Obraćanje dr Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada Subotice povodom Dana grada (2022)

Poštovane dame i gospodo, 

Čini se da privilegovanom statusu teži svaki grad, ali se olako previđa jedan detalj: davalac privilegije može da je daruje ali i da je ukine. Iskusila je taj obrat i Subotica - nakon što je godinu dana uživala u svim povlasticama slobodnog kraljevskog grada, desila se za istoriju uobičajena epizoda: novi vladar je uveo reforme koje su između ostalog podrazumevale i ukidanje feudalnih privilegija.

Proteći će 87 godina, da bi sa novim državnim ustrojstvom Subotici bili vraćeni status i privilegije pobrojane na 30 listova Povelje iz 1779. godine. Istine radi, u tih devet decenija bio je ukinut jedan broj povlastica - ne sve, ali su zato ostale sve preuzete obaveze, uključujući i isplatu duga za otkup statusa slobodnog kraljevskog grada. 

Poveljom utvrđeno pravo da Subotica kao deo četvrtog staleža učestvuje na zasedanjima Sabora “na kojima se donose zakoni kraljevstva” i pravo da predstavnici grada usvajaju zakone, omogućiće da glas Subotice bude uvažen u Ugarskom saboru počev od 1790/91. godine i prvih zastupnika Ivana Sučića i Ante Parčetića, pa u narednih 128 godina. 

Lekcija koju smo naučili bila je jednostavna: samo ono što smo stvorili vlastitim znanjem i radom, nije moglo biti predmet darivanja, niti oduzimanja. Ne privilegije, već zakon, ne povlastice već sistemsko regulisanje prava i obaveza. 

Uvažene dame i gospodo, 

Nakon vraćanja statusa slobodnog kraljevskog grada bilo je potrebno svega dve godine da bi 11. septembra 1869. u subotičku železničku stanicu ušao voz iz Segedina. I tada kao i danas, svi putevi u Evropu su vodili preko Pešte i Beča, a Subotica je bila, kao što je i danas, na sredini trase Beograd-Budimpešta. Železnička pruga Subotica-Segedin je imala presudan uticaj na razvoj grada, omogućila je izvoz poljoprivrednih proizvoda, razvoj trgovine, preduzetništva i industrije, a priliv kapitala i porast broja stanovnika doveli su do ubrzane izgradnje i za manje od 50 godina promenjeno je lice grada – nastala je Subotica koju i danas volimo i čuvamo. 

Nakon četvrt veka zalaganja za rekonstrukciju i revitalizaciju, 1. avgusta ove godine u 18.00 časova prvi teretni voz je krenuo sa železničke stanice u Subotici za Segedin. Ne mislim da je konstatacija, da je to najbitnija investicija za naš grad možda i u poslednjih 100 godina – preterana - jer Subotica kao i svaki grad nadomak granice - budući geografski na rubu - prečesto tu i ostaje, skrajnut u svim, a najpre u budžetskim planovima.  

Uvažene dame i gospodo, 

Na svečanosti elibertacije 1. septembra 1779. godine pročitana je Povelja  koja je uz privilegije podrazumevala i obaveze, te su dva dana nakon konstituisanja Magistrata, 23. septembra 1779. doneti i statuti, u kojima se prvi put u istoriji grada propisuje obaveza uređenja grada, da se „unutrašnji grad (današnje staro jezgro) dobro reguliše i više ulepša...“ 

Istraživanja subotičkog arhitekte Antuna Rudinskog potvrđuju da je Subotica grad koji se planski gradi u poslednjih 230 godina, ali svedoci beleže da “nikada u graditeljskoj istoriji ovog grada nije u jednom danu ljudima otkriveno toliko lepote” kao pre tačno 110 godina,  15. septembra 1912. kada je u prepodnevnim časovima svečano otvorena Gradska kuća, a popodne na Paliću secesijski kompleks koji su činili Vodotoranj, Velika terasa, Ženski strand, Muzički paviljon i Spomen česma.  

Koliki je značaj subotičkog kulturnog nasleđa govori i podatak da su gradske vlasti donele odluku da se na Svetskoj izložbi građevinarstva u Lajpcigu 1913. Subotica predstavi upravo novoizgrađenim objektima na Paliću i Gradskom kućom. U tom trenutku to je bila izložba najmodernijih arhitektonskih postignuća na svetu i od maja do oktobra 1913. videlo ju je oko četiri miliona posetilaca. 

Vek kasnije, u cilju zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa za budućnost, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za obnovu Vodotornja, koji je po rečima Bele Durancija “građen u najboljoj tradiciji narodnog graditeljstva i mađarskog folklora po uzoru na sekeljske kitnjaste kapije” i Bagoljvara: da u Bagoljvaru očuvamo sećanje na nekadašnju Palićku olimpijadu i Lajoša Vermeša.  

