Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Csipak Tibor, 2009.02.19.:

Bálintom! Az első adódó alkalommal kérlek kérdezd meg Sutanovac urat, hogy miért nem származtatja vissza a katonaság a zentai kaszárnyát amikor erre érvényes szerződés kötelezi!!?Jogállam vagyunk?A katonaság a nép érdekeit szolgálja?

P.B., 2009.02.20.:

Tisztelt Csipak Tibor!

Tavaly áprilisban hallottam először erről az ügyről és azóta is követjük Varga László képviselőtársammal. Azóta a zentai önkormányzat többször tárgyalt a kaszárnya visszaadásának ügyéről a Védelmi Minisztériumban. Sajnos jogilag nem egyszerű a helyzet. Csak a terület kb fele jár vissza térítésmentesen az önkormányzatnak, a szerződés alapján. Viszont a telek csak egységes egészként értékes és használható igazán. Az is fontos, hogy a másik felét milyen feltételek mellett kaphatná a község vissza. Az önkormányzat a város számára legjobb megoldásra törekszik és peren kívül szeretné rendezni az ügyet, annak érdekében, hogy a kaszárnya visszaadása ne húzódjon el még évekig.

Délvidéki S. Atilla, 2009.02.18.:

Ön mit gondol, mikor fognak a magyarok között élő szerb fiatalok is magyarul tanulni, miért csak a magyaroknak kell szerbül tudniuk? Hol itt a tolerancia? Mikor lesz valóban toleráns, a szerbség részéről is toleráns az oktatáspolitikánk azon túl, hogy sokat emlegetjük ezt a fogalmat? Hiszen a magyarellenesség gyökereit vághatnánk el azáltal, ha a szerb diákok már az iskolában megismerkedhetnének a más nemzetiségű környezetükkel, amire a nyelvtanulás a legjobb alap...!

P.B., 2009.02.19.:

Tisztelt Délvidéki S. Atilla!

Teljes mértékben egyetértek Önnel. Attól még, hogy a magyaroknak a saját érdekükben (nem a szerbek miatt) meg kell tanulniuk szerbül (szándékosan nem használom az "államnyelv" kifejezést), a velünk együtt élők is megtanulhatnák a mi anyanyelvünket. Még csak nagyon kevesen jöttek rá arra, hogy, magyarul tudni előny. Úgy tudom, hogy néhány iskolában már lehet (választott tantárgyként) magyarul tanulni. Ez persze még korántsem kielégítő. Beszélni fogunk az oktatási miniszterrel erről.

Junga Károly, 2009.02.16.:

Tisztelt Pásztor Úr! Köszönöm megtisztelő válaszát! Megpróbálok lényegretörőbb lenni. Ön, a vmsz tudna-e abban segíteni, hogy ilyen pályázatokról pontosabb tudomást szerezzek? Tisztelettel: Junga

P.B., 2009.02.17.:

Tisztelt Junga Úr!

Szabadkán és más vajdasági városokban is vannak pályázatfigyelő- és író cégek, civil szervezetek, vállalkozásfejlesztési központok. Ezek összehangoltabb működése érdekében a VMSZ tavaly elindította a Vajdasági Fejlesztési Hálót. Több településen jött létre a Hálónak irodája. A Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezeteinek elnökei is minden héten megkapják az aktuális pályázati értesítőt. Náluk mindig lehet érdeklődni. Remélem tudtam segíteni.