Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Marija Protic, 10.01.2014.:

postovani gospodine Pastor, htela sam da Vas pitam za Vase misljenje povodom ucenja madjarskog jezika kao izbornog u skolama koju pohadjaju ucenici na srpskom jeziku. Naime, radeci u jednoj skoli javila mi se grupa ucenika koji su bili iz mesanih brakova i zeleli su da uce madjarski jezik kao izborni. S obzirom na cinjenicu da je u skoli bilo nastave i na madjarskom, naravno da su kolege to prihvatile, ali meni nije jasno zasto je ukinut madjarski jezik kao izborni u nekim skolama , ako vec postoje odeljenja na madjarskom. Zasto i ucenici koji pohadjaju nastavu na srpskom ne bi mogli da imaju nastavu izbornog predmeta madjarski jezik? Koliko sam citala zakone potrebno je najmanje 15 ucenika za formiranje grupe iz izbornih predmeta u skolama. Deca sad moraju da biraju izmedju veronauke i gradjanskog, ali meni se nekako cini da smo bili i bolji gradjani i bolji vernici kad smo umesto toga ucili madjarski, slovacki,...i ostale jezike nacionalnih manjina u skolama. Sta mislite o nekoj vrsti predloga zakona o obrazovanju da pored veronauke i gradjanskog, dete moze da izabere i jezik nacionalne manjine u skoli umesto da uci veronauku ili gradjansko vaspitanje?Ovako ispadne da treba 15 ucenika za grupu... Mislim da bi ovakav predlog naisao na pozitivan stav u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Hvala puno na iskazanom misljenju unapred.

P.B., 11.01.2014.:

Poštovana Marija Protić,

Zahvaljujem se na inicijativi. Apsolutno se slažem sa Vama. Kucate na otvorena vrata kod mene, pošto smo mi u Narodnoj skupštini podneli amandmane prilikom donošenja novih zakona o osovnom i srednjem obrazovanju, koji bi omogućili baš ovo što i Vi smatrate celishodnim. Verovatno ste u pravu i vezano za pozitivan stav Pokrajinskog sekretarijata, ali zakoni glase drugačije, zbog toga što su naši amandmani odbijeni u junu prošle godine.

Prilikom novih eventualnih izmena, ponovo ćemo predložiti tri, po meni međusobno povezana rešenja: 1) da deca kojima je - u konkretnom slučaju - mađarski maternji, ili potiču iz mešovitog braka, a pohađaju školu na srpskom jeziku uče maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet; 2) da učenje npr. mađarskog jezika bude omogućeno i drugoj deci; i 3) da se reformišu planovi i programi učenja srpskog jezika u npr. mađarskim odelenjima da bi deca imala elementarnu mogućnost da srpski jezik i nauče.

Živimo u društvu u kojem za navedene predloge, koje Vi, kao osoba iz prakse podržavate, nema sluha, ali ne odustajemo.

Petar, 30.12.2013.:

Poštovanje gospodine Pastor, da li postoji mogućnost ili sajt na kome se mogu proveriti datum termina polaganja zakletve?

P.B., 30.12.2013.:

Poštovani Petre,

Ne postoji takav sajt. Svakoga obaveštavaju na način koji je dogovoren prilikom podnošenja zahteva.

igor, 28.12.2013.:

Postovani gospodine Pastor,samo da Vam zahvalim u ime gradjana Srbije sto ste JEDINI na prekjucerasnjoj sednici Skupstini pokrenuli pitanje prelaska prava svojine na inostrane drzavljane poljoprivrednog zemljista posle 2017 godine sto predvidja Sporazum o stabilizaciji i Asocijaciji.To je jako vazno pitanje za gradjane Srbije,mnogo vaznije od pitanja madjarskog pasosa koje Vam se stalno postavlja a Vi iznova odgovarate,svaka Vam cast na tome. Stvarno cenim Vas rad i znajte da imate siguran glas od mene i moje porodice. Zelim Vam sretan Bozic i Novu godinu. UZDRAVLJE

P.B., 28.12.2013.:

Poštovani Igore,

Hvala Vam. Nadam se da ćemo uspeti izdejstvovati izmenu Zakona o poljoprivrednm zemljištu. Želim Vam srećnu Novu godinu i božićne praznike!