Tegyen fel kérdéseket Pásztor Bálintnak itt >>


Csipak Tibor, 2009.02.14.:

A két alternativa közül melyiket választanád és miért: 1.új választások, remélve a radikálisok radikális vereségét, 2.az új ügyrendi szabályzattal is tovább türni az esztelen obstrukciót?

P.B., 2009.02.15.:

Tisztelt Csipak Tibor!

Én egy harmadik változatot választanék. Kedden szavazunk a Parlamentben az ügyrend módosításairól. Ahogy erről a február 12-i blogbejegyzésben is írtam, meg a Magyar Szónak is nyilatkoztam, a módosított ügyrend lehetővé teszi majd a Képviselőház eredményesebb munkáját. Bízom benne, hogy lesz erő és elszántság a Parlament vezetésében az "esztelen obstrukció" megfékezéséhez. A jogi keretek keddtől biztosan adottak lesznek ehhez (az most már lényegtelen, hogy eddig is fel lehetett volna másképp is lépni a "visszaeső visszaélőkkel" szemben). Ami az esetleges új választásokat illeti, azt gondolom, hogy semmi újat se hoznának. A radikálisok valóban radikális vereséget szenvednének (legalábbis a régiek), de a Parlament válsága sajnos olyan mély (láthattuk a héten), hogy annak tekintélyét nem lehet kampánnyal, újabb kormányalakítási hercehurcával helyreállítani. Elvesztegetnénk az idei évet. Ehelyett, én azt mondom, hozzunk inkább pártíz törvényt.

Nagy Ede, 2009.02.01.:

Kedves Bálint! Jogi tanulmányai elvégzéséhez miért a belgrádi Jogi Egyetemet választotta az újvidéki helyett?

P.B., 2009.02.02.:

Tisztelt Nagy Ede!

A jogi karok esetében fontosnak tartom az egyetemi tanárok politikai világnézetét. Pontosabban azt, hogy ne legyenek a jogtipró politikai rendszer kiszolgálói. 1997-ben a Belgrádi Jogi Karon sokkal több ellenzéki, a demokratikus változások iránt elkötelezett tanár oktatott, mint az Újvidékin. Persze az 1998-as radikális-szocialista egyetemekről szóló törvény meghozatalát követően ezeknek az embereknek a nagy részét elbocsátották. De nem bánom, hogy az évfolyamomon egyedüli magyarként belgrádi egyetemista voltam. Azon kívül, hogy megszerettem a várost, a mostani munkámban hasznát tudom venni az 1997. és 2001. közötti tapasztalataimnak. Megedződtem.

Róbert, 2009.01.27.:

Kedves Képviselő Úr! Ön szerint mikor lesz elfogadva a Tartományi Statútum? Válaszát köszönöm!

P.B., 2009.01.29.:

Kedves Róbert!

Azon leszünk, hogy a szerbiai Parlament még februárban hagyja jóvá Vajdaság Alapszabályát, valamint fogadja el a a tartomány hatásköreiről szóló új törvényt. Persze sok múlik a belgrádi székhelyű pártok őszinte szándékától. A Statútum, meggyőződésem, nemcsak a mi érdekünk (magyaroké és más Vajdaságiaké), hanem a szerbiai decentralizáció első lépéseként az egész országé. Az európai uniós közeledésről nem beszélni kell, hanem tenni annak érdekében (pl. a jogharmonizáció, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása alakjában). Európai Unió nincs európai értékrend nélkül. Ezek között pedig kiemelt szerepe van a decentralizációnak.