drzavljanin Madjarske celog svog zivota - vec 27 godina. Moja majka je bila (i dalje je) samo madjarska drzavljanka ali se udala u SFRJ za jugoslovenskog drzavljanina. Ja imam danas i madjarski i srpski pasos - madjarsko drzavljanstvo sam stekao preko majke, a srpsko preko oca. Nisam imao problema nikada ranije kada sam prelazio granicu sa Madjarskom ili u samoj Madjarskoj, medjutim prosle nedelje me je u Budimpesti policija na ulici legitimisala i dao sam im madjarski pasos. Ja ne pricam madjarski jezik uopste - niti zelim da ga ucim ikada. Ja sam stekao drzavljanstvo Madjarske odmah po rodjenju svojom krvnom veze sa majkom i za mene nikad uslov nije bio znanje madjarskog jezika! Policija mi je rekla na engleskom da ce otvoriti istragu mog drzavljanstva, navodno da sam ga stekao nezakonito!? Ja sam im lepo rekao da sam ga stekao odmah po rodjenju a oni su mi se smejali - kao: da jesi sigurno, bas ti verujemo!?! TO JE DISKRIMINACIJA. UZASNO SAM BESAN. IZLOZEN SAM BIO NEZAKONITO TAKVOM TRETMANU! JA SAM MADJARSKI DRZAVLJANIN JEDNAKO KAO I TI POLICAJCI I IMAM JEDNAKO PRAVA KAO I SVI MADJARSKI DRZAVLJANI! Odakle njima pravo da me ponizavaju!? Odakle njima pravo da me lazno optuzuju i pokrecu neke nezakonite postupke!? Zelim da se zalim na ceo tretman kojem sam bio izlozen, na ponizavanje i vredjanje mene, a takodje zelim da se tako nesto nikada vise ne ponovi - ne samo meni vec bilo kome. Zelim izvinjenje i zelim sudski da ih gonim zbog tog ponizavanja i dovodjenja u pitanje mog drzavljanstva. Moja devojka je svedok svega sto se desilo! Kome i kako da se zalim? Molim Vas za savet. Sve najbolje, Igor.

P.B., 08.03.2014.:

Poštovani Igore,

To su pitanja za državne organe Mađarske, a ne za narodnog poslanika u Parlamentu Srbije. Obratite se ombudsmanu u Budimpešti.

Nenad Markovic, 07.03.2014.:

Postovani gospodine Pastor, Krajem februara sam dobio pozitivan odgovor po pitanju moje molbe za državljanstvo Madjarske i zakazana mi je zakletva u Konzulatu u Beogradu. Zanima me da li bi mogli da me malo podrobnije uputite u sam postupak oko polaganja zakletve i da li bih se za eventualni savet ili pomoć mogao obratiti beogradskom osboru Vaše stranke. Srdačan pozdrav.

P.B., 08.03.2014.:

Poštovani G-dine Markoviću,

Nema tu saveta, odete, položite zakletvu i to je to.

David, 06.03.2014.:

Poštovani, da li sada sve koji su predali svoje zahteve za mađ. državljanstvo pozivaju na reviziju znanja jezika? Zašto to rade? Ako sam prošao u Segedinu ili nekom drugom mestu u Mađarskoj, zašto neko sumnja u znanje jezika? Zašto nema ujednačenog kriterijuma znanja jezika nego je to prepušteno volji samog ispitivača bilo da je to konzul ili matičar? Možda ja znam dovoljno u svom selu ali ne znači da ću razumeti i nekog stručnjaka.

P.B., 06.03.2014.:

Poštovani Davide,

To su pitanja za državne organe Mađarske.