Srbija i Mađarska brane suverene politike

Moguće je stremiti ka članstvu u EU i imati svoj stav. To nije popularno u raznim centrima moći kao što je Brisel, ističe Balint Pastor

Briselske birokrate i predstavnici američke i evropske duboke države sigurno nisu otvarali šampanjac u nedelju, 3. aprila, kada su saznali da su predsednik Aleksandar Vučić i partija Fides Viktora Orbana u Mađarskoj ostvarili ubedljive pobede na izborima. Dve zemlje koje u centar svojih politika stavljaju nacionalni suverenitet i nezavisnost, kako ocenjuju analitičari, iz perspektive pojedinih uticajnih zapadnih centara moći sve više postaju prepreka apsolutnoj dominaciji liberalne demokratije.

I sam premijer Viktor Orban omiljen je daleko izvan granica Mađarske kao zaštitnik „tradicionalnih vrednosti” protiv „liberalne elite”. U izbornoj kampanji je naveo da drugačije misli o evropskom nasleđu i hrišćanskoj tradiciji. „Mi mislimo drugačije o budućnosti zemalja i nacionalnih država, mi mislimo drugačije o globalizaciji, a sada mislimo drugačije i o porodici”, rekao je Orban na predizbornom skupu u Budimpešti.

Novi-stari predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 2. marta da se Srbija nalazi pod „izuzetnim pritiskom usled tektonskih promena na svetskoj političkoj sceni”, ali će država preduzeti „sve mere” kako bi umanjila uticaj na srpsku privredu i politiku zemlje. Dodao je da će se Srbija po pitanju sankcija rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih i ekonomskih i političkih interesa.

Ideja suverenizma ponovo je oživljena 2008. godine i to je bio odgovor na propast globalističkog koncepta, kada je svet ušao u krizu i u fazu „svetskog pesimizma”. Globalizacija je na početku svima obećavala ekonomsku korist da bi te godine svima bilo jasno da to obećanje neće biti ispunjeno. Suverenizam predstavlja pokušaj modernizacije tog koncepta, čija suština ostaje oslanjanje na naciju i državu. Nekoliko godina kasnije počelo je zatvaranje u okvire nacionalne države, a bregzit i posle izbor Donalda Trampa potvrđuju ovaj politički smer.

Ipak, koliko je danas uopšte smisleno govoriti o suverenizmu u svetu u kojem su multinacionalne korporacije moćnije čak i od nekih država? Šta suverenizam znači kada o ključnim stvarima skoro nijedna država ne odlučuje samostalno, a liberalne elite su većinu državnih resursa rasprodale? Da ipak postoji način da se zaštiti nacionalno, bilo je jasno kada je zbog migrantske krize veći broj evropskih država zatvarao granice. Tada je u prvi plan iskočio Mateo Salvini u Italiji, koji je zabranjivao da brodovi s migrantima pristanu u italijanske luke. Međutim, vrlo brzo je izgubio izbore, a štafetnu palicu demokratskog suvereniteta ponela je Višegradska četvorka, koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska.

Van konkurencije su Fides i poljska vladajuća Partija prava i pravde, kojoj je pošlo za rukom da nominalno proevropski stav poveže s duboko konzervativnom porukom o „Evropi nacija” i ostvari najbolji rezultat koji je jedna stranka u Poljskoj postigla od 1989. godine. Poljska je uprkos protivljenju EU promenila ustav i sudijama dala manja prava zbog čega je kažnjena od Brisela sa 365 miliona evra godišnje (kazna je ukinuta zbog velikog broja priliva ukrajinskih izbeglica u ovu zemlju). Orban je pak i dalje na meti Brisela zbog antimigrantske politike, ali i sve većih kineskih investicija u ovoj zemlji, kao i zbog odbijanja Fidesa da mađarsku decu bez saglasnosti roditelja upoznaju s različitim seksualnim orijentacijama maloletnika i promocije rodno osetljivih tema.

Zamenik predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor kaže da je decenijama preovladavala misao da je suverenizam nešto što je anahrono i prevaziđeno i da je to politika iz srednjeg veka. Za „Politiku” kaže da SVM smatra da je Srbiji mesto u EU i da se zalažu za evropske integracije, ali treba uzeti u obzir neka moderna kretanja. „Najuspešnije su one zemlje koje čuvaju svoj suverenitet i samostalnost. Najbolji primer za to je Mađarska, a sa druge strane nama je drago što je to i politika vladajuće većine u Srbiji poslednjih deset godina. Treba sarađivati, stremiti ka članstvu u EU, ali treba ostati svoj. To nije popularno u raznim centrima moći, kao što je Brisel, i zbog toga se neke zemlje kažnjavaju. Najbolji primer su Poljska i Mađarska. Kada imate stav o nekim globalnim temama i kada ne odstupate od toga, možete da budete kažnjavani, a to su zemlje koje su uspešne zato što su svoje i samostalno donose odluke koje nisu u interesima nekih centara moći, već isključivo svojih građana”, ističe Pastor.

Upravo na ovim politikama se mogu povući paralele između Mađarske i Srbije. Direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović kaže da između srpskog i mađarskog naroda ne vladaju samo saveznički već i bratski odnosi. Za naš list kaže da su Budimpešta i Beograd saveznici pre svega zahvaljujući inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

„Kada te bratske odnose postavimo u geopolitički kontekst, posebno kada je reč o zapadnoj agresivnoj politici prema Rusiji zbog ukrajinske krize, onda vidimo da su Srbija i Mađarska upućene jedna na drugu. Ukoliko želimo da sačuvamo i mir i stabilnost ne samo na Balkanu već i u centralnoj Evropi, taj model saradnje i model odnosa trebalo bi da bude šablon koji bi sve zemlje centralne Evrope i istoka, ako su pametne i zapadne Evrope, trebalo da slede. Srbija i Mađarska imaju bogate kulturne, istorijske i ekonomske veze koje su motor tih odnosa. Veličanstvene pobede Vučića i partije Fides, koja je zbrisala kompletnu ujedinjenu opoziciju, daju nadu da će ovi odnosi da se unaprede, što podrazumeva zajednički rad na očuvanju suvereniteta Mađarske i Srbije”, kaže Karanović. Smatra da je potreban zajednički odnos prema svim globalnim činiocima svetske politike, koliko je to u moći obe zemlje, jer je reč o malim zemljama u svetskim razmerama.

A bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da se kod nas dodiruju nacionalni identitet i nacionalni ciljevi i da smo tu bliski s Mađarima. Za „Politiku” navodi da imamo verovatno najbolje odnose u istoriji. „U ovom trenutku EU ne može da uradi ništa Mađarskoj, čak mislim da su prema Poljskoj prestali da naplaćuju negativne penale, ali ni prema njima neće moći da budu grubi i provokativno da vode politiku kao što su to do sada radili. Orban je uspeo da na izborima osvoji ubedljivo četvrti mandat, što je recimo uspelo samo Merkelovoj, i to je retkost u Evropi. To je rekord i moraće s uvažavanjem da se odnose prema Mađarskoj, a vreme će doneti i druge projekte koji će doprineti razvoju suverenosti. Srbija kao zemlja koja nema nikakvih ograničenja, tipa EU ili NATO, mogla bi da bude zarazni primer i za druge manje zemlje, što velike sile, posebno na Zapadu, ne žele da vide”, navodi Jovanović.

Veze između Orbana i Vučića su jake i zajedničke su im mere ulaganja u infrastrukturu kao način podizanja BDP-a, socijalnih davanja i sve jačeg oslonca na Kinu u međunarodnim odnosima, kao i glasan evroskepticizam. Srbiji za razliku od Mađarske nedostaje čvršće ideološko utemeljenje – to je kada Orban govori o hrišćanskoj demokratiji ili evropskoj civilizaciji. Uprkos tome, na meti EU su oba lidera kojima se preti na različite načine. Balint Pastor smatra da se i po tom pitanju približavaju stavovi i podseća da su koalicije u Srbiji mnogo šire. „Zbog toga ima i mnogo veći broj subjekata na političkoj sceni i u vlasti gde se nalaze stranke levice i desnice, koje su raznih ideologija. Ali ako pogledamo najnovije mere za podršku porodici i neke mere za poboljšanje pokazatelja demografije, onda možemo da vidimo da su neke mere iz Vlade Mađarske preuzete i u Srbiji”, kaže Balint Pastor.

Posle krize na istoku Evrope pojaviće se i drugi glasovi

Vladislav Jovanović kaže da se politika u EU sve više centralizuje i teži se ka federalizaciji EU i nasuprot svakoj akciji odgovara reakcija. Kaže da bi briselske diplomate htele, iako ne izabrane, da izdaju naredbe i traže od drugih država da slede njihove direktive. Svaki pokušaj centralizovanja vlasti izaziva prirodne otpore. Kod ovih država koje imaju hiljadugodišnju tradiciju i koje su imale bitan uticaj na formiranje istorije Evrope u ranom ili kasnijem srednjem veku, nezamislivo je da prihvate da danas budu pioni neke birokratske centrale.

„Taj trend je nezaustavljiv i doći će još više do izražaja posle splašnjavanja krize na istoku Evrope, i to kada se oblaci raziđu, očekujem da se pojave i drugi suverenistički glasovi u Evropi, jer će nezadovoljstvo prema Americi tada moći da izraze. Mi ne potpadamo ni pod čiji autoritet, ni pojedinačno, ni kolektivno. Ni pod ruski, kineski, američki, ni pod briselski. Tu postoji razlika u odnosu na Mađarsku, koja se bori za veću autonomiju i za jačanje svoje suverenosti iako ne otkazuje svoje članstvo u EU i NATO-u. Mi nemamo tu potrebu, već samo dalje da afirmišemo ono što smo radili poslednjih deset godina, dakle vojna neutralnost, zaštita nacionalnih interesa kada je reč o Kosovu i Republici Srpskoj”, zaključuje Jovanović.

Karanović: Ideološka zaslepljenost briselske birokratije

Ognjen Karanović smatra da nije moguće da još neka zemlja krene suverenizmom sve dok je EU kolonija SAD. I kada to kaže, misli na briselsku birokratiju i na elite za koje ne zna da li su ucenjene ili su jednostavno zaslepljene ideološkim ludilom i ne vide šta su interesi njihovih građana koji su ih birali da im omoguće razvoj. „Od kada je Bajden došao kao predsednik SAD, svaki suverenitet je jednostavno izgubljen. Ne postoji nikakva inicijativa osim kod Makrona da suverene pozicije budu zaštićene, što znači očuvati ekonomiju. Ta politika je u EU napuštena u zemljama Zapadne Evrope i baltičkim državama. Sve te zemlje svesno pucaju u slepoočnice kidanjem svih ekonomskih relacija s Rusijom. Dovodeći u pitanje čak i snabdevanje energentima”, kaže Karanović.

DEJAN SPALOVIĆ

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

16,00 - Senta - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u

20. april 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa glavnim savetnikom premijera Mađarske, dr Katalin Sili

10,00 - Subotica - Gostovanje na društvenoj tribini Udruženja hrišćanskih intelektualaca

22. april 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM u Subotici

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

23. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

24. april 2024.

09,00 - Subotica - sastanak sa predsednikom Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Belom Čorbom i predsednikom Stranke mađarskog jedinstva, Zoltanom Smieškom

11,30 - Subotica - Sastanak sa članovima Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

25. april 2024.

13,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

17,30 - Budimpešta - Svečani prijem premijera Mađarske, Viktora Orbana, povodom Konferencije CPAC Hungary

18,30 - Budimpešta - sastanak sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom

19,00 - Budimpešta - Gala večera u organizaciji „Alapjogokért Központ“ i „New York Young Republican Club“ povodom Konferencije CPAC Hungary

26. april 2024.

09,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

10,00 - Budimpešta - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, glavnim savetnikom premijera Viktora Orbana, Žoltom Njitraijem

15,50 - Budimpešta - Učešće u panel diskusiji „United We Stand“ na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

28. april 2024.

08,15 - Subotica - potpis podrške listi SVM 

29. april 2024.

09,00 - Subotica - Predaja gradske liste kandidata SVM-a

14,00 - Subotica - Svečanost povodom uručenja državnog priznanja povodom nacionalnog praznika Mađarske u Generalnom konzulatu Mađarske

18,00 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji „Közügyek” na TV Pannon (na mađarskom jeziku, uživo)

1. maj 2024.

12,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Na dnevnom redu: Izbor Vlade

17,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. maj 2024.

09,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

16,50 - Beograd - Dan za glasanje (Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Izbor Vlade)

6. maj 2024.

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

7. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító“ (na mađarskom jeziku uživo)

09,00 - Subotica - Razgovor sa polaznicima Mathias Corvinus Collegium-a (MCC)

18,00 - Senta - Sastanak kordinatora, aktivista i kandidata SVM-a

8. maj 2024.

10,00 - Subotica - Obilazak investicije na Vodozahvatu 1

10,45 - Subotica - Obilazak radova na asfaltiranju Cvetne ulice, MZ Mali Radanovac

12,00 - Majdan - Obilazak Vizitorskog centra

12,40 - Banatsko Aranđelovo - Obilazak Doma kulture

13,20 - Novi Kneževac - Obilazak obnovljene zgrade Narodne biblioteke i crkve

16,00 - Martonoš - Obilazak obnovljenih javnih objekata

17,00 - Male Pijace - Obilazak Doma kulture

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima, projekcija filma

9. maj 2024.

11,00 - Pačir - Obilazak Eko česme i Termalne banje

12,00 - Stara Moravica - Obilazak sale za fizičko vaspitanje OŠ „Stari Kovač Đula“

12,40 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi velike terase doma kulture

13,00 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi ulice Grofa Ištvana Sečenjija

19,00 - Hajdukovo - Sastanak sa građanima, projekcija filma

10. maj 2024.

10,00 - Čoka - Obilazak Rkt. Crkve Svetog Trojstva

10,30 - Čoka - Obilazak pristupnog puta do reciklažnog dvorišta

11,15 - Ostojićevo - Obilazak pristupnog puta Ostojićevo-Jazovo

11,30 - Jazovo - Obilazak doma Udruženja za očuvanje mađarske nacionalne tradicije „Sent Ištvan Kiralj”

12,15 - Sajan - Obilazak Doma kulture

13,00 - Kikinda - Obilazak OŠ “Klara Feješ”

13,50 - Nova Crnja - Obilazak Doma kulture

16,20 - Torda - Poseta Domu Civilnih organizacija

17,20 - Zrenjanin - Obilazak Salona „Tina“ d.o.o.

17,45 - Zrenjanin - Obilazak Osnovne škole „Sonja Marinković“

18,20 - Mužlja - Obilazak Sportskog centra „Lehel“

19,00 - Mužlja - Sastanak sa građanima

11. maj 2024.

09,30 - Gunaroš - Proslava 100. godišnjice DVD u Gunarošu

10,15 - Bačka Topola - Uređenje obale jezera

11,15 - Subotica - Porodično prepodne u MZ Novo Selo

11,45 - Subotica - Sportski teren (Stipe Grgića 60.) - uređivanje okoline

12. maj 2024.

14,30 - Bačka Topola - Sastanak sa Žigmondom Barnom Palom, zamenikom ministra za poslove Evropske Unije, poslanikom u parlamentu Mađarske

17,30 - Bačko Petrovo Selo - Obilazak preduzeća Gemini-GM

18,10 - Bečej - Obilazak Rolometal d.o.o.

19,00 - Bečej – Sastanak sa građanima

13. maj 2024.

13,45 - Beograd - Sastanak sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske

17,30 - Bačka Topola - Obilazak bazena 

18,00 - Bačka Topola - Sastanak sa građanima

14. maj 2024.

11,00 - Bačka Topola - Otvaranje Mentorskog programa Fondacije „Prosperitati”

14,00 - Palić - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima ustanovama i udruženjima po konkursu NSMNM

17,00 - Subotica - Otvaranje izložbe Remek dela umetničke kolonije Nađbanja iz privatnih zbirki

18,00 - Subotica - Obilazak Sinagoge i sastanak sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje, Oliverom Varheljijem

15. maj 2024.

10,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji „Hangadó Szerda” Drugog programa Radio Vojvodine (na mađarskom jeziku, uživo)

19,00 - Subotica - Koncert orkestra “Hot Jazz Band”-a u Subotičkoj sinagogi

16. maj 2024.

11,00 - Mol - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Kulturnog društva “Čoboljo”

11,30 - Ada - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Društva za negovanje tradicije “Vadvirag” i obilazak Biblioteke “Sarvaš Gabor“

12,45 - Senta - Hala sportova - Prezentacija projekta termalnog jezera

18,00 - Kanjiža - Sastanak sa građanima

17. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak OŠ „Miroslav Antić“

10,15 - Palić - Obilazak radova na proširenju gasovodne mreže

10,45 - Palić - Obilazak Vikend naselja

11,20 - Šupljak - Obilazak Kostolanji kuće

11,40 - Obilazak puta Šupljak-Male Pijace

14,00 - Subotica - Sastanak sa Tamašom Dajčom, nosiocem liste Fides-KNDP na izborima u Mađarskoj za Evropski parlament

15,25 - Kanjiža - Obilazak Vojvođanske rvačke akademije

18,00 - Bačka Topola - Obilazak TSC Fudbalske akademije

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima

18. maj 2024.

10,00 - Mali Iđoš - Prva vojvođanska medijska konferencija

12,30 - Hajdukovo - Obilazak uređenja teniskog terena, parka i sportskog centra

19. maj 2024.

09,00 - Šupljak - Sveta misa na praznik Pedesetnice, nakon toga sastanak sa građanima

16,00 - Bački Vinogradi - Svečani program povodom Dana majki

20. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak tabli na šetalištu postavljene u čast Lajošu Vermešu

10,30 - Subotica - Obilazak konzervatorskih radova na Rajhlovoj palati, zgradi Savremene galerije

18,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Zorka

19,00 - Kelebija – Obeležavanje Pedesetnice

21. maj 2024.

09,00 - Subotica - Šetnja ulicom Braće Radića od evangelističke crkve, konferencija za medije u ulici Matije Gupca ispred poslastičarnice „Daraboš” i poseta Pozorištu „Deže Kostolanji”

10,30 - Subotica - Poseta Zubotehničkoj laboratoriji „G-dent“

16,00 - Feketić - Doček Ištvana Holika, poslanika Fides-KDNP u Parlamentu Mađarske i obilazak radova na zgradi OŠ „Nikola Đuraković”

16,30 - Obilazak akumulacionog jezera „Potok” između Malog Iđoša i Lovćenca

17,15 - Mali Iđoš - Obilazak D.o.o. Wood and More

17,45 - Mali Iđoš - Obilazak Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“

18,00 - Mali Iđoš - Sastanak sa građanima u sali Pozorišta

22. maj 2024.

10,30 - Subotica - Poseta Vojvodini Odbora nacionalnog jedinstva Parlamenta Mađarske

11,30 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

14,00 - Senta - Obilazak atletske staze

16,15 - Senta - Otkrivanje biste Šandora Petefija u OŠ „Šandor Petefi”

17,20 - Kevi - Obilazak radova na asfaltiranju puta Kevi-Buranjšor

17,40 - Tornjoš – Obilazak OŠ „Temerkenj Ištvan“

18,10 - Čantavir - Oblizak završenih radova na objektu ogranka Gradske biblioteke

18,30 - Čantavir - Sastanak sa građanima, projekcija filma

23. maj 2024.

09,15 - Subotica - Sastanak sa Leventeom Mađarem, zamenikom ministra spoljnih i spoljnotrgovinskih poslova Mađarske

10,00 - Subotica - Obilazak HEPA projekta D.o.o. za industriju, građevinarstvo i trgovinu „Aktiv” i konferencija za medije

11,10 - Kanjiža - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima po konkursu Fondacije „Prosperitati” za kupovinu seoskih kuća, odnosno za preduzetništva

12,00 - Adorjan - Kontakt d.o.o., svečana predaja poljoprivrednog razvojnog projekta od velikog značaja

14,45 - Mol - Sastanak sa Balažem Đerfijem, predsednikom Nacionalne agrarne komore, kandidatom EP liste Fides-KDNP

15,00 - Mol - Obilazak poljoprivrednog gazdinstva

15,50 - Senta - Obilazak sedišta Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, sastanak sa predstavnicima kancelarija domaćina sela

17,00 - Senta - Osnivačka sednica Udruženja mađarskih trenera Vojvodine

17,30 - Senta - Obilazak „Medica Netter” ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

18,00 - Senta - Sastanak sa građanima

24. maj 2024.

10,00 - Subotica - Intervju za dnevni list “Magyar Szó” i nedeljnik Hét Nap”

11,00 - Subotica - Intervju za „Informer TV“

13,00 - Nosa - Obilazak gazdinstva poljoprivrednog proizvođača Andraša Kiš Torme

13,30 - Nosa - Obilak Doma kulture

17,00 - Budimpešta - Svečana dodela nagrade „Mladi za građansku Mađarsku“, dobitnik je Studentski dom „Evropa” iz Novog Sada

25. maj 2024.

09,30 - Palić - Sastanak sa Silardom Nemetom, potpredsednikom Fidesa, poverenikom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, predsednikom Mađarskog rvačkog saveza

10,00 - Palić - Palićke Olimpijske igre i Memorijalni dani „Lajoš Vermeš” – polaganje venaca kod spomenika Lajoša Vermeša

10,15 - Palić - Otvaranje izložbe u Eko centru

12,00 - Subotica - Svečano otvaranje Vojvođanskog galopa

14,00 - Subotica (Veliki Radanovac) - Porodični dan u organizaciji „Radio Marija“, glavni predavač: msgr. Laslo Felfeldi, biskup pečujski

18,00 - Subotica - Finale Vojvođanskog galopa i uručenje nagrada

20,00 - Bezdan - Svečana skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bezdan, povodom 145. godišnjice od osnivanja

26. maj 2024.

16,00 - Palić - Svečano otvaranje festivala folklorne muzike “Folk Music Fest”

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Peščara

20,00 - Palić - Koncert Zvonka Bogdana

27. maj 2024.

09,00 - Subotica (MZ Željezničko naselje) - Obilazak ulice Ernesta Kuna

10,00 - Subotica - Otkrivanje spomen ploče Karolju Birou

17,00 - Čoka - Razgovor o sportu osoba sa invaliditetom u Kulturno obrazovnom centru sa Palom Sekerešem olimpijcem i kandidatom sa liste Fides-KDNP u Mađarskoj za Evropski parlament

18,00 - Čoka - Prisustvo treningu Stonoteniskog kluba

19,00 - Ada - Obilazak obnovljene Hale sportova i sastanak sa rukovodstvom Rukometnog kluba

19,30 - Ada - Sastanak sa građanima

28. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító” (na mađarskom jeziku, uživo)

10,00 - Sombor - Stručni sastanak sa rukovodiocima javnih obrazovnih ustanova

10,30 - Sombor - Obilazak radova na obnovi zgrade Doma zdravlja

11,30 - Telečka - Obilazak obnovljene zgrade Mesne zajednice i uvid u planove, obilazak crkve

13,20 - Bezdan - Svečani početak radova na zgradi doma kulture/pozorišta

16,00 - Kupusina - Obilazak radova na obnovi zgrade Rimokatoličke crkve Sv. Ana

17,00 - Sombor - Sastanak sa građanima