Svi se boje za svoje mesto u parlamentu

Reakcije stranaka na predlog DS da Skupština broji 150 poslanika

SNS: Smanjenje broja poslanika je na dugom štapu.
SPS: To sada nije prioritet za građane

Male stranke dočekale su na nož nameru DS da pokrene inicijativu za smanjenje  broja poslanika u parlamentu sa 250 na 150, uglavnom govoreći da Ustav ne  dozvoljava smanjenje broja poslanika. Radikali, s druge strane, smatraju da je  sadašnji sastav adekvatan, ali da se mogu naći i razlozi za smanjenje broja  narodnih predstavnika u Skupštini.

Poslanik i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković kazao je da bi smanjenje  broja poslanika u parlamentu predstavljao politički centralizam i da bi onda  poslanici bili samo iz Beograda i Vojvodine. Da je smanjenje razložno smatra  lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, ali navodi da ne shvata što  to nije urađeno kada je pisan Ustav Srbije.
Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je da je  250 poslanika adekvatan broj, ali da se mogu naći razlozi za i protiv smanjenja  tog broja.
On je rekao da bi s manjim brojem poslanika bila izraženija neravnomernost u  pogledu mesta iz kojih poslanici dolaze, a smanjenje broja ne bi dovelo do  poboljšanja efikasnosti rada.
Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor rekao je  da postoje razni primeri u  parlamentima u zemljama okruženja.
„Nije sve u broju poslanika. Mnogo više efikasnost parlamenta zavisi od toga  kako poslanici gledaju na svoju dužnost i koliko efikasno obavljaju svoj  posao“, rekao je Pastor.
Lider SNS Tomislav Nikolić izjavio je da je inicijativa DS o smanjenju broja  narodnih poslanika sa 250 na 150 „na dugom štapu“. On je rekao da postoje  različiti modeli za izračunavanje potrebnog broja poslanika i podsetio da u  izradi Ustava Srbije se nije služilo tim modelima nego da je prenet broj  poslanika iz prvog višestranačkog saziva. On je naglasio da za to treba da  postoji opšti konsenzus jer je reč o promeni dela Ustava koji se najteže menja.
- Ako je to finansijska ušteda, hajde da to menjamo. Ako je to način da male  stranke nestanu iz parlamenta, hajde i to da menjamo. Nek se priključuju  velikim strankama. Ali, ako je to samo priča o tome da će demokratija biti  jeftinija, ako smanjimo broj poslanika, nisam za to zato što ne želim jeftinu  demokratiju. Želim pravu demokratiju. Ništa što je jeftino nije dovoljno dobro  da bismo se time bavili - zaključio je Nikolić.
Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić ocenio je da u pitanju nije samo  ušteda novca i racionalniji rad Parlamenta nego da je to i pitanje suštine  demokratije.
- Uvek je teško reći zašto baš taj broj. Po proporcionalnom izbornom sistemu,  broj poslanika je garant proporcionalnosti a tamo gde postoji većinski izborni  sistem to nije slučaj. Ali, i tamo je logično da ako jedan poslanik predstavlja  veći broj građana, s manjim uspehom će ih predstavljati, nego kad predstavlja  manju izbornu jedinicu - kazao je Aligrudić.
Smanjenje broja poslanika Skupštine Srbije nije pitanje strateške važnosti za  Srbiju i građane Srbije u ovom trenutku, smatra šef poslaničke grupe SPS Branko  Ružić. On kaže da takođe nije realno da očekujemo promenu Ustava u ovom  trenutku.
- To ne može da predviđa novi zakon o Skupštini ako ustav predviđa nešto drugo - rekao je Ružić.
Ocenjujući da je to pitanje koje je trebalo da bude pokrenuto onda kada se  donosio novi Ustav, Ružić je odbio da zvanično komentariše tu inicijativu dok  ne bude pokrenuta.
Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković kaže da je Srbija jedna od retkih  država koja je u Ustavu definisala broj poslanika. Tako da bi se taj broj  promenio, to jest smanjio, mora se izmeniti i odredba u Ustavu. Za promenu  odredbe u Ustavu mora se izjasniti dve trećine poslanika, ali i prosta većina  birača. Kada se promeni stavka u Ustavu, neophodno je uneti i promene u Zakon o  izboru poslanika, ali i, grubo rečeno, bočne zakone poput Zakona o narodnoj  skupštini. Vuković smatra da je u Srbiji u skladu sa brojem stanovnika dovoljno  i sto poslanika u Skupštini pa da se ima operativno telo. Međutim,  funkcionalnost se niti dobija niti gubi brojem poslanika već izmenom izbornog  zakona.
Predsednik „Transparentnosti Srbija“ Vladimir Goati ocenio je danas da bi broj  poslanika Skupštine Srbije trebalo određivati prema broju punoletnih građana,  dodajući da bi u ovom trenutku Srbija trebalo da ima do 150 poslanika. Goati je  agenciji Beta rekao da se do tog broja poslanika dolazi na osnovu formule koja  se primenjuje u svetu. On je dodao da bi se, ako usvojimo fleksibilan način  određivanja broja poslanika Skupštine Srbije, njihov broj menjao svakih deset  godina nakon popisa stanovništva.

Zakonske prepreke

- promena odredbe u Ustavu o broju poslanika
- dve trećine poslanika mora biti za promenu
- referendum (potrebna većina izašlih birača)
- promena odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika
- promena odredbe Zakona o Narodnoj skupštini

Gužva za fotelju predsednika Administrativnog odbora

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović izjavio je  danas da će ta stranka insistirati da joj pripadne mesto predsednika  Administrativnog odbora Skupštine Srbije. Todorović je podsetio da još od 2004.  godine postoji praksa da na čelo Administrativnog odbora Skupštine Srbije dođe  poslanik najveće opozicione stranke.
S druge strane, šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija  izjavila je da će predložiti da rukovođenje Administrativnim odborom preuzme  vladajuća većina.
„U ovim okolnostima u kojima je Administrativni odbor očigledno na neki način  sredstvo i oružje u međusobnom obračunu radikala i naprednjaka, predložiću da  rukovođenje tim odborom u ovom trenutku preuzme vladajuća većina“, rekla je  Kolundžija novinarima u Skupštini Srbije.
Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović izjavio je da skupštinski  Administrativni odbor treba da vodi predstavnik opozicije, ali je naveo da to  ne zaslužuju ni radikali ni naprednjaci.
Predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Tomislav Nikolić izjavio je  danas da će zakazati sednicu tog odbora „kada bude upućen zvaničan zahtev za  njegovu smenu jer još niko nije zatražio sednicu Administrativnog odbora“.  Skupština Srbije počela je juče vanrednu sednicu na čijem su dnevnom redu  prateći budžetski zakoni kojima se obezbeđuje deo budžetskih prihoda.

M. MALEŠ - Ž. JEVTIĆ
 

7. april 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 21. sednica Skupštine Grada Subotice

12. april 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

14,00 - Subotica - Obilazak završetka radova na zgradi Gradske biblioteke

20. april 2022.

10,30 - Čantavir - Obilazak završenih radova u ulici Vinogradarska II

26. april 2022.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Peterom Sijartom (Szijjártó Péter), ministrom spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske

29. april 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Bački vinogradi - Konferencija za štampu kod postrojenja za prečišćavanje vode za piće 

4. maj 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,15 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,30 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,00 - Subotica - Otvaranje konferencije „Govor mržnje“ koju zajednički organizuju Pokrajinski ombudsman i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu

18,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

5. maj 2022.

08,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

08,40 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 22. sednica Skupštine Grada Subotice

12. maj 2022.

12,00 - Subotica - Sastanak sa prof. dr Đerđom Soradom (Szórád György), ranijim gradonačelnikom Subotice

17. maj 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

20. maj 2022.

12,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

23. maj 2022.

17,30 - Subotica - Svečano otvaranje akademskih dana Evropskog protestantskog slobodnog univerziteta

24. maj 2022.

15,30 - Subotica - Panel diskusija u okviru akademskih dana Evropskog protestantskog slobodnog univerziteta

27. maj 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

19,00 - Palić - Pozdravni govor na VIII Muzičkom festivalu Folk Music Fest

28. maj 2022.

12,00 - Subotica - X Vojvođanski galop

30. maj 2022.

13,00 - Kanjiža - Sastanak sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije

31. maj 2022.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,00 - Beograd - Jedanaesta posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu (polaganje zakletve predsednika Republike)

1. jun 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

2. jun 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 23. sednica Skupštine Grada Subotice

4. jun 2022.

16,00 - Bački Vinogradi - Obeležavanje Dana mađarskog zajedništva

7. jun 2022.

10,00 - Subotica - Press konferencija u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine

8. jun 2022.

19,00 - Subotica - Manifestacija Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

10. jun 2022.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom 60 godina postojanja JKP "Vodovod i kanalizacija" 

16. jun 2022.

11,00 - Subotica - Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja

22. jun 2022.

18,00 - Subotica - Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari

24. jun 2022.

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

28. jun 2022.

18,00 - Beograd - Svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu

1. jul 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

09,00 - Subotica - Sastanak sa Ester Čalokezi (Csallóközi Eszter), generalnom konzulkom Mađarske u Subotici

10,00 - Subotica - Sastanak sa Gustavom Kurinom st. i ml. 

13,00 - Subotica - Radni sastanak u vezi 5. Subotičkog polumaratona 

4. jul 2022.

13,30 - Šupljak - Sastanak sa Peterom Sijartom (Szijjártó Péter), ministrom spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske

6. jul 2022.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

7. jul 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 24. sednica Skupštine Grada Subotice