Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Dusan, 21.02.2009.:

Gospodine Pastor, interesuje me vase misljenje o statutu AP Vojvodina, imate li neke primedbe na statut. Da li je po vama neka uredjenja ustava SFRJ iz 1974. godine davala bolji polozaj Vojvodine nego sto danas ima u Srbiji? Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav.

P.B., 22.02.2009.:

Poštovani Dušane,

Zalažem se za što hitnije potvrđivanje Predloga statuta u republičkoj skupštini. Siguran sam da nijedno rešenje iz predloga koji je pokrajinska skupština usvojila sredinom oktobra prošle godine, nije u suprotnosti sa važećim republičkim ustavom. O autonomiji jednog regiona u Evropi se ne može govoriti ako ta pokrajina nema pravo da određena pitanja samostalno uređeje, bez prava na imovinu i izvorne prihode. Ova prava predlog statuta obezbeđuje, ne izlažući iz okvira koje daje republički ustav. Kritike koje u statutu vide prvi korak ka odvajanju Vojvodine su u potpunosti neosnovane. Što se tiče ustava iz 1974., sigurno je da je taj akt u određenim segmentima bio mnogo povoljniji za Vojvodinu. Nisam zadovoljan sa sadašnjim položajem Vojvodine u ustavu Srbije, ali ne možemo izlaziti iz tih okvira. Statut mora biti u saglasnosti (i jeste) sa republičkim ustavom. U suprotnosti bi pao na Ustavnom sudu, što nam nije u interesu. Pravo rešenje bi bilo promena republičkog ustava iz 2006. No, nažalost, malo nas je koji tako mislimo, pa je to zasada neizvodljivo.  

Aleksandar, 19.02.2009.:

Procitao sam odgovor o legalitetu udruzivanja opstina i gradova u zajednice koje bi pospesile napredak... mada, na pitanje i dalje nije odgovoreno jer je pitanje bilo koji je cilj madjarske autonomije. Ako govorimo o glasanju svih naroda a u tim mestima su 90% Madjari onda govorimo o madjarskoj autonomiji u sred Srbije. Da li bi po tom kljuc imali Poljaci pravo da se u Cikagu opredele za samostalnost/autonomiju? Svakako da ne... No problem lezi u tom istom zakonu na koji se pozivate koji ne odredjuje tacno i detaljno sta to znaci udruzivanje i koji su to zajednicki ciljevi. Ako prestavite plan i nacrt o cemu mozete crno na belo da dokazete da bi napredak bio napravljen tu nije potrebna nikakva udruzenost nego samo volja i posvecenost bez ikakve autonomije. No, nazalost nece se taj film gledati. Od pocetka 90-ih Srbija je markirana kao povoljno tle sa povoljnom istorijom za savremenu regionalizaciju 21-veka - tj cepanje svega moguceg na sto je moguce manje regione i opstine (vazalstva ili ti kantone. Od volje coveku kako ce ovo nazivati - isto mu izadje. Moje pitanje je: da li postoji neki plan i nacrt kojim dokazujete da se vasi zahtevi usredsredjuju na boljitak a nikako na separatisticku nastrojenost i autonomasenje ka nezavisnosti sto se u slucaju Kosova pokazalo kao separatizam uz podrsku legalista i separatista 21-veka (a to po kljucu sve silom nista milom)...

P.B., 20.02.2009.:

Poštovani Aleksandre,

Hvala Vam na pitanju. Ova je tema koja je dovela do dosta nesporazuma, pa je dobro što o njoj "razgovaramo". Ne mogu se sa Vama složiti da su samostalnost i autonomija isto. Ti pojmovi nisu ni srodni. Vojvođanski Mađari nikad nisu bili zagovornici nasilja, niti su težili cepanju Srbije. Naše zahteve za zaokruživanjem pravne regulative u vezi zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina (potreba donošenja Zakona o nacionalnim savetima) i razmišljanja o uspostavljanju subregiona i povezivanja lokalnih samouprava unutar Srbije ne možete uporediti ni sa stanjem na Kosovu ni sa Poljacima u Čikagu (naš Ustav obezbeđuje individualna i kolektivna prava tradicionalnih nacionalnih manjina u Srbiji). Pitate da li postoji plan i nacrt, kojim dokazujemo da se naši zahtevi usredsređuju na boljitak, a nikako na separatističku nastrojenost. Da, postoji. Stranke, koje su oformile Madjarsku koaliciju su u martu 2008. izradile zajednički koncept autonomije. Ovaj dokument možete pročitati na: http://www.vmsz.org.rs/templates/articles/files/MK_konceptautonomije_2008.pdf.

Rade, 04.02.2009.:

Šta je cilj mađarske autonomije na severu Bačke?

P.B., 05.02.2009.:

Poštovani Rade,

Pravni sistem Republike Srbije poznaje udruživanje opština i gradova. Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi (čl. 13.), lokalne samouprave se mogu udružiti radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva. To je racionalno učiniti kada se na takav način mogu delotvornije  rešiti određeni problemi. Prema koncepciji autonomije Mađarske koalicije oformila bi se multietnička regija devet opština na severu Vojvodine. Na izborima za organe te regionalne samouprave bi ravnopravno učestvovali svi stanovnici tih opština i gradova bez obzira na nacionalnu pripadnost. Regija bi imala nadležnosti između ostalih u oblasti razvoja infrastrukture, ekologije, poljoprivrede...