Versenyben az idővel

A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet régészeti feltárása Verušićon és Kishegyesen

A Belgrád – Budapest gyorsvasút építése során jelentős régészeti feltárások kezdődtek a Szabadka melletti Verušićon és Kishegyesen. Tegnap Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója megtekintette a két településen folyó régészeti munkálatokat. Mindkét helyszínen szarmata korabeli leletek találhatóak.

Nemrégiben a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet a Szabadka melletti Verušićon az Azotara gyárnál régészeti feltárásokba kezdett. A munkálatokat a Belgrád–Budapest-gyorsvasút építése tette szükségessé, amely épp a lelőhelyen halad keresztül. A helyszínen folyó munkálatok kapcsán Szűcs Balázs, az intézet igazgatója a következőket nyilatkozta a sajtó képviselőinek:

– Mivel ez egy nemzeti jelentőségű program, az idő nagyon sürget minket, annak ellenére, hogy mi már másfél évvel ezelőtt megkezdtük a tárgyalásokat az illetékes minisztériummal és a munkálatok kínai kivitelezőjével. Egészen ez idáig vártunk a szerződés megkötésével, mert ez egy óriási adminisztrációt követelő beruházás. A törvény egyébként kötelezi a kivitelezőt arra, hogy az ásatásokat elvégeztesse a kivitelezés helyszínén, ugyanis a vasút régészeti lelőhelynek minősülő területeken megy keresztül. Az idő nagyon fontos tényező, ugyanis a munkálatokat a tervezettnél még korábban szeretnék elvégezni, előreláthatólag 2024 végére szeretnék befejezni a projektet. Ezért minket is ugyanúgy sürget az idő. Általában télen nem szoktunk ásatásokat végezni, ahogy más földmunkákat sem szoktak ilyenkor végezni, ugyanis megkeményedik a talaj, sokszor a viszonyok is embertelenek. A mai esős időt leszámítva azonban az elmúlt néhány hétben nagyon szép időnk volt. Persze a feltételek nem voltak teljesen ideálisak, de a munkával nagyon szépen tudtunk haladni. A mostani esős idő azonban nagyon hátráltatja a munkát. Remélem azonban, hogy ez a csapadékos időjárás nem fog eltartani. Az előrejelzések szerint szerdán már eláll az eső, és akkor ugyanabban az ütemben tudjuk folytatni a munkánkat, mint az elmúlt hetekben. Remélhetőleg az egész munkát két-három hónapon belül be tudjuk fejezni, de mindezt természetesen az időjárási körülmények is befolyásolják – mondta az intézet igazgatója.

Neda-Mirković Marić, az intézet régésze, a régészeti munkálatok vezetője kiemelte, hogy Verušić egy jól ismert régészeti lelőhely.

– Az 1990-es években a lelőhelyről publikált Szekeres László és Ágnes. Itt egyébként szarmata temetőket tártak fel. A mostani munkálatokat december 20-án kezdtük el, vagyis most vagyunk a munkálatok harmadik hetében. Jelenleg a munkálatok első fázisánál tartunk, vagyis a lelőhely felső talajrétegét távolítjuk el, míg nem azonosítjuk magukat a régészeti objektumokat. De elmondhatjuk, hogy bizonyos objektumok már most láthatóak, de temetőket egyelőre nem találtunk. Találtunk azonban többek között egy ház maradványát, római pénzérméket a Kr. u. II. századból, különböző kerámiák maradványait. A szarmaták egyébként iráni eredetű nép, akik valamikor a Kr. u. II. század folyamán telepedtek le tájainkon és a Kr. u. V. századig éltek itt. Rómaiak ezeken a területen nem éltek, de a szarmaták kereskedtek, sokszor háborúztak velük, így a szarmata településeken gyakran találni római használati tárgyakat. Ez a helyzet ezen a lelőhelyein is – nyilatkozta az intézet régésze.

KISHEGYES: AZ ÁSATÁS ELSŐ FÁZISA VÉGÉN

Verušić mellett Kishegyesen is ásatások kezdődtek a vasút nyomvonalán. Szűcs Balázs az itteni ásatás kapcsán elmondta: majdnem teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy egy szarmata település nyomaira bukkantak.

– Rétegződés van, hiszen ahol egyszer jó megtelepedni, ott később is jó lesz. Általában olyan területek ezek, ahol élhető körülmények vannak: van elég táplálék és ivóvíz. Főként folyók mentén alakultak ki e települések. Ez is egy ilyen helyszín, és mi már az előzetes műholdas és helyszíni megfigyelések alapján tudtuk, hogy itt valami feltárható. Másfél éve folynak tárgyalások a minisztériummal és a kivitelezővel, és november végére sikerült egy olyan szerződést összehozni, amivel elindítottuk az ásatás első fázisát. Azért itt, Kishegyesen kezdtük, mert prioritásnak számít a vasút építése miatt, ugyanis itt egy viadukt épül. Decemberben és januárban elég jó szolgálatot tett a jó időjárás, mert egyébként decemberben nem szoktunk belevágni ásatásba, ugyanis nagyon kiszámíthatatlan. Viszont jó időnk volt, tudtunk haladni és a napokban be is fejezzük az ásatás első fázisát, a humusz eltávolítását, és ki fognak rajzolódni a település nyomai. Már több helyen ki lett jelölve, hogy hol fogunk neki a második fázisnak. Jó hír, hogy megkaptam a jóváhagyást a szerződésre, amely a második fázisra vonatkozik, és el is kezdjük a második fázist – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy a munkában részt vesz a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet és az Újvidéki Műemlékvédelmi Intézet. Kishegyesen összesen 9500 négyzetméteres területről van szó, és ha az időjárás a továbbiakban kedvezően alakul, akkor egy hónapon belül befejezik a második fázist is.

– Az itteni egy destruktív ásatás, kiszedjük a földből, ami értékelhető régészeti szempontból. Vizsgálatnak fogjuk alávetni a leleteket, rendszerezzük, s a végén átadjuk az illetékes múzeumnak – fogalmazott Szűcs, majd arról is szólt, hogy az archeológia a technikai vívmányoknak köszönhetően egy nagyon fejlődő tudomány. Ezeknek köszönhetően számos dolog megtudható az egykoron élt emberekről és életükről.

Kishegyes területe régészeti szempontból igen jelentős hely, ahol több alkalommal is avarkori leletekre bukkantak. Ehhez kapcsolódva két nagyobb ásatás zajlott korábban. Erről már Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere számolt be a médiának.

– Az első ásatás 1907 környékén volt, a falu keleti részén. Akkor sírokat találtak, s a leletek között voltak ékszerek is. Ezt 1970 környékén követte egy második feltárás, a jelenlegi helyszíntől nem messze. Az akkori ásatások helyszínét most Avar utcának hívják, hiszen ott is avarkori leletekre bukkantak. Ez a két feltárás zajlott a faluban, a legutóbbi, régészettel kapcsolatos történés pedig 2020-ban volt, amikor elkészült Kishegyes község digitalizált régészeti térképe, a műemlékvédelmi intézet támogatásával. Az önkormányzat anyagilag járult hozzá, hogy modernizálják ezeket a kutatásokat. Ennek köszönhetően műholdfelvételek igazolták, hogy a mostani ásatás helyszínén leletek találhatók. Az önkormányzat részéről Sárközi István, akkori képviselő-testületi elnök volt az, aki arra törekedett, hogy ez a térkép megvalósuljon – mondta el az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy a feltárás létrejöttét segítette dr. Pásztor Bálint szerepvállalása is.

L.J.,PASZ

2022. november 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,15 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,00 - Szabadka - Találkozó dr. Gyeney Laurával, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával  

15,00 - Szabadka - Megemlékezés az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére

2022. november 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 28. ülése

19,00 - Belgrád - a VMSZ Belgrádi Városi Szervezete lakossági fóruma (vendégek: Főtisztelendő Msgr. Stanislav Hočevar belgrádi érsek-metropolita és Pásztor Bálint)

2022. november 4.

12,00 - Szabadka - a Jasenovac és Janko Čmelik utcák kereszteződésénél levő beruházás megtekintése, ahol megtörtént a régi átemelő szivattyú cseréje

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2022. november 7.

09,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak II. ülése)

11,00 - Belgrád - a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalának és Magyar Összefogás listájának látogatása a szerbiai Parlamentben 

12,00 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

 

2022. november 8.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

 

2022. november 9.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2022. november 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,10 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak II. ülése)

17,00 - Szabadka - a Magyar Összefogás lakossági fóruma

2022. november 13.

07,30 - Szabadka - Szavazás a nemzeti tanácsi választáson

20,00 - Eredményvárás a VMSZ-ben

2022. november 16.

12,00 - Szabadka - Interjú a Politika napilap számára

15,10 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

16,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ Tanácsának ülése

2022. november 24.

20,00 - Újvidék - Vendégszereplés a Vajdasági Televízió Fókuszban c. műsorában (élő)

 

2022. november 25.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

17,00 - Szabadka - Ünnepség a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar napja alkalmából

2022. november 26.

11,00 - Kishegyes - a Községi Képviselő-testület községnapi díszülése

2022. november 27.

15,00 - Bácskossuthfalva - Csubela Ferenc, a VMSZ első elnöke halálának évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés

2022. november 28.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

2022. november 30.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2022. december 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 29. ülése

2022. december 2.

11,00 - Szabadka - Találkozó Szakállas Zsolt vajdasági kormányalelnökkel, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi titkárral

12,00 - Szabadka - Látogatás a Majsai Úti Általános Iskolában

2022. december 4.

19,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

 

2022. december 5.

09,30 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

11,10 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak III. ülése)

2022. december 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

16,00 - Szabadka - Találkozó a Magyar Összefogás lista tagjaival

2022. december 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

11,15 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban holnap 18 órakor)

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

 

 

2022. december 8.

11,00 - Szabadka - A Magyar-szerb-osztrák üzleti lehetőségek magyar vállalkozások számára c. konferencia megnyitása

2022. december 9.

11,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak III. ülése)

2022. december 14.

10,00 - Szabadka - a zsinagóga audiovizuális prezentációjának átadása és az épület akadálymentes feljárójának használatba helyezése

 

2022. december 15.

08,45 - Szabadka - a Cim Gas Kft.  kiemelt jelentőségű közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése

2022. december 16.

08,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - a Magyar Nemzeti Tanács alakuló ülése

2022. december 17.

12,00 - Belgrád - A Szerbiai Szocialista Párt kongresszusa

2022. december 20.

11,00 - Szabadka - A YU ECO TV In medias res plus c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban pénteken 20 órakor)

2022. december 21.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,00 - Szabadka - A TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban ma 20 órakor)

2022. december 22.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 30. ülése

2022. december 23.

09,30 - Szabadka - a Szabadkai Magyar Rádió Mérleg c. műsorának felvétele (adásban ma 14 órakor) 

11,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2022. december 26.

07,40 - Szabadka - Vendégszereplés az RTV Reggeli Műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

14,30 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

21,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak IV. ülése)

2022. december 28.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

 

2022. december 29.

08,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

09,00 - Szabadka - a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának ülése

11,00 - Szabadka - Hagyományos önkormányzati újévi sajtófogadás

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó számára

2022. december 30.

13,15 - Hajdújárás - Találkozó a Magyar Nemzeti Tanács tagjaival

2023. január 10.

11,00 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

13,30 - Szabadka - A Pannon TV Szubjektív c. műsorának felvétele (adásban ma 19:30-kor)

2023. január 12.

13,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

14,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2023. január 16.

10,00 - Belgrád - Találkozó Goran Vesić, épitésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési miniszterrel

2023. január 17.

12,00 - Ludas - a Magyarkanizsai út (5-ös számú helyi jellegű út) Szabadka Város Önkormányzatának területén található szakaszán elvégzett felújítási munkálatok megtekintése

2023. január 18.

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. január 19.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 31. ülése

2023. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2023. január 26.

11,00 - Csantavér - Látogatás a Hunyadi János Általános Iskolában

2023. január 27.

08,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

13,30 - Belgrád - Találkozó Maja Popovićtyal, Szerbia igazságügyi miniszterével

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából