Deobe i kod vojvođanskih demokrata

Šef poslaničke grupe manjina u republičkom parlamentu i funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio je da ključni problem za usvajanje novog statuta Vojvodine predstavljaju sukobi unutar Demokratske stranke. On je za naš list izjavio da su se statut i zakon o prenosu nadležnosti Pokrajini našli na ledu, ne zbog kritika opozicije ili opstrukcija u parlamentu, već zbog različitih stavova o tim aktima u vojvođanskom i beogradskom krilu DS-a, ali i zbog sukoba između vojvođanskih demokrata.– Mi o tim sukobima govorimo već mesecima, a postalo je očigledno da oni ne postoje samo na relaciji pokrajinska organizacija – stranačka centrala već da su sve vidljivija razmimoilaženja i u samom vojvođanskom odboru DS-a – ukazao je Pastor.

Dodao je da su tako evidentna razmimoilaženja između šefa Pokrajinskog odbora demokrata Dušana Elezovića i šefa poslaničke grupe “Za evropsku Vojvodinu” u Skupštini APV Dragoslava Petrovića u pogledu statuta i pratećeg zakona. Pastor kaže i da je neprimereno što Elezović zbog kašnjenje potvrde statuta optužuje parlament.

– Nedopustivo je što gospodin Elezović odgovornost prebacuje na parlament, tvrdeći da zakon o nadležnostima kasni zbog radikalske opstrukcije. Tu radikali nemaju nikakvu odgovornost. Da je Vlada Srbije, u kojoj dominatnu ulogu ima DS, izradila predlog zakona o nadležnostima Vojvodine, to bi se našlo na dnevnom redu i zakon bi bio usvojen, bez obzira na to koliko bi bilo amandmana opozicije. Znači, isključiva odgovornost je na Demokratskoj stranci – istakao je Pastor.

Inače, već neko vreme izvesno je da funkcioneri vojvođanskih demokrata nisu jedinstveni u iznošenju ocena o razlozima odlaganja potvrde statuta i usvajanja “omnibusa dva”. Sudeći po javnim nastupima, odnosom republičke prema pokrajinskoj administraciji najogorčeniji je Dragoslav Petrović, koji konstantno podvlači da odgovor na to pitanje znaju samo u Nemanjinoj 11, ne skrivajući razočarenje zbog obmana kojima je javno bila izložena i sama pokrajinska vlast nakon produženja nekoliko rokova za potvrdu statuta.

I predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, čini se, nije više optimisitičan kad je reč o tajmingu za statut u republičkom parlamentu, ali i kad je reč o sadržaju nadležnosti koje treba da se utvrde “omnibusom dva”, koji se već mesecima, navodno, usaglašava u Vladi Srbije, pošto ni mnoge njegove najave da će taj posao uskoro biti okončan u Vladi nisu imale odjeka. U tom pogledu više je nego zanimljiva Pajtićeva prošlonedeljna izjava da o statutu i zakonu o nadležnostima ima “iste informacije koje ima i javnost, a to je da će taj zakon biti usvojen u Vladi do kraja marta”, ali i opaska da “kakav god zakon o nadležnostima bude, i koliko god nadležnosti bude preneto – a biće preneto više nadležnosti nego što ih imamo sada i neće biti smanjivanja, nego samo povećavanja – te nadležnosti će biti finansirane novcem koji će pristići iz republičkog budžeta”.

Čini se da je jedino optimističan Dušan Elezović, koga, navodno, među vojvođanskim demokratama prepoznaju i kao Tadićevog čoveka, a koji još uvek, još od februarskog roka, tvrdi da zakon i statut samo što nisu stavljeni na dnevni red. Elezović izgleda ima i najbolje kontakte s Beogradom, jer je, za razliku od ostalih pokrajinskih funkcionera DS-a, ima saznanja o tome da zakon o nadležnostima ovih dana treba da stigne i na adresu Skupštine Vojvodine.

