Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Imre, 28.01.2014.:

Postovani gospodine Pastor, da li mozete nekako uticati ili apelovati na nekog kablovskog operatera da emituju neki program na madjarskom jeziku na teritoriji Beograda, pisao sam operateru SBB (ciji sam korisnik) koji u svojoj ponudi ima programe TV2 i rtl klub i emituje ih u nekim mestima u Vojvodini ali ne i u Beogradu cak ni u nekom dodatnom paketu. Nisu cak ni odgovorili na mail. Steta je sto Madjari koji su u Beogradu nemaju ni jedan program na Madjarskom jeziku a dobijaju recimo Italijanske ili Ruske kanale putem kablovskih operatera, a Rusa i Italijana je neuporedivo manje.

P.B., 28.01.2014.:

Poštovani Imre,

Nažalost ne postoji način da se izvrši uticaj na SBB, pošto se radi o privatnoj kompaniji, koja samostalno definiše poslovnu politiku. Vaša želja je, međutim itekako razumljiva, pa sam se malo raspitao u beogradskom odboru Saveza vojvođanskih Mađara. U ovom trenutku, od klasičnih operatera samo OPEN TV ima DUNA TV, i to samo u nekim svojim paketima. Veliki operateri - SBB, IKOM i KDS nemaju u ponudi mađarske kanale, ali čak ni RTV Vojvodina 2.

Rešenje je DIGI TV koji instalira risiver sa tanjirom i omogućava pored osnovne ponude i tzv. manjinske pakete među kojima postoji i paket sa mađarskim kanalima. Sve se može videti na sajtu: http://www.digi.rs/web/index.php?task=kanali&paket=3. DIGI nema internet, ali nema ni mogućnost kombinovanja sa drugim kompletima tv kanala drugih provajdera.

Druga opcija jeste SAT-TRAKT, provajder iz Bačke Topole koji se polako pojavljuje na beogradskom tržištu, i postoji mogućnost da u budućnosti ponude željene kanale svakom individualnom korisniku.

Nadam se da smo Vam uspeli pomoći.

Dejan Vosarevic, 27.01.2014.:

Postovani Gospodine Pastor , za vas imam samo reci hvale zbog predanosti i ljubaznosti koju iskazujete i vidim da cete imati uspesnu karijeru kao politicar koji ima principe. Bio bih Vam jos vise zahvalan ukoliko biste mi mogli odgovoriti na par pitanja koja Vam pre niko nije postavio jer sam procitao skoro sva. 1. Imam sve uslove za sticanje madjarskog drzavljanstva , rodoslovnu vertikalu , dokumente i ostalo , poreklo , pristojno znanje madjarskog jezika kojeg ucim godinu i po. Ali ja nisam drzavljanin Srbije nego Bosne i Hercegovine i posto mi je Sarajevo blize tamo cu podneti zahtev. Isto tako cuo sam da zbog manjeg broja aplikanata nisu toliko rigorozni u pogledu znanja jezika u Sarajevu. Da li imate neka saznanja o ovoj mojoj tvrdnji? 2. Da li se zakletva uvek polaze u Budimpesti ili cu morati iz okoline Sarajeva dolaziti u Budimpestu pored Madjarskog konzulata? 3. Posto od nase porodice predajemo samo brat i ja , zanima me kakva je procedura za njegovu proveru jer je on gluvonem od rodjenja? (i imamo kutiju dokumenata i dijagnoza kojom to potvrdjujemo. Unapred Vam hvala! Dejan

P.B., 28.01.2014.:

Poštovani Dejane,

Zahvaljujem se na lepim rečima. Ne znam gde su rigorozniji. Ne bi trebalo da bude velikih razlika. Mesto polaganja zakletve određujete Vi prilikom predaje dokumenata. To može da bude bilo koji konzulat u svetu, ne treba putovati za Budimpeštu. Na treće pitanje ne znam odgovor. Predlažem Vam da se raspitate u konzulatu. Sigurno proveravaju znanje jezika i u slučaju gluvonemih osoba (možda u pisanoj formi ili pomoću znakovnog jezika).

Dejana, 23.01.2014.:

Postovani gospodine Pásztore, Pre 10 dana sam predala zahtev za madjarsko drzavljanstvo u Segedinu, znam da se desava dosta provera jezika tj pozivi u Suboticu na proveru jezika, sad zanima me da li je moguce da ce mene pozvati jer sam ja bosanski drzavljanin ali sam trenutno mesto prebivalista navela u Subotici jer 3 meseca zivim u Subotici sa deckom a 3 u bosni sa roditeljima. Cula sam da suboticki konzulat nema nikakve veze sa bosanskim drzavljanima i da ako bude trebala provvera da cu biti pozvana u Sarajevo u madjarsku ambasadu, da li znate ista o tome,isto tako su mome prijatelju koji je takodje drzavljanin Bosne rekli da se telefonske provere ne vrse na bosanske brojeve i da Madjarska ambasada u Sarajevu ne vrsi provere zbog malog broja aplikanata iz Bosne (oko 50), da li znate ista o tome?

P.B., 23.01.2014.:

Poštovana Dejana,

Zaista ne znam. Nisam upućen u unutrašnja, organizaciona pitanja državnih organa Mađarske.