Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Gyula, 2009.03.28.:

Tisztelt Pásztor úr, volt alkalmam pillantást vetni Vajdaság hatáskörének törvénytervezetére. Ha a jelenlegi formában fogadná el a Köztársasági Képviselőház, az már előrehaldást jelentene. Amit azonban észrevettem, hogy nem történt emlités a Vajdasági Statisztikai Hivatalról, ami, ha nem tévedek, része a Statútum tervezetnek. Szerintem ez igazán fontos kérdés, mivel olyan helyen dolgozok ahol óriási szükségünk lenne statisztikai adatokra, vajdasági szinten. Ugyanis, meghatározott adatokat már most is tartományi szinten gyűjtenek be (és továbbitanak köztársasági szintre), nem értem, miért nem lehetne azokat itt át/feldolgozni és nyilvánossá tenni?! Remélem e kérdésben a VMSZ nem fog hátrálni és megtesz mindent, hogy Vajdaságnak legyen saját statisztikai hivatala. További jó munkát!

P.B., 2009.03.29.:

Kedves Gyula!

A VMSZ mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Statútum javaslatában szereplő összes hatáskör benne maradjon az elfogadott Alapszabályban és hatásköri törvényben. Kiemelten vonatkozik ez a Statútum javaslatának 5. szakaszában szereplő azon hatáskörre is, amely a tartományi jelentőségű statisztikai adatok begyűjtésére és feldolgozására vonatkozik. Nemcsak presztizs-kérdés a Tartományi Statisztikai Hivatal megalakulása, hanem valóban gyakorlati jelentősége lenne a tartomány fejlődése szempontjából. Remélem, elfogadásra kerül majd a Tartományi Végrehajtó Tanács által, a Hatásköri törvény tervezetére benyújtott módosítási indítvány, amely a Tartományi Statisztikai Hivatal megalakítására vonatkozik. Amennyiben nem, benyújtjuk mi képviselők a Parlament elé kerülő törvényjavaslatra.

Zemkó Sándor, 2009.03.16.:

Tisztelt Pásztor Bálint Úr! Tudom, hogy képviselői munkája során nem elsősorban a mezőgazdság problémájával foglalkozik, de mivel máshoz nem igen tudok fordulni, és adott a lehetőség, hát Önt kérném meg, hogy hallasa szavát ez ügyben! Biztosan ismeretes Önnek, hogy az új támogatási rendszerben csak az úgynevezett komerciális gazdaságokat támogatják, vagyis akik földműves nyugdíjat fizetnek, illetve föld. nyugdíjasok. Ez nagyjából rendben is volna, de sajnos itt "megfeledkeztek" azokról az idős háztartásokról akik világ életükben földműveléssel foglalkoztak, csak koruk végett már nem kerülhettek bele az 1986-ban bevezetett nyugdíjrendszerbe (férfiak akik 1931 előtt, nők 1936 előtt születtek). Ezek az emberek most semmilyen támogatás nélkül kell, hogy megéljenek és higgye el nem kevesen vannak (Istennek hála). Úgy érzem, hogy nagy igazsátalanság érte őket, hiszen ők igencsak kivették részüket a háború utáni ujjáépítésben, beszolgáltatásban stb. És igenis Ők mezőgazdasággal foglalkoztak és foglalkoznak ma is. Arra szeretném megkérni, hogy hallasa szavát ez ügyben is. Köszönöm ! Maradok tisztelettel: Zemkó Sándor, Ludas

P.B., 2009.03.17.:

Tisztelt Zemkó Úr!

Négyünk közül valóban nem én, hanem Fremond Árpád foglalkozik a mezőgazdasággal. Ő február 26-án beszélt a Parlamentben a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakításának negatívumairól. Képviselői kérdést intézett Dragin miniszterhez és rámutatott arra, hogy örülünk annak, hogy a minisztérium megpróbál rendet tenni és kizárni a támogatottak köréből pl. a többtízezer hektárral rendelkező újgazdagokat, de egyúttal sajnos ellehetetleníti a becsületes kistermelők egy jelentős részét is. Kezdeményeztük már tehát az új támogatási rendszer módosítását és a továbbiakban is napirenden fogjuk tartani a kérdést. A közeljövőben én is felszólalok majd ezügyben. Az Ön konkrét fölvetése az idős termelőkkel kapcsolatban, újabb érvet ad a kezünkbe, amit köszönök.

jozsi55, 2009.03.07.:

Tisztelt képviselő úr! Igaz az a sajtóhír hogy magyar származású képviseelőket megfenyegettek az önök országában? Komolyan vehető ez a dolog vagy csak szélsőségesek höbörgése? Tett valamit az önök kormánya a tettesek felkutatására? Remélem nem kell komolyan aggodni! Tisztelettel: jozsi55

P.B., 2009.03.08.:

Tisztelt jozsi55!

Valóban megfenyegettek vajdasági vezetőket, köztük magyarokat. Szélsőségesek hőbörgéséről van szó és nem gondolom, hogy nagyon komolyan kellene venni a dolgot, de azért minden halálos fenyegetésnek súlya van. Vajdaság új alapszabályának elfogadását és az ország decentralizációját ilyen fenyegetésekkel nem lehet ellehetetleníteni. Nehezen tudom elképzelni, hogy kézre kerülnek az elkövetők, de hátha.