Postavite pitanja Bálintu Pásztoru ovde >>


Ivica Šurjan, 11.01.2011.:

Poštovani gospodine Pasztor,40 godina se izjasnjavam kao Madjar posedujem Madjarsku legitimaciju da sam Madjar koja zivi izvan granice Madjarske i upisan sam u poseban biracki spisak Madjarske nacionalne manjine i niko nije postavljao uslov znanje mađarskog jezika,pitao bih VAS da li ako podnesem zahtev za drzavljanstvo MADJARSKE i budem odbijen zbog nepoznavanja mađarskog jezika jel to znaci da nisam MADJAR?

P.B., 11.01.2011.:

Poštovani gospodine Šurjan,

Naravno da ne znači. Trenutno imamo državljanstvo Republike Srbije, što ne znači da smo Srbi. Isto tako, ako se nečiji zahtev za dobijanje državljanstva R. Mađarske odbije zbog nedovoljnog znanja mađarskog jezika, to ne znači da dotična osoba nije član mađarske nacionalne zajednice. Što se tiče mađarskog zakona o državljanstvu, on postavlja dva uslova za dobijanje državljanstva: da je neko od predaka lica ili samo lice koje se obraća za državljanstvo bio državljanin Mađarske i da govori mađarski jezik (podnosilac zahteva treba da je sposoban da napiše svoju biografiju i da prilikom predaje zahteva bude u stanju da sa konzulom porazgovara na madjarskom).

I sam imam poznanike koji su Madjari (Bačka Palanka, Pančevo, Bač, Vrbas) a ne govore madjarski. Čak imamo i mesne odbore Saveza vojvodjanskih Madjara u kojima sastanke vode na srpskom. Svima kojima je to trenutno problem (a dobijao sam već slična pitanja) mogu samo preporučiti da uče madjarski. Nema roka za podnošenje zahteva za dobijanje madjarskog državljanstva. Mi tu ne možemo ništa dok se taj zakon u Mađarskoj ne promeni.

Perica, 07.01.2011.:

Hvala na odgovoru medjutim on je onakav kakav sam nazalost i ocekivao.Dakle opet prebacivanje odgovornosti na nekog drugog.Znamo svi kakva je situacija i ko je gde na vlasti i ko su ti ljudi.Podsetio bih Vas da ste i Vi poslanik vladajuce vecine u republickom parlamentu a vasa stranka je deo vladajuce vecine u pokrajini a donedavno ste bili i deo suboticke vlasti a problem stadiona nije nastao juce.Bicu surovo konkretan i otvoren - Zajecar je dobio sredstva za rekonstrukciju(iako ima slabog treceligasa a mi igramo Evropu)zbog ulaska njegovog gradonacelnika u dinkicevu uniju regiona.Novi Pazar(drugoligas)zbog ministra Ljajica i njegove uloge u vladajucoj vecini.Cacak,Uzice,Krusevac(druga liga)verovatno iz nekih slicnih razloga.Pa ako su recimo bosnjacke stranke da bi ucvrstile polozaj vladajucoj koaliciji dobile za uzvrat izgradnju stadiona a u mnogo su gorim odnosima na lokalu nego sto ste vi i DS, zasto i vi ne bi nesto skupa uradili za dobrobit svih suboticana.Kao sto ste primetili svi stadioni predvidjeni za rekonstrukciju su iz tzv, uze Srbije dakle bez i jednog iz Vojvodine.Sto ne bi ste i u ovom slucaju tu cinjenicu doveli na,rekao sam da cu biti krajnje otvoren,krajnje dramatican nivo, kao sto ste to cesto ranije cinili po nekim pitanjima koja su se ticala prava Vojvodine ili madjarske nacionalne zajednice.Nije poenta ovoga sto pisem da ce te vi ovog momenta nazvati premijera Cvetkovica(sto neko mozda i nekad cini)i usloviti podrsku vase grupe opstanku Vlade zbog neprimerenog odnosa prema Vojvodini a pogotovo Subotici,vec mi je samo cilj da tu temu imate na umu,makar je koristili i u svoje stranacke svrhe a opet da to bude na dobrobit svih nasih sugradjana zaljubljenika u fudbal i da nikad vise nebudemo u situaciji da evropske meceve naseg kluba gledamo na nekom praznom stadionu desetinama kilometara udaljenom od Subotice.Shvatite ova pitanja kao na neku vrstu obracanja gradjanina iz vase izborne baze i imajte u vidu ono sto sam vam jos ranije napisao da ste Vi predstavnik osim sopstvene stranke i naseg grada jer koliko je meni poznato mi tamo nemamo previse poslanika.Naravno nemojte da me upucujete na jednog opozicionog poslanika ne tako davno formirane stranke iz naseg grada ,znate o kome je rec, jer bi u tom slucaju shvatio da ste svo ovo moje pisanije razumeli krajnje neozbiljno. Jos jednom zahvalan

