Neplaćeno odsustvo za rijaliti šou

Lider LSV-a Nenad Čanak u kući Velikog brata

* Tokom odsustva, Čanku će mirovati i staž * Novac u humanitarne svrhe

Beograd - Iako je pre samo nedelju dana rekao da je „lud svako ko uopšte pomisli da bi on mogao da bude jedan od stanara kuće Velikog brata“, lider LSV Nenad Čanak je demantovao sebe i u nedelju uveče postao prvi srpski političar koji je ušao u kuću Velikog brata. Ulazak vojvođanskog političara u VIP Veliki brat Ol stars, koji se prikazuje na TV Pink, sa još 13 manje-više poznatih likova s ovdašanje estrade izazvao je buru reagovanja u javnosti, a u Skupštini Srbije juče se vodila i rasprava o postupku njihovog poslanika.

Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije, rekao je juče za naš list da je Nenad Čanak, na stalnom radu u Parlamentu i da je od Administrativnog odbora blagovremeno zatražio neplaćeno odsustvo. Za vreme boravka u Kući Velikog brata, Čanku će mirovati i staž.

Poslanica LSV-a Aleksandra Jerkov rekla je za Danas da je ulazak u kuću bila Čankova privatna odluka i da će on ukoliko bude bio potreban u Skupštini napustiti rijaliti šou.

- Sav novac koji Čanak bude zaradio otići će u humanitarne svrhe, za Dečju bolnicu u Novom Sadu - rekla je Jerkov.

Čanak je u kuću na Košutnjaku, za razliku od svih ostalih, ušao kroz ispovedaonicu, a za nedelju dana provedenih u njoj lider LSV-a bi trebalo da dobije 2.000 evra, dok mediji spekulišu da je najvećoj „zvezdi“ ovog serijala Jeleni Karleuši ponuđeno 5.000 evra za samo dva dana.

Aleksandra Jerkov kaže za naš list da Čanak u kući neće biti izolovan od aktuelnih političkih dešavanja.

- Jedan od osnovnih uslova Nenada Čanka bio je da sve vreme biva obaveštavan o tome šta se događa i ne treba uopšte imati dilemu da li će on biti upućen u sve. Naravno, ni mesec dana nije dug period, ali je pitanje koliko će zbog svojih obaveza moći da provede u kući - ističe Jerkov.

Marinela Kvapil, portparolka Emoušna, kaže za Danas da su pravila u kući VIP Velikog brata nepromenjena i da u njoj kao što je to bilo i ranije neće biti priče o politici.

- To se nije promenilo, ali postoji i ono pravilo koje kaže da svaki Veliki brat zadržava pravo promene pravila. Ono što je sigurno je da nema nasilja, niti bilo kakvog psihičkog ili fizičkog maltretiranja i to je nešto što se neće tolerisati. Kada je ulazio u kuću Nenad Čanak je, kao i ostali, prihvatio postojeća pravila - napominje portparolka ove produkcijske kuće.

Kvapil kaže da ne može da priča o detaljima pregovora sa ukućanima, ali napominje da su svi došli da ostanu do kraja - 30 dana.

- Publika je ta koja izbacuje i samo ona odlučuje ko kad napušta kuću - napominje Kvapil.

Ona naglašava da ne zna da li su i neki drugi političari bili u igri za ulazak u kuću, kao i da je to posao producenata.

- Činjenica je da je Čanak jedini od političara imao hrabrosti da uđe u kuću. On nije jedinstven primer, jer su političari sličnog kova ulazili u kuće Velikog brata i u nekim drugim zemljama - kaže Marinela Kvapil.

REAKCIJE

Lidija Vukićević (SRS): Prošle godine sam odbila ponudu Emoušna da uđem u kuću, jer tamo ne bih mogla da budem iskrena, a ne bih mogla ni da glumim. Zašto bih prodala nešto što mi je najvažnije u životu, a to je privatnost. Čanak verovatno ima neke svoje razloge zbog kojih se odlučio na ovakav postupak, a verovatno je smislio i način kako će pravdati odsustvo u skupštinskoj sali. Verujem da će njegovo obrazloženje biti - politički rad na terenu. Moguće je i da je namera Čanka da gostovanjem u VIP-u animira biračko telo.

Miroslav Markićević (NS): Moj komentar o ulasku Nenada Čanka u Kuću VB mogao bi da se svede na naslov iz jednih dnevnih novina - dvorska luda. Mnogi poslanici odsustvuju ili su bolesni ili imaju neke druge obaveze, ali Čankovo odsustvo je očigledno i neće trajati kratko. On će 24 sata biti posvećen ludom bratu, a na stalnom radu je u parlamentu. Uostalom, ovim postupkom Čanak je konačno ogolio i definisao i sebe i svoju politiku. Nikada ne bih ušao u kuću Velikog brata, jer se takvim emisijama promoviše život koji je stran mom kućnom i patrijarhalnom vaspitanju i društvenom moralu.

Balint Pastor (SVM): Nikada ne bih postupio poput Čanka. Njegova je odluka u kojim emisijama će učestvovati, ali mislim da političari ne treba da budu estradne zvezde. Danas je bilo uredno prijavljeno da će odsustvovati, ali je pitanje koliko to može da traje i kako će pravdati odsustvo. Uostalom, sada čitava zemlja zna gde je i zato nema laži, nema prevare.

Željko Ivanji (G17 plus): Nikada ne bih učestvovao u takvim emisijama, jer se ta vrsta egzibicionizma emituje na Pinku, televiziji koja je estradnog karaktera. Mi jesmo javne ličnosti, ali je jasno da ne možemo da budemo ozbiljni političari u društvu estradnih pevačica. Čanak ima mnogo više posla u Skupštini da bi traćio vreme u TV šou.

Jelena Trivan (DS): Ne verujem da će Čankovo učestvovanje u rijaliti šou uticati na glasanje o zakonskim predlozima u Skupštini. Nećemo dovesti u pitanje glasanje o zakonu zbog nečijih medijskih akrobacija.

Dragan Marković Palma (JS): Nisam mogao da verujem kada sam video Čanka u kući Velikog brata. Čanak ima višegodišnje političko iskustvo, elokventan je i pametan, ali će sve što je uradio u politici pasti ovim potezom u vodu, jer simpatizeri „ligaša“ i birači Srbije neće imati razumevanja. Šta je 50.000 evra nagrade kada neko izgubi autoritet, pa mi nije jasno šta je Čankov motiv za ulazak u kuću. Možda ga je neko pritisnuo da uđe. Ne znam ko - Boris Tadić sigurno nije.

Dragan Šormaz (DSS): Ovo je još jedan potez kojim vladajuća većina nipodaštava Skupštinu. Opoziciji ovakav Čankov potez odgovara, jer još jednom pokazuje neozbiljnost vlasti.

Tomislav Nikolić (SNS): Ne odobravam Čankov potez. Ima mnogo načina da čovek postane popularan, a popularnost koju donosi taj šou meni nije potrebna.

Branko Ružić(SPS): Želim mu uspešan boravak. Ako pobedi, nadam se da će počastiti kolege poslanike. Verujem da će šarmirati sve ukućane. Ne verujem da će ovaj njegov potez uticati na vladajuću koaliciju. To je lični izbor i pravo i šteta može biti lična.

Lj. BUKVIĆ, M. R. M. - S. B.

24. januar 2024.

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

25. januar 2024.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture

28. januar 2024.

17,00 - Kanjiža - Ekumensko bogosluženje

31. januar 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Dan Grada Novog Sada, svečana manifestacija SVM-a

1. februar 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 43. sednica Skupštine Grada Subotice

15,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Mađar so" (Magyar Szó)

2. februar 2024.

14,00 - Subotica - Centralna kancelarija Fondacije Prosperitati – svečano otvaranje novog sedišta

18,00 - Novi Kneževac - Proslava povodom 17. godina od osnivanja Opštinske organizacije SVM

6. februar 2024.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

11,30 - Beograd - Sastanak sa Jožefom Mađarom, ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. februar 2024.

16,30 - Čoka - obeležavanje 90. godišnjice od smrti Ferenca More

17. februar 2024.

13,30 - Budimpešta - Sastanak sa Palom Barnom Žigmondom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, direktorom Fides-a za poslove u regionu

15,00 - Budimpešta - Godišnji pregled minule godine - održava premijer Mađarske, Viktor Orban

19. februar 2024.

13,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,00 - Sombor - Dan Grada Sombora, svečana manifestacija SVM-a

20. februar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

15,30 - Subotica - Sastanak sa dr. Čabom Đuricom, rektorom Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

21. februar 2024.

10,00 - Senta - svečana dodela diploma Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

24. februar 2024.

10,30 - Palić - Konferencija pravnika u organizaciji Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara 

26. februar 2024.

16,30 - Budimpešta, Parlament - Izbor i polaganje zakletve predsednika Republike Mađarske

27. februar 2024.

10,30 - Beograd - Razgovor sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

16,00 - Senta - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u

20. april 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa glavnim savetnikom premijera Mađarske, dr Katalin Sili

10,00 - Subotica - Gostovanje na društvenoj tribini Udruženja hrišćanskih intelektualaca

22. april 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM u Subotici

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

23. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

24. april 2024.

09,00 - Subotica - sastanak sa predsednikom Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Belom Čorbom i predsednikom Stranke mađarskog jedinstva, Zoltanom Smieškom

11,30 - Subotica - Sastanak sa članovima Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada