Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Dr Andrija, 2009.12.10.:

Tisztelt Pásztor úr, az én kérdésem egyszerü. A vmsz tagja szeretnék lenni és aktivan résztvenni a vajdasági magyarság küzdelmében. Ujvidéken élek és orvosként dolgozom. Elöre is köszönöm a felvilagositását.

P.B., 2009.12.11.:

Tisztelt Dr Andrija!

Örülök annak, hogy a VMSZ tagja szeretne lenni és részt kíván venni a magyarság küzdelmeiben. Ebben az esetben, kérem keresse föl a VMSZ újvidéki irodáját, amely a Fehér Ferenc téren található, és töltse ki a belépési nyilatkozatot. A VMSZ Elnöksége egyik következő ülésén dönteni fog tagfelvételi kérelméről.

Nagy Abonyi Pál, 2009.12.07.:

Tisztelt Népképviselő úr! A napokban hordja szét a postás a végzéseket földtulajdonosaink felé. A végzésben a lecsapolási illeték mértékéről tájékoztatják parasztjainkat. A fizetendő összeg cirka 1200 dinár hektáronként. Ezt az összeget a VODE VOJVODINE vállalat számlájára kell befizetni. Nagy a zúgolódás. A Zentán működő paraszt szövetséggel hadilábon állok, ezért Önt kérdezem: Miért most számlázzák ki a tavalyi lecsapolási illetéket is? Mit csapoltak le tavaly, abban a szárazságban? Ha most számlázzák ki a tavalyit, miért adják vastagon hozzá a kamatokat is? Az idei illetéket is miért most az utolsó negyedévben találták ki, hogy jár? Ha az idei illetéket most számolták ki, akkor miért számlázza már mindjárt hozzá a kamatot is? És főleg. Milyen jogcímen fizetjük mi meg azt a szolgáltatást, amit sohasem igényeltünk? Szüleim tulajdonában levő földek parti földek. Amikor megvettük őket, akkor azért voltak magasabb árúak a réti földektől. Földjeinkhez legközelebb 1 kilométerre van csatorna. Tudom, hogy ez az összeg Önnek, vagy nekem nem jelentene akadályt, hogy kifizessük, de a paraszt, akinek a jövedelme megkérdőjelezhető, attól mi jogon szedjük be? Ez az összeg, ha minden zentai földre vonatkozik, akkor az kb. 25 millió dinár évente. Szüleim azt mondták, hogy a helyi járulékot kifizetik, de ezt nem fogják.

P.B., 2009.12.07.:

Tisztelt Nagy Abonyi Úr!

Erről a valóban nagy problémáról november 19-én értesültem egy tornyosi gazdától. Fremond Árpád képviselőtársam, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja rögtön utanájárt az ügynek. A zentai Gazdakör és az Önkormányzat tudomásom szerint tárgyal a Vajdaság Vizei közvállalattal.

Ernő, 2009.12.04.:

Kedves Bálint! Már régóta szerettem volna megkérdezni, hogy hány mandátum után kap egy képviselő állandó munkaviszonyt a képviselőházban. Sokszor hallom a médiumokban, vannak képviselők akiknek állandó munkaviszonyuk van a képviselőházban és vannak akiknek az új választások után megszünik a munkaviszonyuk.....Előre is kösz Ernő

P.B., 2009.12.05.:

Kedves Ernő!

Köszönöm a kérdést. Néha ilyen dolgokról is beszélni kell, nemcsak a nagypolitikai kérdésekről. Az embereket érdekli a képviselők jogállása és a médiumokban is sok a téves információ.

A parlamenti képviselőknek "2 kategóriája" van. A többség (csaknem 200 képviselő) munkaviszonyban van a Parlamentben. Ők a főállású képviselők (közéjük tartozunk mi négyen is). Elvárás volt a VMSZ-ben még az előző választások után mandátumot szerzőkkel szemben (és ez azóta se változott), hogy a számonkérhetőség érdekében ne "hobbiból" képviselősködjünk, hanem főállásban.

Kb. 50 képviselőtársam nem főállásban tevékenykedik, hanem máshol van munkaviszonyban. Viszont ez a kategória se ingyen dolgozik a Képviselőházban. Ők a máshol megvalósított jövedelmük és a képviselői fizetés közötti különbséget kapják (amennyiben a képviselői fizetés a magasabb), valamint a képviselői átalányt.

Fontos kiemelni, hogy a képviselői munkaviszony csakis a mandátum végéig tarthat. Kivételes esetben (a Parlament Adminisztratív Bizottságának jóváhagyásával) meghosszabítható maximum fél évvel. Ennek az a magyarázata, hogy a volt képviselő addig se maradjon jövedelem nélkül, amíg munkahelyet talál a "civil életben".

A képviselők esetében tehát nincs és nem is lehet állandó munkaviszony. Állandó munkaviszonyban kizárólag a parlamenti szakszolgálatok munkatársai (a takarítónőktől a bizottsági titkárokig) lehetnek. Ezek a szabályok egyébként évtizedek óta változtatás nélkül érvényesek.