Vajdaság jövőre is sorba állhat a saját pénzéért

Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetőjét kértük meg arra, hogy összegezze az idei év politikai történéseit és a választásokat követő időszakot. Továbbá azt, hogy milyen döntések születtek a köztársasági parlamentben, illetve mennyiben elégedett a jelenlegi kormány tevékenységével.

— Először is fontosnak tartom elmondani, hogy a tavasszal megtartott választások után egy fővel növekedett a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakciójának létszáma. Ez abból a szempontból lényeges, hogy így csaknem húsz év után újra önálló magyar frakció alakulhatott a Köztársasági Képviselőházban. Önálló frakcióval legutóbb 1993-ban rendelkezett a vajdasági magyarság. Ami az idei esztendő politikai tevékenységeit illeti: az első félév teljes egészében a választási előkészületekről, a választási kampányról és koalíciós tárgyalásokról szólt. Visszatekintve a választásokra, most már elmondhatom, hogy jól döntöttünk akkor, amikor a konstruktív ellenzéki szerepet választottuk. Akkor azt mondtuk, hogy szeretnénk időt adni az új kormánykoalíciónak arra, hogy megmutathassa, milyen politikát fog folytatni. Tehát nem a múlt alapján ítélkeztünk, hanem kíváncsian vártuk a politikai döntéseit.

* Adódik a kérdés: milyen döntéseket hozott az új kormány?


— A választások után megfogadtuk, hogy támogatni fogunk minden olyan döntést, amely magyar és vajdasági szempontból kedvező. Sajnos, a kormányzati munka első hónapjai inkább negatív, mintsem pozitív lépésekről tanúskodtak. Egyrészt Mlađan Dinkić javaslatára módosult a költségvetési törvény, ezáltal a továbbiakban még ravaszabb módszerekkel rabolhatja ki a köztársaság Vajdaságot. Folytatódott tehát az a folyamat, amely az elmúlt öt évet is jellemezte: Vajdaság továbbra sem kapja meg azt a minimális összeget, amelyet az alkotmány előír. Ebből kifolyólag a köztársaság mintegy 70 milliárd dinárral tartozik a tartománynak. Ez jellemezte egyébként mind a Cvetković-, mind a Dačić-féle kormány működését. Ennek köszönhetően Vajdaság jövőre sem fog annyi pénzt kapni, amennyi megilletné. Mindezt annak ellenére mondom, hogy a napokban ezzel ellentétes híresztelések röppentek fel. Maradva a költségvetési, illetve a gazdaságpolitikánál: a Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása szintén negatív kormányzati döntés volt. Mivel a kidolgozása korántsem lett összehangolva az Európai Unió jogszabályaival.

* Akadtak-e reménykeltő, biztató kormányzati lépések is?


— Volt kedvező kormányzati döntés is, igaz, az nem kimondottan a köztársasági kormány, hanem inkább a köztársasági elnök működéséhez köthető. Arra a döntésre gondolok, amely a magyar és a szerb köztársasági elnök megbeszélésén született meg: hogy együtt hajtsanak fejet a II. világháború ártatlan magyar és szerb áldozatai előtt. E folyamatnak köszönhetően a jövő év első felében megtörténhet egy kölcsönös bocsánatkérés, amelyre évtizedek óta vártak az ártatlan áldozatok hozzátartozói, köztük a vajdasági magyarok is. Ugyancsak örülünk annak, hogy elfogadták azon indítványunkat, mely szerint jövőre is 10 millió dinárból fog a szerb—magyar akadémiai vegyes bizottság szerbiai tagozata működni. Így tulajdonképpen megteremtődtek az áldozatok számbevételének anyagi feltételei.

* Az év végéhez közeledve kissé felgyorsultak az események. A kormány sok mindent most próbál pótolni. Milyen döntések vannak jelenleg napirenden?


— Úgy tűnik, hogy az év végére további biztató döntések fognak megszületni. Ilyen például a büntetőtörvénykönyv módosítása. Itt a kismértékű lopások kérdésére gondolok elsősorban. Mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség évek óta harcol azért, hogy a kis értékű lopások jogi szabályozása a mindennapi élethez, azaz realitáshoz idomuljon. Számtalanszor hangoztattuk a parlamentben, hogy egy olyan országban, amelyben több mint félmillió nyugdíjas él 15 000 dinárnál kevesebb pénzből, illetve amelyben hivatalosan is 27-28%-os a munkanélküliség, megengedhetetlen, hogy 15 000 dinárig szabadon lehessen lopni. Most úgy tűnik, hogy a jelenlegi kormány hajlandó elfogadni az érveinket. Egyelőre a kormány 10 000 dináros minimumot javasolt, amivel mi igencsak elégedetlenek vagyunk. De értesüléseink szerint a kormány hajlandó az 5000 dináros javaslatunkat is elfogadni. Ez azt jelentené, hogy 5000 dinár lenne a lopások felső értékhatára. Természetesen nem úgy kell értelmezni mindezt, hogy 5000 dináráig szabad lopni és rabolni, hanem úgy, hogy az ilyen kis értékű rablások a jövőben szabálysértésnek fognak számítani. Azaz elkövetésükért a belügyi szervek üldözni fogják az elkövetőket. Ebben az esetben megvalósulna a büntető jogban a zéró tolerancia, pont olyan módon, mint Magyarországon is. Egy másik fontos téma, melyet szintén napjainkban tárgyal a parlament, és igazán érdekli a vajdasági magyarságot: a mezőgazdasági támogatásokról szóló törvény. Van remény arra, hogy a parlament a közeljövőben végre törvényben szabályozza a mezőgazdasági támogatásokat. Ez azért lenne fontos, mert eddig csak kormányrendeletekkel, illetve minisztériumi szabályzatokkal szabályozták ezt a kérdést, ezért teljes kiszámíthatatlanság és tervezhetetlenség jellemezte a mezőgazdasági termelők életét. Azt még nem tudom kijelenteni, hogy mi biztosan meg fogjuk szavazni, azaz támogatni fogjuk a készülő törvény szöveget. Mivel előbb szeretnénk meggyőződni arról, hogy a nemrég, a gazdaszervezetekkel közösen megtartott közvitánk javaslatai beépülnek a törvénybe. Ha nem fogadják el javaslatainkat, abban az esetben további módosító indítványokat fogunk benyújtani.

* Végezetül: elkezdődnek-e a közeljövőben az előcsatlakozási tárgyalások az Európai Unióval?

— Az uniós integráció és az ország költségvetésének kérdése azok az ügyek, amelyekben jól megmutatkozik, hogy a jelenlegi és az előző kormány semmiben sem különbözik egymástól. Az Európai Unió irányába néha tapasztalható egy kis közeledés, majd hosszú hónapokig fagyos viszony következik. Most úgy tűnik, hogy talán újra kompromisszum-készebb időszakra számíthatunk. Ezért reménykedhetünk, hogy hamarosan megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások.

TALPAI LÓRÁNT

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként