Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


cselédes arpad, 2009.02.19.:

Tisztelt uram!Talán nem annyira politikai jellegü kérdésem lenne,de remélem ez nem gond?.Szóval engem az érdekelne,hogy mi a terve az álamnak a postával?Fejleszteni fogják,meg várják mig tönkre megy?Vagy szintén ingyen ezt is oda adjuk az oroszoknak?

P.B., 2009.02.20.:

Tisztelt Cselédes Árpád!

Persze, hogy nem gond, hogy a postával kapcsolatban kérdez. A VMSZ-ben nemcsak "nagypolitikával, az államot és a nemzet egészét érintő témákkal" foglalkozunk, hanem a gazdasággal, a sok ember munkahelyét közvetlenül érintő kérdésekkel is. Nem tudom pontosan mi az állam terve a postával. A Kormánynak kell elképzeléssel rendelkeznie a posta jövőjével kapcsolatban. Úgy tudom, hogy a közeljövőben nem tervezik eladni, ugyanis a mostani világgazdasági körülmények között ez hiba lenne, alacsony vételárra lehetne számítani. Mi, ahogyan a Kőolajipari Vállalat, a NIS esetében is az odaajándékozás ellen emeltük fel a hangunkat (lásd az Orosz Föderációval aláírt energetikai megállapodásról szóló parlamenti felszólalásom), ezt tennénk a posta vagy bármely másik közvállalat esetében is. Nem tudom van-e az államnak elég pénze megfelelően fejleszteni a postát, de biztos nem hagyja tönkremenni.

Csipak Tibor, 2009.02.19.:

Bálintom! Az első adódó alkalommal kérlek kérdezd meg Sutanovac urat, hogy miért nem származtatja vissza a katonaság a zentai kaszárnyát amikor erre érvényes szerződés kötelezi!!?Jogállam vagyunk?A katonaság a nép érdekeit szolgálja?

P.B., 2009.02.20.:

Tisztelt Csipak Tibor!

Tavaly áprilisban hallottam először erről az ügyről és azóta is követjük Varga László képviselőtársammal. Azóta a zentai önkormányzat többször tárgyalt a kaszárnya visszaadásának ügyéről a Védelmi Minisztériumban. Sajnos jogilag nem egyszerű a helyzet. Csak a terület kb fele jár vissza térítésmentesen az önkormányzatnak, a szerződés alapján. Viszont a telek csak egységes egészként értékes és használható igazán. Az is fontos, hogy a másik felét milyen feltételek mellett kaphatná a község vissza. Az önkormányzat a város számára legjobb megoldásra törekszik és peren kívül szeretné rendezni az ügyet, annak érdekében, hogy a kaszárnya visszaadása ne húzódjon el még évekig.

Délvidéki S. Atilla, 2009.02.18.:

Ön mit gondol, mikor fognak a magyarok között élő szerb fiatalok is magyarul tanulni, miért csak a magyaroknak kell szerbül tudniuk? Hol itt a tolerancia? Mikor lesz valóban toleráns, a szerbség részéről is toleráns az oktatáspolitikánk azon túl, hogy sokat emlegetjük ezt a fogalmat? Hiszen a magyarellenesség gyökereit vághatnánk el azáltal, ha a szerb diákok már az iskolában megismerkedhetnének a más nemzetiségű környezetükkel, amire a nyelvtanulás a legjobb alap...!

P.B., 2009.02.19.:

Tisztelt Délvidéki S. Atilla!

Teljes mértékben egyetértek Önnel. Attól még, hogy a magyaroknak a saját érdekükben (nem a szerbek miatt) meg kell tanulniuk szerbül (szándékosan nem használom az "államnyelv" kifejezést), a velünk együtt élők is megtanulhatnák a mi anyanyelvünket. Még csak nagyon kevesen jöttek rá arra, hogy, magyarul tudni előny. Úgy tudom, hogy néhány iskolában már lehet (választott tantárgyként) magyarul tanulni. Ez persze még korántsem kielégítő. Beszélni fogunk az oktatási miniszterrel erről.