VETERANI, DEBITANTI, 91 ŽENA I NAJVIŠE BEOGRAĐANA

Istražujemo kako će izgledati novi saziv Narodne skupštine: "Srbija protiv nasilja neće imati jedan poslanički klub"

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće održana sutra u Beogradu, tačno 51 dan posle izbora, na dnevnom redu biće potvrđivanje mandata narodnih poslanika, kao i izbor predsednika i potpredsednika Skupštine Srbije, a sa posebnom pažnjom se iščekuje odluka opozicije da li će bojkotovati sednicu ili će se odlučiti za neki vid protesta.

Sednicu Skupštine će, kao najstariji poslanik, predsedavati matematičar Stojan Radenović s liste “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane”, a njemu će kao najmlađi poslanici u radu pomagati Marko Milošević iz SPS, Aleksandar Đukić i Sanja Milošević iz SNS i Nastasja Baković sa liste “Srbija protiv nasilja”.

Poslovnik predviđa da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika. Pre pristupanja izboru predsednika parlamenta, Narodna skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno.

SNS najbrojniji, ima i debitanata

Od 18 lista koje su učestvovale na izborima 17. decembra, njih deset je obezbedilo mesto u Skupštini Srbije, a ispod cenzusa su ostale Dveri, Zavetnici, Narodna stranka, pa bivši predsednik Srbije Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Saša Radulović... Po prvi put u parlament, sa tri poslanika, ušla je stranka Zdrava Srbija, Milana Stamatovića i to na listi Srpske napredne stranke.

Sa 129 mandata Srpska napredna stranka je potvrdila da je najjača u Srbiji, samo što ovog puta imaju više od polovine poslanika i u prilici su da sami formiraju buduću vladu, mada je izvesno da će uz sebe privoleti još neke tradicionalne saveznike, pre svega Socijalističku partiju Srbije i stranke manjina.

Među 250 poslanika koji će 6. februara sesti u poslaničke klupe (neki će možda podneti ostavke i prepustiti svoje mesto drugima sa izborne liste na kojoj su bili) nalaze se mnoga poznata imena poput Miloša Vučevića, Ane Brnabić, Vladimira Orlića, Arno Gujona, Dejana Tomaševića, Željka Rebrače sa liste SNS, pa Miroslav Aleksić, Dragan Đilas, Radomir Lazović, Marinika Tepić, Zdravko Ponoš sa liste “Srbija protiv nasilja”, koaliciju SPS-JS predvodiće Ivica Dačić, Dragan Marković Palma, Slavica Đukić Dejanović, Branko Ružić, Dušan Bajatović, a u poslaničke klupe trebalo bi da sednu i Miloš Jovanović, Branimir Nestorović, Balint Pastor, Usame Zurkolić, Šaip Kamberi...

U klupama najviše pravnika i 91 žena

U četrnaestom sazivu Skupštine Srbije biće najviše pravnika (49) i ekonomista (40), slede politikolozi (19), a u parlamentu će sedeti i 14 lekara i 12 penzionera.

Najviše pravnika izabrano je sa liste Srpske napredne stranke (19), među poslanicima koalicije „Srbija protiv nasilja“ ih je 15, dok je petoro pravnika sa liste koalicije NADA. Ekonomisti su takođe najzastupljeniji na listi koju predvode naprednjaci – 26, sledi koalicija "Srbija protiv nasilja" sa šestoro i savez Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije sa troje, preneo je N1.

Broj politikologa je skoro izjednačen na listama SNS (7) i SPN (6), a to je i najčešće zanimanje među budućim poslanicima SPS-JS – ima ih četvoro, na čelu sa liderom socijalista Ivicom Dačićem. Od 14 lekara, čak deset je ušlo u parlament sa liste SNS, dok je najviše univerzitetskih profesora među poslanicima koalicije „Srbija protiv nasilja“ – troje od ukupno šestoro. Svaki drugi penzioner u novom sazivu parlamenta dobio je poslanički mandat kao predstavnik liste SNS.

Kada su pripadnice lepšeg pola u pitanju, u novom skupštinskom sazivu biće ih za tri manje nego u prethodnom – ukupno 91 (34,4 odsto).

