Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Ernő, 2009.12.04.:

Kedves Bálint! Már régóta szerettem volna megkérdezni, hogy hány mandátum után kap egy képviselő állandó munkaviszonyt a képviselőházban. Sokszor hallom a médiumokban, vannak képviselők akiknek állandó munkaviszonyuk van a képviselőházban és vannak akiknek az új választások után megszünik a munkaviszonyuk.....Előre is kösz Ernő

P.B., 2009.12.05.:

Kedves Ernő!

Köszönöm a kérdést. Néha ilyen dolgokról is beszélni kell, nemcsak a nagypolitikai kérdésekről. Az embereket érdekli a képviselők jogállása és a médiumokban is sok a téves információ.

A parlamenti képviselőknek "2 kategóriája" van. A többség (csaknem 200 képviselő) munkaviszonyban van a Parlamentben. Ők a főállású képviselők (közéjük tartozunk mi négyen is). Elvárás volt a VMSZ-ben még az előző választások után mandátumot szerzőkkel szemben (és ez azóta se változott), hogy a számonkérhetőség érdekében ne "hobbiból" képviselősködjünk, hanem főállásban.

Kb. 50 képviselőtársam nem főállásban tevékenykedik, hanem máshol van munkaviszonyban. Viszont ez a kategória se ingyen dolgozik a Képviselőházban. Ők a máshol megvalósított jövedelmük és a képviselői fizetés közötti különbséget kapják (amennyiben a képviselői fizetés a magasabb), valamint a képviselői átalányt.

Fontos kiemelni, hogy a képviselői munkaviszony csakis a mandátum végéig tarthat. Kivételes esetben (a Parlament Adminisztratív Bizottságának jóváhagyásával) meghosszabítható maximum fél évvel. Ennek az a magyarázata, hogy a volt képviselő addig se maradjon jövedelem nélkül, amíg munkahelyet talál a "civil életben".

A képviselők esetében tehát nincs és nem is lehet állandó munkaviszony. Állandó munkaviszonyban kizárólag a parlamenti szakszolgálatok munkatársai (a takarítónőktől a bizottsági titkárokig) lehetnek. Ezek a szabályok egyébként évtizedek óta változtatás nélkül érvényesek.

Horvát Róbert, 2009.11.29.:

Tisztelettel jelentem Államelnökünk kijelentette,hogy "saját identitásunkkal akarunk bejutni az EU-ba"............ÉN IS!Tanja Miscevic asszony a mai Blicben kijelentette,hogy 2020 elött nem aktuális.Létezik? Üdvözlöm Képviselő úr!

P.B., 2009.11.30.:

Tisztelt Horvát Úr!

Parlamenti felszólalásainkban mi már évekkel ezelőtt rámutattunk arra, hogy nem érdemes dátumokkal dobálózni. Ehelyett inkább tenni kellene annak érdekében, hogy meghonosodjon az európai értékrend Szerbiában. Az ország leghamarabb akkor lesz EU tag, amikor a jogharmonizáció, valamint a törvények alkalmazása terén elérjük az ehhez szükséges szintet. Az olcsó politikai poénszerzési kísérletek nem tesznek jót az ügynek. Másképp fogalamazva: reálisnak tűnik Tanja Miščević "jóslata".

DrHorvát Róbert, 2009.11.18.:

Tisztelt Pásztor úr! A VmSZ irodából azt a választ kaptam,hogy a kettős identitású kettős kisebbségi (Magyar-horvát) egyén csak egy kisebbségi névjegyzékre iratkozhat fel!Tehát döntenie kell két számára alapvetően kedves identitás között ami nincs rendjén!Sok ember vész el igy !Tisztelettel Dr Horvát

P.B., 2009.11.18.:

Tisztelt Horvát Úr!

Az identitás szabad megválasztása alkotmányos jog. Nem kevés kettős identitású ember él Vajdaságban, de valóban csak egy nemzeti kisebbség választói névjegyzékére lehet felíratkozni. Ez a hatályos jogszabályok (a Nemzeti tanácsokról szóló törvény 47. szakasza) értelmében  így van. Mindenkinek arra a kisebbségi névjegyzékre kell felíratkoznia, amely közösséget a legközelebbinek érzi magához, amellyel a leginkább azonosul. Ez személyes döntés kérdése.