Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testülete elnökének városnapi ünnepi beszéde (2022)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

Úgy tűnik, minden város kiváltságos státuszra törekszik, de egy részlet könnyen figyelmen kívül marad: a kiváltságok adományozója meg is vonhatja azokat. Szabadka is megtapasztalta ezt a fordulatot - miután egy évig élvezte a szabad királyi városi ranggal járó összes kiváltságát, bekövetkezett a közismert történelmi esemény: az új uralkodó reformokat vezetett be, amelyek többek között a feudális kiváltságok eltörlését eredményezték.

87 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy - egy új államszerkezetben - Szabadka visszakapja státuszát az 1779-ből származó kiváltságlevél 30 oldalán felsorolt kiváltságaival. Ebben a kilenc évtizedben számos kiváltsága megszűnt, viszont megmaradt az összes vállalt kötelezettsége, beleértve a szabad királyi város rang megvásárlásával járó adósság kifizetését. 
A kiváltságlevél Szabadkának a negyedik rend képviselőjeként helyet adott a rendi országgyűlésben, „ahol a királyság törvényeit meghozzák”, és szavazati jogot biztosított a várost képviselő honatyáknak a törvények elfogadásakor, minek köszönhetően Szabadka - első parlamenti képviselői: Szucsics János és Ante Parčetić révén - 1790/91-től az elkövetkező 128 évben hallathatta hangját a magyar országgyűlésben.

A tanulság, amit ebből levonhattunk, igen egyszerű: csak az nem lehet adományozás vagy visszavonás tárgya, amit a saját tudásunkkal és munkánkkal hozunk létre. Kiváltságok helyett törvények, előnyök helyett pedig jogok és kötelezettségek rendszerszintű szabályozása.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

A szabad királyi város rang visszanyerése után mindössze két év kellett ahhoz, hogy 1869. szeptember 11-én a szabadkai vasútállomásra megérkezzen az első vonat Szegedről. Akkor is, mint most is, minden Európába vezető út Pesten és Bécsen keresztül vezetett, úgy mint ahogyan Szabadka is a Belgrád-Budapest útvonalnak pontosan a közepén helyezkedik el. A Szabadka és Szeged között közlekedő vasút döntően befolyásolta a város fejlődését, lehetővé tette a mezőgazdasági termékek exportját, a kereskedelem, a vállalkozás és az ipar fejlődését, a tőkebeáramlás és a lakosság számának növekedése pedig az építkezés felgyorsulását eredményezte, így kevesebb, mint 50 év alatt megváltozott a város arculata – létrejött az a Szabadka, amelyet annyira szeretünk és óvunk.

Negyedszázados felújítási és újjáépítési erőfeszítések után, idén augusztus 1-jén 18.00 órakor elindult az első tehervonat a szabadkai vasútállomásról Szegedre. Nem gondolom, hogy eltúlzott volna azt mondani, hogy városunk számára - talán az elmúlt 100 év viszonylatában is - ez jelenti a legfontosabb beruházást, - mert Szabadka, mint minden határhoz közeli város - földrajzilag az ország peremén van - túl gyakran ott is marad, mindennek a peremén, mindenekelőtt a költségvetési tervekében.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az 1779. szeptember 1-jén tartott elibertációs ünnepségen felolvasták a kiváltságokat és kötelezettségeket tartalmazó kiváltságlevelet, majd két nappal a Magisztrátus megalakulása után, 1779. szeptember 23-án elfogadták a statútumokat is, amelyekben a város történetében először iktattak szabályba városrendezési kötelezettséget, hogy "a belváros (a mai történelmi városközpont) jól szabályozott és még szebb legyen..."

Antun Rudinski szabadkai építész kutatásai megerősítik, hogy Szabadka olyan város, amely az elmúlt 230 évben tervszerűen épült, de a szemtanúk feljegyzése szerint "a város építészetének történetében soha ennyi szépség egy nap alatt nem volt látható", mint amikor pontosan 110 éve, 1912. szeptember 15-én délelőtt ünnepélyesen megnyílt a Városháza, délután pedig Palicson átadták a Víztorony, a Vigadó, a Női Strand, a Zenepavilon és az Emlékkút alkotta szecessziós épületegyüttest.

Szabadka kulturális örökségének jelentőségét mutatja az is, hogy a városvezetés úgy döntött, 1913-ban a lipcsei Építészeti Világkiállításon Szabadkát az újonnan épült palicsi épületekkel és a városházával mutatják be. Akkoriban ez a világ legmodernebb építészeti vívmányait bemutató kiállítás volt, amit 1913 májusától októberéig mintegy négymillió látogató tekintett meg.

Egy évszázaddal később, kulturális örökségünk védelme és a jövő számára való megőrzése érdekében elkészültek a tervek a Víztorony helyreállításához, amely Duránci Béla szerint „a népi építészet és a magyarság legjobb hagyományai szerint épült, Székelyföld díszes kapuinak mintájára", valamint a Bagolyvár felújítására, hogy ott az egykori palicsi olimpia és Vermes Lajos emlékét őrizzük és ápoljuk.
30 évvel az északi homlokzat helyreállítása után fontos előrelépések történtek, ugyanis megtettük az első intézkedéseket a Városháza felújításának projektjével kapcsolatban, a tervdokumentáció pedig a városi költségvetésből biztosított forrásokból készül. Szeptember 15-én, éppen a városháza átadásának 110-ik évfordulóján, megkezdjük dr. Bíró Károly egykori polgármester házának, a Radić fivérek utca 7. szám alatti épület felújítását, amit még az idén be is fejezünk. Magyarország Kormányának támogatásával megtörtént az ún. Sárgaház felújítása, a Szerb Köztársaság költségvetési forrásaiból pedig a Városi Könyvtár fő homlokzatának helyreállítása. 

Az idei év jubileumi: a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat fennállásának 60., a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat pedig 75. évfordulójáról emlékezik meg; a Kortárs Galéria alapítása óta kereken 60 év telt el, a Városi Múzeum pedig idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját, mely alkalomból egy csodás ajándékkal: Eisenhut Ferenc, a Zentai csata című monumentális mű alkotójának két festményével gazdagodott. 

De idén nemcsak a Városháza és az emblematikus palicsi épületek átadásának 110. évfordulóját ünnepeljük, ugyanis 120 év telt el azóta, hogy 1902. október 1-jén Szabadka másik jelképe - a világ egyetlen megmaradt szecessziós stílusú zsinagógájának a felszentelése alkalmából először szólalt meg benne az orgona.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

Mint azt dr. Igor Dolinka matematikaprofesszor, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia legfiatalabb levelező tagja mondja: "A sikerhez nincs algoritmus, még kevésbé "kulináris recept"”.

Viszont megkockáztatnám, hogy a csapatmunka, a kiszámíthatóság és az eljárások tiszteletben tartása a siker lehetséges algoritmusa: az a két éve bevezetett gyakorlat, hogy a városi képviselő-testület rendszeresen ülésezik, éspedig előre tudhatóan minden hónap első csütörtökén, célszerűnek bizonyult.

Az alapot minden bizonnyal az infrastrukturális fejlesztés képezi, és ennek megfelelően egyszerre folyik a munka a vízhálózat és a szennyvízhálózat kiépítésén és bővítésén, a gázelosztó hálózat kiépítésén és bővítésén, az utcák aszfaltozásán, mind a városban, mind az összes helyi közösségben, de a következő beruházások műszaki terveinek előkészítésén is. Palicson bővült a szennyvízhálózat és szivattyútelep épült, amely a szennyvizet a városi szennyvíztisztítóba vezeti, ezzel pedig javul a Palicsi-tó és a Ludasi-tó vízminősége, a tóparton kerékpárút és gyalogút épült. A köztársaság, a tartomány és a város költségvetéséből is biztosítottunk forrásokat a Wellness, Spa Központ és Aquapark építési munkáinak befejezésére, így két év után folytatódnak a munkálatok a palicsi Aquapark építésén, környékének és a régi medencének rendezésén. Mindezzel feltételt teremtünk ahhoz, hogy Palics egész évben minőségi turisztikai tartalmakkal várja az odalátogatókat. 

Viszont addig nem beszélhetünk színvonalas idegenforgalmi tartalmakról, amíg nem rendezzük a három évtizedes elhanyagoltság miatt lepusztult Üdülőtelepet, amihez kérésünkre a Tartományi Kormány biztosított forrást.

A Vasutas Település, a Zorka és a Makkhetes helyi közösségekben folyamatban van a vízvezeték- és csatornahálózat bővítése, 213 utcában épül csatornavezeték Szabadkán, valamint Palicson, Bajmokon és Csantavéren. A gázvezeték-hálózat hét helyi közösség területén bővül, 14,2 kilométerrel. Tíz helyi közösségben 18 földút kapott mart aszfalt borítást, hajdújárási és csantavéri utcák, forgalmas szabadkai útszakaszok, és a Makkhetes helyi közösség legforgalmasabb útszakaszai lettek leaszfaltozva, továbbá a Tartományi Kormány támogatásával befejeződött az Újvidéki út felújítása, és egy alternatív útvonalat kaptunk, amelyen Palics megközelíthető.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

Az előző két év tapasztalatai azt igazolták, hogy a nehézségek előbb-utóbb elmúlnak, de a város marad – változik ugyan - de örök.

Hogy a város a jólét és a csapások idején is csak akkor marad fenn, ha vannak olyan emberek, akik a közérdekért és a városért - Pro Urbe – tevékenykednek. Akik készek átadni tudásukat, jövőképüket és erényeiket a jövő nemzedékeinek.

Hogy a nehézségek átmenetiek, de megváltoztatják egy nemzedék életét, az alkotói szabadságok pedig olyan változásokat indítanak el, amelyek az elkövetkező évtizedekben és évszázadokban is érezhetőek lesznek.

És azt, hogy senki sem adhat Szabadkának és nem is vehet el tőle olyan embereket, akiknek erényei, tudása, tehetsége, tisztessége és elkötelezettsége városunk létének és fennmaradásának egyik tényezője.

Szabadka város elismerését fejezi ki az idei kitüntetetteknek: külön megtiszteltetés számomra, az őt jelölők egyikeként is, hogy a Szabadka díszpolgára kitüntetést idén dr. Somogyi Sándor professor emeritus kapja, aki fél évszázados tekintélyes tudományos munkával és több évtizedes közéleti szerepvállalással, a tudást a közösség javára a gyakorlatba ülteti, és aki számos projekt kezdeményezőinek egyikeként ismerszik meg térségünkben, köztük a Szabadka-Szeged vasút újjáépítésének.

Szabadka város Pro Urbe elismerést adományoz: prof. dr. Josip Ivanovićnak, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánjának, akinél – és itt engedjék meg, hogy egy személyes emléket osszak meg - pontosan 25 évvel ezelőtt védtem meg érettségi dolgozatomat a Svetozar Marković Gimnáziumban; Murényi Mátyás karmester és zenepedagógus; és Miroslav Vojnić Hajduk – Marača koreográfus.

​Gratulálok a kitüntetetteknek, és gratulálok városunk napjához mindazoknak, akik számára büszkeség és megtiszteltetés szabadkainak lenni! 

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként

2024. április 25.

16,00 - Budapest - Találkozó Nyitrai Zsolt parlamenti képviselővel, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójával

17,30 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnöki fogadása a CPAC Hungary alkalmából

19,00 - Budapest - Az Alapjogokért Központ és a New York Young Republican Club közös gálavacsorája  a CPAC Hungary alkalmából