Iz Beograda 43 odsto, a prosek godina 48

U novom sazivu Skupštine Srbije biće narodni poslanici iz 64 grada i opštine, dok svoje predstavnike u parlamentu neće imati stanovnici 85 opština iz centralne Srbije i Vojvodine. Među lokalnim samoupravama iz kojih neće biti nijednog poslanika su Ruma, Aranđelovac, Aleksinac, Bačka Palanka, Prijepolje, Knjaževac, Ivanjica, Gornji Milanovac...

Najveći broj budućih narodnih poslanika je iz Beograda – 107, odnosno čak 43 odsto, sledi Novi Sad sa 18, iz Niša je desetoro, a iz Kragujevca osmoro. Kako prenosi N1, Leskovac, Požarevac, Priboj, Novi Pazar, Kraljevo, Sombor, Zrenjanin i Jagodina su mesta iz kojih dolazi po četvoro narodnih poslanika, dok je iz Vranja, Kruševca, Subotice, Pančeva, Šapca i Kosovske Mitrovice po troje poslanika.

Prebivalište u Čačku, Sremskoj Mitrovici, Zaječaru, Boru, Inđiji, Požegi, Bajinoj Bašti, Vršcu, Staroj Pazovi, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i Vladičinom Hanu ima po dvoje narodnih poslanika.

Kada je starost narodnih poslanika u pitanju, prosek godina je tačno 48. Ne računajući izborne liste sa jednim ili dva poslanika, najstariji su predstavnici liste „Mi – glas iz naroda, Branimir Nestorović“ sa prosečnih 56,7 godina starosti, dok su budući poslanici sa liste „Srbije protiv nasilja“ u proseku najmlađi - 45,7 godina.

Najavljeno bar 14 poslaničkih klubova

Novi saziv Skupštine Srbije bi prema najavama trebalo da ima najmanje 14 poslaničkih klubova. Prema Poslovniku Narodne skupštine, da bi se poslanička grupa obrazovala potrebno je da se predsedniku Narodne skupštine dostavi spisak svih članova koji su potpisali pristup toj grupi, a na spisku se posebno naznačava ko su predsednik poslaničke grupe i njegov zamenik. U prethodnom sazivu bilo je ukupno 16 poslaničkih klubova, jer su i stranke koje su zajedno nastupale na izborima u okviru jedne liste imale svoje poslaničke grupe.

Najveći poslanički klub imaće Srpska napredna stranka i on će, ukoliko se nešto ne promeni u poslednji čas, imati 118 poslanika, odnosno za devet više nego u prethodnom sazivu. Sa liste koju je predvodio SNS, očekuje se da, kao i ranije svoj poslanički klub formira PUPS sa šest poslanika, kao i Socijaldemokratska stranka Rasima Ljajića sa pet poslanika.

"Srbija protiv nasilja" neće imati jedinstven poslanički klub

Izvesno je da najveća opoziciona grupacija “Srbija protiv nasilja” neće imati jedinstven poslanički klub, već će biti podeljena na više poslaničkih grupa što će im omogućiti duže vreme za diskusiju i druge pogodnosti u radu. Moglo bi da se desi da zato imaju čak šest poslaničkih grupa.

Najbrojniji bi bio poslanički klub Stranke slobode i pravde sa 19 poslanika, od kojih bi tri bila iz Pokreta slobodnih građana. Svoje timove mogli bi da imaju Narodni pokret Miroslava Aleksića, Ekološki ustanak, Pokret Srce Zdravka Ponoša, Zeleno-levi front čija je okosnica Ne davimo Beograd, te Demokratska stranka i Zajedno.

Odvojene poslaničke klubove mogli bi da imaju Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija, pa koalicija NADA, debitanti Nestorovićevi “Mi-glas iz naroda”, ali sa šest poslanika i Savez vojvođanskih Mađara.

Poslanici u parlamentu takođe mogu nastupati i samostalno, odnosno ne moraju da budu deo poslaničke grupe.

Na prošlu vladu Srbije smo čekali čak 206 dana

Prethodna vlada Srbije oborila je rekord u istoriji srpskog višestranačja pošto je za njeno formiranje bilo potrebno čak 206 dana! Toliko je, naime, proteklo od dana izbora do dana kada je izglasana u Domu Narodne skupštine. Podsetimo, parlamentarni izbori 2022. održani su 3. aprila, dok je treća vlada Ane Brnabić izglasana 26. oktobra iste godine. A glavni razlog je bilo ponavljanje glasanja, čak pet puta, na izbornom mestu u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac, zbog čega su konačni rezultati saopšteni tek 5. jula, a konstitutivna sednica Skupštine Srbije održana je 1. avgusta.

Prethodni rekord je držala druga vlada Mirka Marjanovića, za čije je formiranje 1998. godine bilo potrebno 184 dana nakon što su u septembru 1997. održani izbori za narodne poslanike.

Rekord u brzom formiranju vlade drži Zoran Đinđić 2001. koji je to uradio za 33 dana. Iza njega su vlada Dragutina Zelenovića iz 1991. formirana za 37 dana, zatim prva vlada Aleksandra Vučića (2014) za 42 dana, pa vlada Nikole Šainovića (1993) kojoj je trebalo 52 dana, dok je kabinet Mirka Cvetkovića (2008) sastavljen za 57 dana. Onda sledi prva vlada Vojislava Koštunice iz 2004. kojoj je trebalo 66 dana za izglasavanje, pa vlada Ivice Dačića iz 2012. sa 82, zatim prva vlada Mirka Marjanovića iz 1994. za 89 dana.

Šta će reći Evropski parlament na sednici zakazanoj za 8. februar?

Najjača opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” protestovala je što je konstitutivna sednica zakazana za 6. februar, dva dana pre nego što je planirano da se poslanici Evropskog parlamenta izjasne o izborima u Srbiji održanim 17. decembra prošle godine.

Kako su istakli “zakazivanjem prve skupštinske sednice pre 8. februara režim je pokazao da se plaši ocene evroparlamentaraca”.

Evropski parlament (EP) pozvao je članove koalicije “Srbije protiv nasilja“ da prisustvuju sednici parlamenta kada se 8. februara u Strazburu bude usvajala rezolucija o izbornim neregularnostima, potvrđeno je za “Insajder” iz ove koalicije.

Raspodela mandata

•             Srpska napredna stranka 129

•             Srbija protiv nasilja 65

•             Socijalistička partija Srbije 18

•             Koalicija Nada 13

•             Nestorović, Mi - glas iz naroda 13

•             Savez vojvođanskih Mađara 6

•             SPP Zukorlić - DSHV Žigmanov 2

•             SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin 2

•             Politička borba Albanaca - Kamberi 1

•             Ruska stranka 1

Vlade i premijeri od 2000.

•             Milomir Minić 2000-2001.

•             Zoran Đinđić 2001-2003.

•             Zoran Živković 2003-2004.

•             Vojislav Koštunica 2004-2007.

•             Vojislav Koštunica 2007-2008.

•             Mirko Cvetković 2008-2012.

•             Ivica Dačić 2012-2014.

•             Aleksandar Vučić 2014-2016.

•             Aleksandar Vučić 2016-2017.

•             Ana Brnabić 2017-2020.

•             Ana Brnabić 2020-2022.

•             Ana Brnabić 2022-2024.

MARKO TAŠKOVIĆ

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u

20. april 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa glavnim savetnikom premijera Mađarske, dr Katalin Sili

10,00 - Subotica - Gostovanje na društvenoj tribini Udruženja hrišćanskih intelektualaca

22. april 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM u Subotici

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

23. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

24. april 2024.

09,00 - Subotica - sastanak sa predsednikom Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Belom Čorbom i predsednikom Stranke mađarskog jedinstva, Zoltanom Smieškom

11,30 - Subotica - Sastanak sa članovima Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

25. april 2024.

13,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

17,30 - Budimpešta - Svečani prijem premijera Mađarske, Viktora Orbana, povodom Konferencije CPAC Hungary

18,30 - Budimpešta - sastanak sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom

19,00 - Budimpešta - Gala večera u organizaciji „Alapjogokért Központ“ i „New York Young Republican Club“ povodom Konferencije CPAC Hungary

26. april 2024.

09,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

10,00 - Budimpešta - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, glavnim savetnikom premijera Viktora Orbana, Žoltom Njitraijem

15,50 - Budimpešta - Učešće u panel diskusiji „United We Stand“ na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

28. april 2024.

08,15 - Subotica - potpis podrške listi SVM 

29. april 2024.

09,00 - Subotica - Predaja gradske liste kandidata SVM-a

14,00 - Subotica - Svečanost povodom uručenja državnog priznanja povodom nacionalnog praznika Mađarske u Generalnom konzulatu Mađarske

18,00 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji „Közügyek” na TV Pannon (na mađarskom jeziku, uživo)

1. maj 2024.

12,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Na dnevnom redu: Izbor Vlade

17,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. maj 2024.

09,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

16,50 - Beograd - Dan za glasanje (Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Izbor Vlade)

6. maj 2024.

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

7. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító“ (na mađarskom jeziku uživo)

09,00 - Subotica - Razgovor sa polaznicima Mathias Corvinus Collegium-a (MCC)

18,00 - Senta - Sastanak kordinatora, aktivista i kandidata SVM-a

8. maj 2024.

10,00 - Subotica - Obilazak investicije na Vodozahvatu 1

10,45 - Subotica - Obilazak radova na asfaltiranju Cvetne ulice, MZ Mali Radanovac

12,00 - Majdan - Obilazak Vizitorskog centra

12,40 - Banatsko Aranđelovo - Obilazak Doma kulture

13,20 - Novi Kneževac - Obilazak obnovljene zgrade Narodne biblioteke i crkve

16,00 - Martonoš - Obilazak obnovljenih javnih objekata

17,00 - Male Pijace - Obilazak Doma kulture

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima, projekcija filma

9. maj 2024.

11,00 - Pačir - Obilazak Eko česme i Termalne banje

12,00 - Stara Moravica - Obilazak sale za fizičko vaspitanje OŠ „Stari Kovač Đula“

12,40 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi velike terase doma kulture

13,00 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi ulice Grofa Ištvana Sečenjija

19,00 - Hajdukovo - Sastanak sa građanima, projekcija filma

10. maj 2024.

10,00 - Čoka - Obilazak Rkt. Crkve Svetog Trojstva

10,30 - Čoka - Obilazak pristupnog puta do reciklažnog dvorišta

11,15 - Ostojićevo - Obilazak pristupnog puta Ostojićevo-Jazovo

11,30 - Jazovo - Obilazak doma Udruženja za očuvanje mađarske nacionalne tradicije „Sent Ištvan Kiralj”

12,15 - Sajan - Obilazak Doma kulture

13,00 - Kikinda - Obilazak OŠ “Klara Feješ”

13,50 - Nova Crnja - Obilazak Doma kulture

16,20 - Torda - Poseta Domu Civilnih organizacija

17,20 - Zrenjanin - Obilazak Salona „Tina“ d.o.o.

17,45 - Zrenjanin - Obilazak Osnovne škole „Sonja Marinković“

18,20 - Mužlja - Obilazak Sportskog centra „Lehel“

19,00 - Mužlja - Sastanak sa građanima

11. maj 2024.

09,30 - Gunaroš - Proslava 100. godišnjice DVD u Gunarošu

10,15 - Bačka Topola - Uređenje obale jezera

11,15 - Subotica - Porodično prepodne u MZ Novo Selo

11,45 - Subotica - Sportski teren (Stipe Grgića 60.) - uređivanje okoline

12. maj 2024.

14,30 - Bačka Topola - Sastanak sa Žigmondom Barnom Palom, zamenikom ministra za poslove Evropske Unije, poslanikom u parlamentu Mađarske

17,30 - Bačko Petrovo Selo - Obilazak preduzeća Gemini-GM

18,10 - Bečej - Obilazak Rolometal d.o.o.

19,00 - Bečej – Sastanak sa građanima

13. maj 2024.

13,45 - Beograd - Sastanak sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske

17,30 - Bačka Topola - Obilazak bazena 

18,00 - Bačka Topola - Sastanak sa građanima

14. maj 2024.

11,00 - Bačka Topola - Otvaranje Mentorskog programa Fondacije „Prosperitati”

14,00 - Palić - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima ustanovama i udruženjima po konkursu NSMNM

17,00 - Subotica - Otvaranje izložbe Remek dela umetničke kolonije Nađbanja iz privatnih zbirki

18,00 - Subotica - Obilazak Sinagoge i sastanak sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje, Oliverom Varheljijem

15. maj 2024.

10,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji „Hangadó Szerda” Drugog programa Radio Vojvodine (na mađarskom jeziku, uživo)

19,00 - Subotica - Koncert orkestra “Hot Jazz Band”-a u Subotičkoj sinagogi

16. maj 2024.

11,00 - Mol - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Kulturnog društva “Čoboljo”

11,30 - Ada - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Društva za negovanje tradicije “Vadvirag” i obilazak Biblioteke “Sarvaš Gabor“

12,45 - Senta - Hala sportova - Prezentacija projekta termalnog jezera

18,00 - Kanjiža - Sastanak sa građanima

17. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak OŠ „Miroslav Antić“

10,15 - Palić - Obilazak radova na proširenju gasovodne mreže

10,45 - Palić - Obilazak Vikend naselja

11,20 - Šupljak - Obilazak Kostolanji kuće

11,40 - Obilazak puta Šupljak-Male Pijace

14,00 - Subotica - Sastanak sa Tamašom Dajčom, nosiocem liste Fides-KNDP na izborima u Mađarskoj za Evropski parlament

15,25 - Kanjiža - Obilazak Vojvođanske rvačke akademije

18,00 - Bačka Topola - Obilazak TSC Fudbalske akademije

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima

18. maj 2024.

10,00 - Mali Iđoš - Prva vojvođanska medijska konferencija

12,30 - Hajdukovo - Obilazak uređenja teniskog terena, parka i sportskog centra

19. maj 2024.

09,00 - Šupljak - Sveta misa na praznik Pedesetnice, nakon toga sastanak sa građanima

16,00 - Bački Vinogradi - Svečani program povodom Dana majki

20. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak tabli na šetalištu postavljene u čast Lajošu Vermešu

10,30 - Subotica - Obilazak konzervatorskih radova na Rajhlovoj palati, zgradi Savremene galerije

18,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Zorka

19,00 - Kelebija – Obeležavanje Pedesetnice

21. maj 2024.

09,00 - Subotica - Šetnja ulicom Braće Radića od evangelističke crkve, konferencija za medije u ulici Matije Gupca ispred poslastičarnice „Daraboš” i poseta Pozorištu „Deže Kostolanji”

10,30 - Subotica - Poseta Zubotehničkoj laboratoriji „G-dent“

16,00 - Feketić - Doček Ištvana Holika, poslanika Fides-KDNP u Parlamentu Mađarske i obilazak radova na zgradi OŠ „Nikola Đuraković”

16,30 - Obilazak akumulacionog jezera „Potok” između Malog Iđoša i Lovćenca

17,15 - Mali Iđoš - Obilazak D.o.o. Wood and More

17,45 - Mali Iđoš - Obilazak Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“

18,00 - Mali Iđoš - Sastanak sa građanima u sali Pozorišta

22. maj 2024.

10,30 - Subotica - Poseta Vojvodini Odbora nacionalnog jedinstva Parlamenta Mađarske

11,30 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

14,00 - Senta - Obilazak atletske staze

16,15 - Senta - Otkrivanje biste Šandora Petefija u OŠ „Šandor Petefi”

17,20 - Kevi - Obilazak radova na asfaltiranju puta Kevi-Buranjšor

17,40 - Tornjoš – Obilazak OŠ „Temerkenj Ištvan“

18,10 - Čantavir - Oblizak završenih radova na objektu ogranka Gradske biblioteke

18,30 - Čantavir - Sastanak sa građanima, projekcija filma

23. maj 2024.

09,15 - Subotica - Sastanak sa Leventeom Mađarem, zamenikom ministra spoljnih i spoljnotrgovinskih poslova Mađarske

10,00 - Subotica - Obilazak HEPA projekta D.o.o. za industriju, građevinarstvo i trgovinu „Aktiv” i konferencija za medije

11,10 - Kanjiža - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima po konkursu Fondacije „Prosperitati” za kupovinu seoskih kuća, odnosno za preduzetništva

12,00 - Adorjan - Kontakt d.o.o., svečana predaja poljoprivrednog razvojnog projekta od velikog značaja

14,45 - Mol - Sastanak sa Balažem Đerfijem, predsednikom Nacionalne agrarne komore, kandidatom EP liste Fides-KDNP

15,00 - Mol - Obilazak poljoprivrednog gazdinstva

15,50 - Senta - Obilazak sedišta Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, sastanak sa predstavnicima kancelarija domaćina sela

17,00 - Senta - Osnivačka sednica Udruženja mađarskih trenera Vojvodine

17,30 - Senta - Obilazak „Medica Netter” ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

18,00 - Senta - Sastanak sa građanima

24. maj 2024.

10,00 - Subotica - Intervju za dnevni list “Magyar Szó” i nedeljnik Hét Nap”

11,00 - Subotica - Intervju za „Informer TV“

13,00 - Nosa - Obilazak gazdinstva poljoprivrednog proizvođača Andraša Kiš Torme

13,30 - Nosa - Obilak Doma kulture

17,00 - Budimpešta - Svečana dodela nagrade „Mladi za građansku Mađarsku“, dobitnik je Studentski dom „Evropa” iz Novog Sada

25. maj 2024.

09,30 - Palić - Sastanak sa Silardom Nemetom, potpredsednikom Fidesa, poverenikom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, predsednikom Mađarskog rvačkog saveza

10,00 - Palić - Palićke Olimpijske igre i Memorijalni dani „Lajoš Vermeš” – polaganje venaca kod spomenika Lajoša Vermeša

10,15 - Palić - Otvaranje izložbe u Eko centru

12,00 - Subotica - Svečano otvaranje Vojvođanskog galopa

14,00 - Subotica (Veliki Radanovac) - Porodični dan u organizaciji „Radio Marija“, glavni predavač: msgr. Laslo Felfeldi, biskup pečujski

18,00 - Subotica - Finale Vojvođanskog galopa i uručenje nagrada

20,00 - Bezdan - Svečana skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bezdan, povodom 145. godišnjice od osnivanja

26. maj 2024.

16,00 - Palić - Svečano otvaranje festivala folklorne muzike “Folk Music Fest”

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Peščara

20,00 - Palić - Koncert Zvonka Bogdana

27. maj 2024.

09,00 - Subotica (MZ Željezničko naselje) - Obilazak ulice Ernesta Kuna

10,00 - Subotica - Otkrivanje spomen ploče Karolju Birou

17,00 - Čoka - Razgovor o sportu osoba sa invaliditetom u Kulturno obrazovnom centru sa Palom Sekerešem olimpijcem i kandidatom sa liste Fides-KDNP u Mađarskoj za Evropski parlament

18,00 - Čoka - Prisustvo treningu Stonoteniskog kluba

19,00 - Ada - Obilazak obnovljene Hale sportova i sastanak sa rukovodstvom Rukometnog kluba

19,30 - Ada - Sastanak sa građanima

28. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító” (na mađarskom jeziku, uživo)

10,00 - Sombor - Stručni sastanak sa rukovodiocima javnih obrazovnih ustanova

10,30 - Sombor - Obilazak radova na obnovi zgrade Doma zdravlja

11,30 - Telečka - Obilazak obnovljene zgrade Mesne zajednice i uvid u planove, obilazak crkve

13,20 - Bezdan - Svečani početak radova na zgradi doma kulture/pozorišta

16,00 - Kupusina - Obilazak radova na obnovi zgrade Rimokatoličke crkve Sv. Ana

17,00 - Sombor - Sastanak sa građanima

29. maj 2024.

09,00 - Subotica - Obilazak radova na obnovljenom igralištu u MZ Makova sedmica

10,00 - Bajmok - Svečanost povodom obnovljenog spomenika bitke kod Kaponje

10,30 - Bajmok - Obilazak Rimokatoličke crkve Svetog Petra i Pavla

11,00 - Bajmok - Sastanak sa građanima

12,00 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

13,00 - Subotica - Snimanje intervjua za RTV YU ECO (na programu u četvrtak u 20,00)

17,00 - Novi Sad - Obilazak zgrade sedišta „Mađar soa”

17,40 - Novi Sad - Otkrivanje biste Petera Pazmanja u Studentskom domu „Evropa“

18,15 - Novi Sad - Sastanak sa građanima

30. maj 2024.

09,00 - Palić - Obilazak radova na Vodotornju 

09,20 - Palić - Sastanak sa Janošem Bokom, ministrom za evropske poslove u Vladi Mađarske

09,30 - Palić - Sastanak sa građanima na Velikoj terasi

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

12,30 - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet” iz Budimpešte

14,00 - Subotica - Sastanak sa Kingom Gal kandidatkinjom sa liste Fides-KDNP u Mađarskoj za Evropski parlament u sedištu SVM-a i šetnja centrom Subotice

15,10 - Subotica - Obilazak obnovljene zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

16,00 - Subotica - Predstavljanje rada institucija u okviru Mađarske medijske kuće

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima i završna manifestacija u izbornoj kampanji SVM-a

19,00 - Subotica - Koncert Zoltana Mage u Sinagogi

20,00 - Subotica - „Razgovor sa povodom“ na YU ECO TV

1. jun 2024.

11,00 - Zrenjanin - Biskupsko ređenje zrenjaninskog biskupa mons. Mirka Štefkovića

2. jun 2024.

07,30 - Subotica - Glasanje

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

3. jun 2024.

13,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

4. jun 2024.

11,00 - Gest (Mađarska) - Svečanost povodom Dana mađarskog nacionalnog jedinstva, predaja dvorca Tisa, govor premijera Mađarske, Viktora Orbana

16,00 - Bački Vinogradi - Svečanost povodom Dana mađarskog nacionalnog jedinstva

18,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. jun 2024.

10,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu Srpski telegraf

12,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Magyar Hangok“ mađarskom nacionalnom radiju Hír FM (na mađarskom jeziku; emitovanje u subotu u 8 časova)

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM-a u Subotici

6. jun 2024.

12,00 - Segedin - Sastanak sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj i državnim sekretarom u Kabinetu premijera Mađarske za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama, Miklošem Šoltesom

7. jun 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za jutarnji dnevnik RTS-a (emitovanje 9. juna)

8. jun 2024.

11,00 - Ada - 60. folklorni festival „Gyöngyösbokréta”; svečano otvaranje u 12,40

9. jun 2024.

19,00 - Budimpešta - Praćenje izbornih rezultata koalicije Fides-KDNP za Evropski parlament

11. jun 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító” (na mađarskom jeziku, uživo)

08,00 - Subotica - Sastanak sa državnim sekretarom za oblast građevinarstva u Ministarstvu saobraćaja i građevinarstva Mađarske, Regeom Lanskijem i predstavnicima „ÉMI Nonprofit Kft.” (Neprofitno d.o.o. za kontrolu kvaliteta u građevinarstvu i inovacije) iz Mađarske, zatim obilazak Katedrale Sv. Terezije Avilske

12. jun 2024.

18,00 - Budimpešta - Sednica Stalnog komiteta Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena

13. jun 2024.

09,00 - Budimpešta - Sednica Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena

14. jun 2024.

10,00 - Senta - Svečano otvaranje nove prodavnice Manufakture Réel Chocolate

18,00 - Kula - Gala program poljoprivrednog priloga „Magvető” dnevnog lista na mađarskom jeziku „Magyar Szó” i program MKC „Nepker” iz Kule povodom zatvaranja sezone

15. jun 2024.

11,00 - Čantavir - Učešće na obeležavanju Dana naselja

16. jun 2024.

11,00 - Subotica - Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja

17. jun 2024.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Aleksandrom Đurović, ambasadorkom Srbije u Mađarskoj

13,00 - Beograd - Intervju za Mađarsku nacionalnu agenciju MTI

18. jun 2024.

17,00 - Kanjiža - Obeležavanje 30. rođendana Saveza vojvođanskih Mađara