P.B., 08.01.2011.:

Nisam imao nameru da prebacim odgovornost na bilo koga. Prošlim odgovorom sam Vam sam želeo skrenuti pažnju na to da je donosilac odluke Vlada u kojem sedi i jedan subotički ministar. Kao što sam obećao i u prethodnom odgovoru, ja ću učiniti sve što je u mojoj moći. Koristeći i argumente koje ste i Vi naveli mogu javno postaviti poslaničko pitanje premijeru u vezi toga kako je moguće da se među stadionima predviđenih za rekonstrukciju nema nijedne sa teritorije AP Vojvodine. Pored toga, mogu javno apelovati na Vladu da promeni svoju odluku i da na listu stavi i subotički Gradski stadion. Sve ovo ću vrlo rado učiniti. To je u interesu Subotice. Nadam se da će mi se pridružiti i ostali Subotičani koji se nalaze na raznim državnim funkcijama, bez obzira na stranačku pripadnost. Vama se zahvaljujem što ste postavili pitanje i formulisali inicijativu.

Perica, 06.01.2011.:

Kakva je situacija po pitanju rekonstrukcije gradskog stadiona u Subotici.Vi bi kao jedan od retkih narodnih poslanika iz naseg grada trebali da pored manjiskih tema,pokusate da uticete i na ostale sfere zivota koje se ticu naseg grada.Da li mozete da mi date informaciju ko je trenutno vlasnik Gradskog stadiona i zasto se uprkos velikim najavama celnika naseg grada,taj stadion nije nasao na spisku za rekonstrukciju koji je predlozila Vlada Srbije? Molim vas da svojom aktivnoscu uticete da se i ta tema stavi na dnevni red vrha drzave jer npr.Novi Pazar je stavljen na spisak stadiona koji ce biti rekonstruisani upravo aktivnoscu politicara iz tog grada.Treba da razumete da neke stvari iako mozda nisu u sveri vasih interesovanja jesu u interesu gradjana naseg grada a ako nema nikakvih informacija od strane ljudi koji su najavljivali te investicije,zasto ne bi ste i vi reagovali kao legitimni reprenzent grada Subotice.Verujte mi niko nema tapiju da se angazuje po pitanju manjiskih prava ali isto tako nigde nepise da se i pripadnici manjinskih stranaka nesmeju baviti stvarima za koje su vezani svi gradjani u ovom slucaju Subotice.Dakle molba je da ako imate mogucnosti pokrenete to pitanje u organima u kojima ucestvujete i sa svojim licnim kontaktima i saznate zasto se Subotica nije nasla na spisku gradova kojima ce drzava svojim sredstvima finansirati rekonstrukciju stadiona i ako vec nije na tom spisku da u najkracem roku to bude. Unapred hvala

P.B., 06.01.2011.:

Poštovani Perice,

Apsolutno se slažem sa Vama. Delovanje ne treba ograničiti na manjinska pitanja. Upravo iz tog razloga smo se u proteklom periodu bavili i tzv. životnim pitanjima građana. Među onima smo koji najenergičnije zahtevaju povraćaj imovine lokalnim samoupravama i Vojvodini. Trenutna situacija jeste (po kojem je Srbija u negativnom smislu jedinstvena u Evropi) da su gradovi i opštine još uvek samo korisnici (a ne i vlasnici) imovine na svojoj teritoriji. Što se konkretne Vaše inicijative tiče, i ja mislim da subotički Gradski stadion treba da bude među onima čiju rekonstrukciju će republička Vlada finansirati. Kao što znate, Spartak je klub koji je prošle godine posle više od 20 godina ponovo imao prilike da se oproba i u međunarodnom okruženju. Upravo zbog nedostataka našeg stadiona, to nije mogao da učini pred Subotičanima. Ja ću vrlo rado učiniti ono što mogu, ali bez inicijative subotičke gradske vlasti i gradonačelnika, ruke su nam vezane. Kao što znate, u našem gradu je SVM opoziciona stranka, a sa druge strane DS je delegirala i pokrajinskog sekretara za sport, a jedan naš sugrađanin iz redova ove stranke je i republički ministar. Da im je ovo pitanje važno, subotički Gradski stadion bi već bio predviđen za rekonstrukciju iz republičkih sredstava. To zaslužuju i Spartak i Subotičani.