Zakon o lokalnoj samoupravi - prihvaćeni su amandmani br.: 4.,13.,15.,16.

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA
NARODNI POSLANICI SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA
27. decembar 2007. godine
B e o g r a d

PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Na osnovu člana 145. Poslovnika Narodne skupštine Republike Srbije podnosimo amandmane na PREDLOG ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI.

AMANDMAN 1.

U članu 4. Predloga zakona posle stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi:
"Jedinice lokalne samouprave iz svojih nadležnosti mogu odlukom poveriti nacionalnim savetima nacionalnih manjina vršenje pojedinih javnih ovlašćenja u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma."

Dosadašnji stav 3. postaje stav 4. i menja se i glasi:
"Za vršenje poverenih nadležnosti sredstva obezbeđuje Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, zavisno od toga ko je poverio nadležnosti."

OBRAZLOŽENjE

U nedostatku odredbe u dosadašnjem Zakonu o lokalnoj samoupravi, prenošenje ovlašćenja u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina od strane jedinica lokalne samouprave na nacionalne savete nacionalnih manjina su bili retki izuzeci.
Amandmanom se predlaže dopuna teksta Predloga zakona sa odredbom koja bi nedvosmisleno omogućila jedinicama lokalnih samouprava prenošenje pojedinih ovlašćenja iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma na nacionalne savete nacionalnih manjina.
U skladu sa ovim predložena je i dopuna odredbe koja se odnosi na obezbeđivanje sredstava za vršenje prenetih nadležnosti.

AMANDMAN 2.

U članu 7. stav 1. Predloga zakona posle reči: "osnovati" dodaju se reči: "privredna društva, javna".

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže usklađivanje pravne terminologije Predloga zakona sa terminologijom koja se koristi u Zakonu o privrednim društvima.
Zakon o privrednim društvima naime poznaje pojmove privrednih društava i javnih preduzeća.

AMANDMAN 3.

U članu 13. stav 1. Predloga zakona posle reči: "organe" dodaju se reči: "privredna društva, javna".

U istom članu Predloga zakona u stavu 3. posle reči: "skupština jedinice lokalne samouprave" briše se zapeta i reči: "uz saglasnost Vlade"

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže usklađivanje pravne terminologije Predloga zakona sa terminologijom koja se koristi u Zakonu o privrednim društvima.
Zakon o privrednim društvima naime poznaje pojmove privrednih društava i javnih preduzeća.
Istovremeno se predlaže i ukidanje obaveze pribavljanja saglasnosti Vlade na odluku o uspostavljanju saradnje, odnosno zaključenju sporazuma o saradnji sa jedinicom lokalne samouprave druge države, iz razloga što ova obaveza predstavlja potpuno neopravdano ograničenje lokalne samouprave.

AMANDMAN 4.

U članu 22. posle reči: "oblasti" dodaje se zapeta i reči: "prosvete, zdravstva, zaštitite životne sredine, rudarstva,".

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže proširenje oblasti u kojim jedinice lokalne samouprave kao poverene poslove mogu vršiti pojedine poslove inspekcijskog nadzora na oblasti koje su od interesa za lokalno stanovništvo.

AMANDMAN 5.

U članu 32. u stavu 1. Predloga zakona u tački 8) posle reči: "službe" dodaje se zapeta i reči: "privredna društva".

U istom članu u istom stavu Predloga zakona u tački 9) posle reči: "direktore" dodaju se i reči: "privrednih društava i"

U istom članu u istom stavu Predloga zakona posle tačke 19) dodaje se nova tačka 20) koji glasi:
"donosi odluku o poveravanju javnih ovlašćenja iz svojih nadležnosti nacionalnim savetima nacionalnih maljina".

U istom članu u istom stavu Predloga zakona posle nove tačke 20) dodaje se tačka 21) koji glasi:
"daje mišljenje prilikom imenovanja i razrešenja načelnika područne policijske uprave koja je nadležna za teritoriju jedinice lokalne samouprave".

Dosadašnja tačka 20) postaje tačka 22).

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže i usklađivanje terminologije Predloga zakona sa terminologijom Zakona o privrednim društvima, kao i usklađivanje teksta Predloga zakona sa rešenjem iz Amandmana 1. podnetog na Predlog zakona.
Predlaže se i uvođenje obaveze pribavljanja mišljenja od strane ministra unutrašnjih poslova prilikom imenovanja i razrešenja načelnika područne policijske uprave.

AMANDMAN 6.

U članu 37. Predloga zakona posle reči: "odbornik" dodaju se reči: "i član radnog tela".

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže da se odredbom kojim se reguliše imunitet odbornika obuhvate i članovi radnih tela skupštine koji nisu odbornici.
U proteklom periodu su naime u nedostatku ove zaštite u nekim slučajevima pokretani sudski postupci protiv članova skupštinskih radnih tela koji nisu odbornici zbog iznetih mišljenja ili davanja glasa na sednici rednih tela.

AMANDMAN 7.

U članu 52. u stavu 1. u tački 3) Predloga zakona posle reči: "građana" dodaju se reči: "privrednih društava, javnih"

OBRAZLOŽENjE

Istovetno obrazloženje kao kod Amandmana 2.

AMANDMAN 8.

U članu 62. stav 1. Predloga zakona posle reči: "drugih" dodaju se reči: "privrednih društava, javnih".

OBRAZLOŽENjE

Istovetno obrazloženje kao kod Amandmana 2.

AMANDMAN 9.

U članu 73. Predloga zakona dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Jedinica lokalne samouprave svojom odlukom uređuje uslove i način obrazovanja mesnih zajednica i drugih oblika mesne samouprave, delatnosti, organe, postupak izbora, nadzor nad njihovim radom i aktima, način finansiranja kao i druga pitanja od značaja za rad mesnih zajednica."

U dosadašnjem stavu 2. koji postaje stav 3. reči: "ova odluka donosi" zamenjuju se rečima: "ove odluke donose"

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže stvaranje zakonskog osnova za donošenje opšteg akta od strane jedinica lokalne samouprave kojim bi pojedine opštine i gradovi mogli urediti najvažnija pitanja za funkcionisanje mesnih zajednica na svojoj teritoriji.
Nepostojanje pravnog osnova za vršenje nadzora nad radom mesnih zajednica ili u postupku izbora njihovih tela od strane jedinica lokalne samouprave je u dosadašnjoj praksi u velikom broju slučajeva prouzrokovalo blokadu rada mesnih zajednica.

AMANDMAN 10.

U članu 74. posle reči: "grada" dodaje se zapeta i reči: "odlukom iz stava 2. člana 73. zakona"

OBRAZLOŽENjE

Istovetno obrazloženje kao kod Amandmana 9.

AMANDMAN 11.

U članu 88. u stavu 1. Predloga zakona posle reči: "kao i" dodaju se reči: "privredna društava i javna", a posle reči: "obrazovati zajedničke organe" dodaju se reči: "  privredna društva i javna".

OBRAZLOŽENjE

Istovetno obrazloženje kao kod Amandmana 2.

AMANDMAN 12.

Posle člana 88. Predloga zakona dodaje se novi član 88/A. koji glasi:

"U budžetu Republike obezbeđuju se posebna sredstva kojima se podstiče saradnja i udruživanje jedinica lokalne samouprave."

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže da se u budućnosti u budžetu Republike obezbede posebna sredstva za podsticanje saradnje i udruživanja jedinica lokalne samouprave.
Mnoge države su naime uvidele da se neki poslovi koji spadaju u nadležnost lokalnih samouprava (npr. održavanje deponija) mnogo efikasnije obavljaju putem saradnje i udruživanja više lokalnih samouprava.

AMANDMAN 13.

U članu 91. u stavu 2. Predloga zakona posle reči: "državni simboli" dodaju se reči: "simboli nacionalnih manjina čiji je jezik na teritoriji jedinice lokalne samouprave u službenoj upotrebi kao"

OBRAZLOŽENjE

Na osnovu člana 16. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, nacionalne manjine imaju pravo na utvrđivanje i korišćenje svojih simbola.
Predlažemo stoga da se odredba Zakona o lokalnoj samoupravi koja se odnosi na isticanje simbola, dopuni sa simbolima nacionalnih manjina.

AMANDMAN 14.

U članu 93. Predloga zakona dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Ako je na području jedinice lokalne samouprave jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi, u postupku promene naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta, pribaviće se mišljenje nacionalnog saveta."

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže da se u postupku promena naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta u višenacionalnim sredinama pribavi i mišljenje nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

AMANDMAN 15.

U članu 97. Predloga zakona iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:
"Dve ili više jedinica lokalne samouprave mogu doneti odluku o ustanovljavanju zajedničkog zaštitnika građana."

Dosadašnji stav 2. postaje stav 3.

OBRAZLOŽENjE

Predlaže se uvođenje mogućnosti da više jedinica lokalne samouprave ima zajedničkog zaštitnika građana u cilju povećanja ekonomičnosti u njihovom radu.

AMANDMAN 16.

U članu 98. u stavu 6. reči: "manjina" dodaje se zapeta i reči: "s tim da niti srpski narod, niti jedna nacionalna manjina ne može imati većinu članova saveta."

U istom članu Predloga zakona posle stava 6. dodaje se novi stav 7. koji glasi:
"U slučaju nacionalnih manjina koje imaju svoje izabrane nacionalne savete, predstavnici nacionalnih manjina u savetu se biraju na predlog nacionalnog saveta."

Dosadašnji st 7. i 8. postaju st. 8. i 9.

U istom članu Predloga zakona posle stava 9. dodaje novi stav 10. koji glasi:
"Skupština i izvršni organi jedinice lokalne samouprave su dužne da predloge svih odluka koji se tiču nacionalne ravnopravnosti prethodno dostave na mišljenje savetu."
Dosadašnji stav 9. postaje stav 11.

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže definisanje najvažnijih pravila na osnovu kojih će se u budućnosti formirati i na osnovu koji će funkcionisati saveti za međunacionalne odnose, u skladu sa iskustvima iz proteklih godina.

AMANDMAN 17.

Posle člana 102. dodaje se novi član 102/A. koji glasi:

"Poseban zakon kojim će se urediti imovina jedinica lokalne samouprave, način njenog korišćenja i raspolaganja, doneće se u roku od 3 meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona".

OBRAZLOŽENjE

Amandmanom se predlaže utvrđivanje roka u kojem će se u skladu sa članom 87. stav 4. Ustava Republike Srbije doneti zakon kojim će se urediti imovina jedinica lokalne samouprave, način njenog korišćenja i raspolaganja u cilju da se stvore zakonski uslovi za započinjanje postupka vraćanja imovine opštinama odmah posle lokalnih izbora.


NARODNI POSLANICI


LÁSZLÓ VARGA (LASLO VARGA)

_________________________
 
BÁLINT PÁSZTOR (BALINT PASTOR)

_________________________

ELVIRA KOVÁCS (ELVIRA KOVAČ)

_________________________

comments powered by Disqus

22. januar 2024.

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

23. januar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Novi Sad - Potpisivanje ugovora povodom početka realizacije investicije u zgradi Mađar soa

24. januar 2024.

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

25. januar 2024.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture

28. januar 2024.

17,00 - Kanjiža - Ekumensko bogosluženje

31. januar 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Dan Grada Novog Sada, svečana manifestacija SVM-a

1. februar 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 43. sednica Skupštine Grada Subotice

15,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Mađar so" (Magyar Szó)

2. februar 2024.

14,00 - Subotica - Centralna kancelarija Fondacije Prosperitati – svečano otvaranje novog sedišta

18,00 - Novi Kneževac - Proslava povodom 17. godina od osnivanja Opštinske organizacije SVM

6. februar 2024.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

11,30 - Beograd - Sastanak sa Jožefom Mađarom, ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. februar 2024.

16,30 - Čoka - obeležavanje 90. godišnjice od smrti Ferenca More

17. februar 2024.

13,30 - Budimpešta - Sastanak sa Palom Barnom Žigmondom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, direktorom Fides-a za poslove u regionu

15,00 - Budimpešta - Godišnji pregled minule godine - održava premijer Mađarske, Viktor Orban

19. februar 2024.

13,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,00 - Sombor - Dan Grada Sombora, svečana manifestacija SVM-a

20. februar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

15,30 - Subotica - Sastanak sa dr. Čabom Đuricom, rektorom Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

21. februar 2024.

10,00 - Senta - svečana dodela diploma Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

24. februar 2024.

10,30 - Palić - Konferencija pravnika u organizaciji Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara 

26. februar 2024.

16,30 - Budimpešta, Parlament - Izbor i polaganje zakletve predsednika Republike Mađarske

27. februar 2024.

10,30 - Beograd - Razgovor sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

16,00 - Senta - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u