Iako, izgleda, postoje ozbiljne političke prepreke da se statut uskoro nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije, taj akt ovih dana će ipak biti tema republičkog parlamenta, ali samo u neformalnoj raspravi. Kako je to najvila predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović, koja je, inače, prethodnih meseci učestvovala u promociji statuta po centralnoj Srbiji sa šefom Skupštine APV Šandorom Egerešijem, u petak će poslanici članovima Vlade moći da postavljaju pitanja o tome dokle se stiglo s usaglašavanjem zakona o nadležnostima Pokrajine, koji bi trebalo da se usvoji u paketu sa statutom. Naime, na sednici u petak poslanici će Vladu moći da propituju o dve teme, Haškom tribunalu, na inicijativu SRS-a, i o zakonu o prenosu nadležnosti Vojvodini, na inicijativu LDP-a.

Balint Pastor kaže da od te rasprave u petak ne očekuje nikakve rezultate, već da je reč o politikanstvu, te da nakon toga “nećemo biti bliže usvajanju statuta”. On napominje da se pokazalo da je statut APV postao “politički problem broj jedan u Srbiji”, uprkos činjenici da je pre šest meseci dobio podršku koalicije vladajuće u Skupštini Vojvodine, koja je, inače, identična koaliciji na republičkom nivou.

– Meni je razumljivo da statut kritikuju opozicione stranke, koje pokušavaju da time politički poentiraju, ali mi je veliko iznenađenje što o tom aktu nema jedinstva u vladajućoj koaliciji, a prvenstveno unutar Demokratske stranke – rekao je Pastor.

B. DRAGOVIĆ-SAVIĆ

8. jul 2022.

12,00 - Mali Iđoš - Panel diskusija na 19. Vojvođanskom slobodnom univerzitetu Vojvođanskog omladinskog foruma (VIFO) sa Leventeom Mađarom, zamenikom ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske i Balintom Juhasom, direktorom Fondacije Prosperitati

12. jul 2022.

10,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

11,00 - Palić - Svečano otvaranje smeštajnog objekta Navigator koji je finansiran sredstvima Fondacije Prosperitati

15. jul 2022.

10,30 - Beograd - Sastanak sa predsednikom Republike, Aleksandrom Vučićem

29. jul 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

30. jul 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak sa Pedrom Sančesom (Pedro Sánchez), predsednikom Vlade Španije

1. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Beograd - Konsultacije predsednika poslaničkih grupa

22,30 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

3. avgust 2022.

00,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Intervju za Subotički mađarski radio

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,15 - Subotica - Intervju za političku emisiju "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku)

4. avgust 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 25. sednica Skupštine Grada Subotice

13. avgust 2022.

16,30 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

1. septembar 2022.

09,30 - Subotica - Svečano podizanje zastave Subotice

10,00 - Subotica - Svečana sednica Skupštine grada povodom dana Grada

2. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

7. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sastanak sa Atilom Pinter (Pintér Attila), ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. septembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 26. sednica Skupštine Grada Subotice

9. septembar 2022.

16,00 - Subotica - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,30 - Subotica - Poseta Katalin Novak (Novák Katalin), predsednika Republike Mađarske - predaja obnovljene zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku Univerziteta u Novom Sadu

19,30 - Subotica - Sastanak a Katalin Novak (Novák Katalin), predsednikom Republike Mađarske

12. septembar 2022.

14,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Predaja izborne liste kandidata Mađarske sloge za izbore za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

13. septembar 2022.

10,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu (Izveštaj o Kosovu i Metohiji)

14. septembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15. septembar 2022.

14,30 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

16,00 - Subotica - Svečanost povodom potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata prava i sastanak sa Robertom Repašijem (Répássy Róbert), državnim sekretarom i zamenikom ministra pravde Mađarske

19. septembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa polaznicima i predavačima Škole za društvene i istorijske nauke „Mathias Corvinus Collegium” iz Budimpešte 

22. septembar 2022.

10,00 - Subotica - Intervju za TV Yu Eco

11,00 - Subotica - Svečanost povodom otvaranja Hotela Artist, investicije u oblasti turizma od istaknutog značaja

23. septembar 2022.

11,00 - Subotica - Svečanost povodom 75 godina rada JKP "Čistoća i zelenilo" 

29. septembar 2022.

10,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

30. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

19,00 - Subotica - Koncert na orguljama u čast 120 godina subotičke sinagoge 

5. oktobar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,10 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

6. oktobar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 27. sednica Skupštine Grada Subotice