30 godina nakon obnavljanja Severne fasade, učinjeni su važni pomaci  i započete su prve aktivnosti na projektu obnove Gradske kuće, a sredstvima opredeljenim u budžetu Grada se priprema projektno-tehnička dokumentacija. 15. septembra, tačno 110 godina nakon predaje gradske kuće na upotrebu, počinjemo rekonstrukciju kuće u Braće Radića 7 u kojoj je živeo gradonačelnik dr Karolj Biro, a posao rekonstrukcije će biti završen u toku ove godine. Sredstvima Vlade Mađarske završena je obnova Žute kuće, a sredstvima opredeljenim u budžetu Republike Srbije i centralne fasade Gradske biblioteke. Ovo je godina jubileja: JKP “Vodovod i kanalizacija” obeležava 60 godina postojanja i rada a JKP “Čistoća i zelenilo” 75 godina; Savremena galerija obeležava 60, a Gradski muzej 130 godina od osnivanja. U godini jubileja Gradskom muzeju su poklonjene dve slike Ferenca Ajzenhuta, autora monumentalnog dela Bitka kod Sente. 

Ove godine ne obeležavamo samo 110 godina predaje na upotrebu Gradske kuće i emblematičnih palićkih građevina već  i 120 godina od izgradnje još jednog simbola Subotice – jedine u svetu sačuvane Sinagoge građene u stilu secesije – prilikom osvećenja 1. oktobra 1902. u hramu su se prvi put oglasile orgulje. 

Poštovane dame i gospodo, 

Kako kaže dr Igor Dolinka, profesor matematike i najmlađi dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti: “Nema algoritma, još manje „kulinarskog recepta” za uspeh”. 

Usudiću se reći da su timski rad, predvidivost i poštovanje procedura, mogući algoritam uspeha: od pre dve godine uvedena praksa, da se sednice Skupštine grada održavaju redovno, svakog prvog četvrtka u mesecu, pokazala se  svrsishodnom.  

Svakako da infrastrukturni razvoj predstavlja temelj i u tom smislu se istovremeno radi na izgradnji i proširenju vodovodne i kanalizacione mreže, gasifikaciji, asfaltiranju ulica, kako u gradu tako i u svim mesnim zajednicama, ali i na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za buduće investicije. Na Paliću je proširena kanalizaciona mreža i izgrađena je crpna stanica kojom se otpadna voda preusmerava u gradsko postrojenje za prečišćavanje i poboljšava kvalitet vode jezerâ Palić i Ludoš, napravljene su biciklističke i pešačke staze na obali. Obezbeđena su sredstva za završetak radova na izgradnji Wellness i Spa centra i akva parka iz budžeta Republike Srbije, budžeta AP Vojvodine i budžeta Grada a nakon dve godine počeo je da se popunjava i građevinski dnevnik investicije Akva park Palić, nastavljeni su radovi na uređenju prostora i starog bazena, čime se stvaraju pretpostavke da Palić tokom cele godine nudi kvalitetne turističke sadržaje. Ne bismo mogli govoriti o kvalitetnim turističkim sadržajima bez prethodnog dovođenja u red vikend naselja, koje je propadalo u trodecenijskoj zapuštenosti, a sredstva je na našu molbu obezbedila Pokrajinska vlada. 

Proširenje vodovodne i kanalizacione mreže se radi u mesnim zajednicama Železničko naselje, Zorka i Makova sedmica, u 213 ulica u Subotici će se graditi kanalizaciona mreža, kao i na Paliću, Bajmoku i Čantaviru. Gasovodna mreža će biti proširena za 14,2 km na području sedam mesnih zajednica. Struganim asfaltom su uređeni zemljani putevi u 18 ulica u 10 mesnih zajednica, asfaltirane su ulice u Hajdukovu i Čantaviru, prometne deonice u Subotici i u mesnoj zajednici Zorka, a uz podršku Pokrajinske vlade završena je rehabilitacija Novosadskog puta i osiguran alternativni pristup Paliću. 

Uvažene dame i gospodo, 

Prethodne dve godine su potvrdile sve nevolje budu i prođu, ali da grad ostaje -  promenjen -  ali večan. 

Da grad opstaje i u vremenima prosperiteta kao i u vremenima nedaća, samo ako postoje ljudi koji rade za opšte dobro i u interesu grada - Pro Urbe -  spremni da prenesu svoje znanje, viziju i vrline na generacije koje dolaze. 

Da su teškoće prolazne, ali one menjaju život jedne generacije, a stvaralačke slobode pokreću promene koje će se osećati i u decenijama i vekovima pred nama. 

I da Subotici niko ne može ni darovati ni oduzeti građane čije su vrline, znanje, talenat, integritet i posvećenost jedan od razloga postojanja i opstanka našeg Grada.  

Grad Subotica odaje priznanje ovogodišnjim dobitnicima: posebna mi je čast, i kao  jednom od predlagača, da se priznanje počasni građanin Subotice ove godine dodeljuje profesoru emeritusu dr Šandoru Šomođiju, koji uz impresivni poluvekovni naučni rad i višedecenijski javni angažman, na dobrobit zajednice pretače znanje u praksu, i koji je bio jedan od inicijatora brojnih projekata u našem regionu, a između ostalih i projekta obnove pruge Subotica-Segedin. 

Grad Subotica nagrađuje priznanjem Pro Urbe: prof. dr Josipa Ivanovića, dekana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku, kod kojeg sam, ako smem da dodam ovu ličnu crtu, pre tačno 25 godina u Gimnaziji Svetozar Marković, odbranio maturski rad, Maćaša Murenjija, dirigenta i muzičkog pedagoga,  i koreografa Miroslava Vojnić Hajduk - Maraču. 

Čestitke nagrađenima, a građanima, kojima na ponos i čast Subotica pripada, čestitam Dan našeg grada!

2. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,15 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sastanak sa dr Laurom Đenei (dr. Gyeney Laura), direktorkom Instituta za zaštitu prava manjina iz Budimpešte

15,00 - Subotica - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

3. novembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 28. sednica Skupštine Grada Subotice

19,00 - Beograd - Tribina Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (gosti: Preuzvišeni Msgr. Stanislav Hočevar, Nadbiskup i Mertropolit Beogradski i Bálint Pásztor)

 

4. novembar 2022.

12,00 - Subotica - obilazak lokacije na raskrsnici Ulice Jasenovačke i Janka Čmelika u Subotici, gde je zamenjena pumpa za odvođenje atmosferskih voda

18,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM

7. novembar 2022.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,00 - Beograd - Poseta Narodnoj skupštini liste "Mađarska sloga" i Ureda Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

12,00 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

 

8. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

9. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

17,00 - Subotica - Tribina liste "Mađarska sloga"

13. novembar 2022.

07,30 - Subotica - Glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

16. novembar 2022.

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Politika"

15,10 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

16,00 - Kanjiža - Sednica Saveta SVM-a

24. novembar 2022.

20,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji "Fókuszban" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; uživo)

25. novembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

17,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

26. novembar 2022.

11,00 - Mali Iđoš - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana opštine

27. novembar 2022.

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

28. novembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

30. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

1. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 29. sednica Skupštine Grada Subotice

2. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa Žoltom Sakalašom (Szakállas Zsolt), potpredsednikom Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

12,00 - Subotica - Poseta OŠ „Majšanski put“

4. decembar 2022.

19,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

5. decembar 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,10 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

6. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

16,00 - Subotica - Sastanak sa članovima liste "Mađarska sloga"

7. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

11,15 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

8. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Otvaranje Mađarsko-Srpsko-Austrijskog poslovnog foruma

9. decembar 2022.

11,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

14. decembar 2022.

10,00 - Subotica - Primopredaja audiovizuelne prezentacije sinagoge i puštanje u funkciju rampe za osobe s invaliditetom 

 

15. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Poseta D.o.o. Cim Gas 

16. decembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

17. decembar 2022.

12,00 - Beograd - Kongres Socijalističke partije Srbije

20. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Snimanje emisije "In medias res plus" na YU ECO TV (na programu u petak u 20 časova)

21. decembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Snimanje emisije "U sred srede" na TV Subotica (na programu večeras u 20 časova)

22. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 30. sednica Skupštine Grada Subotice

23. decembar 2022.

09,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Mérleg" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; na programu danas u 14 časova)

11,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

26. decembar 2022.

07,40 - Subotica - Uključenje u Jutarnji program RTV-a (uživo)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

21,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

28. decembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

29. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,00 - Subotica - Sednica Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

11,00 - Subotica - Tradicionalni novogodišnji prijem za novinare, kamermane, fotografe, glavne i odgovorne urednike i direktore medijskih kuća

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

30. decembar 2022.

13,15 - Hajdukovo - Sastanak sa članovima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

10. januar 2023.

11,00 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

13,30 - Subotica - Snimanje emisije "Subjektív" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 19:30)

12. januar 2023.

13,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

14,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

16. januar 2023.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Goranom Vesićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi R. Srbije

17. januar 2023.

12,00 - Šupljak - Obilazak završenih radova na delu Kanjiškog puta (lokalni put br. 5) 

18. januar 2023.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

19. januar 2023.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 31. sednica Skupštine Grada Subotice

25. januar 2023.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2023.

11,00 - Čantavir - Poseta OŠ „Janoš Hunjadi“

27. januar 2023.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

13,30 - Beograd - Sastanak sa Majom Popović, ministarskom pravde u Vladi Republike Srbije

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture