INTERVJU Balint Pastor: Ren je posebno hvalio Tomu Nikolića

NOVI SAD – Šef poslaničkog kluba manjina i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor kaže kako izjavu lidera Nove Srbije Velje Ilića "da je sramota što na proslavu državnosti Srbije zvanice poziva Rasim Ljajić" – doživljava kao šovinističku, te navodi da takavom govoru nije mesto u Srbiji, naročito ne u najvišem zakonodavnom domu države.

– Možda Velimir Ilić nije nameravao da daje šovinističku izjavu, i sasvim je sigurno da ona nije u tom smislu bila uperena prema Rasimu Ljajiću lično, ali smatram neprimerenim da poslanik parlamenta izgovara nepromišljene reči koje se mogu tumačiti kao šovinističke – ističe Pastor.

Ko može poslanika sprečiti u nameri da za govornicom izgovori reči mržnje?

– Mislim da je parlamentarizam u Srbiji u totalnoj krizi. Verujem da rasuđivanje u parlamentu nikad nije bilo na nižem nivou nego što je sada, čemu svakako doprinose i takvi ispadi, a meni se čini da nekima to odgovara. Takvo ponašanje može sankcionisati jedino predsednik skupštine, ali smatram da nije u pitanju samo neprimereno ponašanje pojedinih poslanika nego i mnogo dublji problemi.

Može li te promene rešiti nov poslovnik?

– Ti se problemi ne mogu rešavati samo preko poslovnika. Nesporno da je poslovnik važan i da se mora menjati kako bi se rad skupštine donekle normalizovao i bio efikasniji, ali kriza parlamenta nije samo proceduralno pitanje. Jedan od razloga što je rasuđivanje u parlamentu na tako niskom nivou jeste neprimereno ponašanje pojedinih poslanika, pa bi trebalo ispitati kako ti poslanici shvataju svoju funkciju i svoj rad. Čast je biti poslanik Narodne skupštine, ali, nažalost, mnogi ne misle tako i ne ponašaju se tako, pa parlament Srbije ne može dati o sebi drugačiju sliku od one kakvu daje sada. Vladajuća većina je odgovorna za to, posebno politička partija koja ima najveći uticaj u vladajućoj većini, ali i u državi. Pre svega, mislim na Demokratsku stranku, koja snosi veliku odgovornost što parlament tako funkcioniše. Bilo bi krajnje vreme i da se postavi pitanje zašto se u Srbiji više isplati biti direktor javnog preduzeća ili državni sekretar nego poslanik. Kad se pogleda spisak poslanika Narodne skupštine, može se uočiti da niko od potpredsednika DS-a nije poslanik, a tako je bilo i u prošlom sazivu.

Komesar za proširenje EU Oli Ren susreo se sa šefovima poslaničkih klubova. Šta mislite o tom susretu?

– Imali smo samo sat vremena za razgovor s Renom. Svi šefovi, dakle, osim šefa poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragana Todorovića, koji se nije uključio u razgovor, imali su na raspolaganje tri-četiri minuta. Šefovi poslaničkih grupa uputili su Oliju Renu dosta pitanja o Kosovu. U tome je prednjačio šef poslaničkog kluba naprednjaka Tomislav Nikolić. Njega je Oli Ren izrazito pohvalio zbog aktivnosti i zbog istinskog zalaganja za evropsku budućnost Srbije.

O čemu ste vi razgovarali s Olijom Renom?

– Rekao sam mu da SVM bezrezervno podržava evrointegracije ne samo kao savez države i naroda nego i radi vrednosti koje donosi. U tom smislu, rekao sam Renu da je za SVM od ključnog značaja regionalizacija i decentralizacije Srbije, statut Vojvodine i Zakon o nacionalnim savetima. Ren se složio s konstatacijom da je decentralizacija i regionalizacija Srbije važan uslov za pridruživanje EU, iako, prema međunarodnom pravu, decentralizacija nije uslov da neka država postane član EU, ali je u političkom smislu uslov za pridruživanje. Rekao sam Renu i to da u Srbiji pojedinci zloupotrebljavaju nastojanje te zemlje da se pridruži EU na taj način što se, pozivajući na evrointegracije, usvajaju zakoni koji su protiv manjina. Takav pravni akt je i Zakon o sedištu sudova. Najavio sam da će SVM, prilikom redovnog prolećnog zasedanja Skupštine Srbije, inicirati izmene tog zakona.

Predsednici mađarskih stranaka u Vojvodini pismeno su su obratili predsedniku države Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović, inicirajući donošenje skupštinske deklaracije o istorijskom pomirenju Srba i Mađara. O čemu je konkretno reč?

– U mađarskoj zajednici preovlađuje mišljenje kako je došlo vreme da se ispitaju atrociteti koji su se u Vojvodini dogodili neposredno pred kraj rata, za vreme vojne uprave, što je, bez donošenja sudskih odluka, dovelo do pogubljenja više hiljada civila iz redova vojvođanskih Mađara i drugih nacija. Skupština Vojvodine je usvojivši Rezoluciju o nepriznavanju kolektivne krivice 28. februara 2003. godine učinila korak ka tome. Formirala je i Anketni odbor za utvrđivanje istine, ali on nije završio rad. Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine u deklaraciji iz 2004. godine založio se za otvaranje srpsko-mađarskog dijaloga o međusobnom nasilju sprovođenom na štetu obaju naroda od 1941. do 1945. godine. Poslanici SVM-a, dakle, neće zloupotrebljavati poslovnik da bi govorili o tome, nego očekujemo razgovore s najvišim državnim funkcionerima Srbije koji čine napore radi zaključivanja ratnih konflikata nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije. Smatramo da bi se po konačnom utvrđivanju istorijskih činjenica stekli uslovi za usvajanje zajedničkih parlamentarnih rezolucija o međusobnom priznavanju krivice.

Pastor otvorio sajt

Balint Pastor rekao nam je da mu je velika čast što je SVM dve godine parlamentarna stranka, a on poslanik Narodne skupštine. Tim povodom otvorio i svoj sajt (www.pasztorbalint.rs), kako bi mogao što više biti u kontaktu s onima koji se interesuju za rad parlamenta i poslanika.

E. MARJANOV

2. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,15 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sastanak sa dr Laurom Đenei (dr. Gyeney Laura), direktorkom Instituta za zaštitu prava manjina iz Budimpešte

15,00 - Subotica - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

3. novembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 28. sednica Skupštine Grada Subotice

19,00 - Beograd - Tribina Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (gosti: Preuzvišeni Msgr. Stanislav Hočevar, Nadbiskup i Mertropolit Beogradski i Bálint Pásztor)

 

4. novembar 2022.

12,00 - Subotica - obilazak lokacije na raskrsnici Ulice Jasenovačke i Janka Čmelika u Subotici, gde je zamenjena pumpa za odvođenje atmosferskih voda

18,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM

7. novembar 2022.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,00 - Beograd - Poseta Narodnoj skupštini liste "Mađarska sloga" i Ureda Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

12,00 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

 

8. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

9. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

17,00 - Subotica - Tribina liste "Mađarska sloga"

13. novembar 2022.

07,30 - Subotica - Glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

16. novembar 2022.

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Politika"

15,10 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

16,00 - Kanjiža - Sednica Saveta SVM-a

24. novembar 2022.

20,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji "Fókuszban" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; uživo)

25. novembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

17,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

26. novembar 2022.

11,00 - Mali Iđoš - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana opštine

27. novembar 2022.

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

28. novembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

30. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

1. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 29. sednica Skupštine Grada Subotice

2. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa Žoltom Sakalašom (Szakállas Zsolt), potpredsednikom Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

12,00 - Subotica - Poseta OŠ „Majšanski put“

4. decembar 2022.

19,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

5. decembar 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,10 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

6. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

16,00 - Subotica - Sastanak sa članovima liste "Mađarska sloga"

7. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

11,15 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

8. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Otvaranje Mađarsko-Srpsko-Austrijskog poslovnog foruma

9. decembar 2022.

11,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

14. decembar 2022.

10,00 - Subotica - Primopredaja audiovizuelne prezentacije sinagoge i puštanje u funkciju rampe za osobe s invaliditetom 

 

15. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Poseta D.o.o. Cim Gas 

16. decembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

17. decembar 2022.

12,00 - Beograd - Kongres Socijalističke partije Srbije

20. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Snimanje emisije "In medias res plus" na YU ECO TV (na programu u petak u 20 časova)

21. decembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Snimanje emisije "U sred srede" na TV Subotica (na programu večeras u 20 časova)

22. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 30. sednica Skupštine Grada Subotice

23. decembar 2022.

09,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Mérleg" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; na programu danas u 14 časova)

11,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

26. decembar 2022.

07,40 - Subotica - Uključenje u Jutarnji program RTV-a (uživo)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

21,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

28. decembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

29. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,00 - Subotica - Sednica Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

11,00 - Subotica - Tradicionalni novogodišnji prijem za novinare, kamermane, fotografe, glavne i odgovorne urednike i direktore medijskih kuća

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

30. decembar 2022.

13,15 - Hajdukovo - Sastanak sa članovima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

10. januar 2023.

11,00 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

13,30 - Subotica - Snimanje emisije "Subjektív" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 19:30)

12. januar 2023.

13,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

14,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

16. januar 2023.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Goranom Vesićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi R. Srbije

17. januar 2023.

12,00 - Šupljak - Obilazak završenih radova na delu Kanjiškog puta (lokalni put br. 5) 

18. januar 2023.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

19. januar 2023.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 31. sednica Skupštine Grada Subotice

25. januar 2023.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2023.

11,00 - Čantavir - Poseta OŠ „Janoš Hunjadi“

27. januar 2023.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

13,30 - Beograd - Sastanak sa Majom Popović, ministarskom pravde u Vladi Republike Srbije

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture