Népirtás helyett gaztett

Viharos parlamenti ülés a Srebrenica-határozatról

Helyszíni tudósítás

Hosszú napba kezdett bele kedden reggel a Szerbiai Képviselőház, ugyanis sürgősségi eljárás keretében napirendre tűzte a nemrégiben elkészült Srebrenica-határozatot, amelyet a parlamenti ellenzék szégyenteljesnek minősített és mindent megtett elfogadásának megakadályozására, míg a hatalmi koalíció szemmel láthatóan arra törekedett, hogy mielőbb, a folyó napon elfogadásra kerüljön a dokumentum. A határozat kimondja, hogy a parlament erélyesen elítéli a srebrenicai bűntetteket, valamint, hogy le kell tartóztatni Ratko Mladićot.

Túlfűtött hangulatban kezdődött a Szerbiai Képviselőház keddi ülése, ugyanis nem lehetett tudni, hogy a hatalmi koalíció biztosítani tudja-e az esti szavazáshoz szükséges többséget, ugyanis Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia párt elnöke előzőleg kijelentette, csak akkor támogatja a Srebrenica-határozatot, ha a Szerbiai Képviselőház határozatot készít a szerb nemzetiségűek felett elkövetett bűntettekről is. Mivel Slavica Đukić-Dejanović képviselőházi elnök az ülés kezdetén bejelentette, hogy csütörtökön megkezdik a konzultációkat és hamarosan elkészítik a Marković által szorgalmazott határozatot, biztosítva látszott a szavazáshoz szükséges létszám, hiszen velük együtt összesen 126 képviselővel biztosítani tudják a szükséges létszámot az ülés megtartásához és megszavazhatják a határozatot.

Ugyanakkor a kisebbségi frakcióba tartozó bosnyák képviselők voksa a szavazás végéig kétséges maradt. Esad Džudžević, az Európai Sandžakért lista elnöke a Magyar Szónak kifejtette, elvárják a szerb parlamenttől, hogy a határozat szövegében „egyértelműen” a népirtást ítéljék el, és ne csupán „gaztettnek” aposztrofálják azt. Azonban a két bosnyák képviselő hozzájárulása és szavazata nélkül is biztosítani tudja a hatalmi többség a létszámot, hiszen a kisebbségi frakció többi tagja jelezte, annak ellenére, hogy nem tartja teljes mértékben megfelelőnek a dokumentum szövegét, voksát adja rá.
Rajtuk kívül még biztos szavazónak számít Jovan Damjanović független képviselő, míg Vladan Batić súlyos betegsége miatt kórházban tartózkodik.

Miután a képviselők elfogadták a napirendi pontokat, Čedomir Jovanović indulatosan arra szólította fel a képviselőket, hogy tisztázzák, mit akarnak feltüntetni a szövegben, vagyis a népirtást ítéljék el, majd a népnemzeti frakcióvezetők kértek szót, akik az eddig megszokottak szerint jártak el: nem regisztráltatták magukat mint jelenlévő képviselők, de a képviselőházban maradtak és az ügyrendre panaszkodtak.

– Srebrenicán népirtás történt, a Szerbiai Képviselőház pedig nem hallgathatja el ezt a tényt, hiszen senki sem vádolja Szerbiát – szögezte le Jovanović.

Az ellenzéki képviselők indulatosan támadták a kormányoldalt – de csak az ülésteremben, a kantinban azonban már nyoma sem volt a kezdeti lincshangulatnak –, elsősorban abból az okból, hogy a kormányoldal egy kész szöveggel állt elő és nem tárgyalt az ellenzékiekkel. Hibaként rótták fel a továbbiakban, hogy a határozatban a szövegíró 119 képviselőt tüntet fel a dokumentum kezdeményezőjeként, miközben ez a szám valójában csak 114 volt. A képviselőház elnöke helyt adott Miloš Aligrudić, a Szerbiai Demokrata Párt frakcióvezetője észrevételének, és bejelentette, hogy az ülés folyamán kijavítják a hibát. Mindezek után 40 perces szünetet rendelt el a házelnök és összehívta a frakcióvezetők ülését.

A sajtó fokozott érdeklődése ellenére – egy átlagos üléshez képest kétszer nagyobb számban jelentek meg a médiumok képviselői – a frakcióvezetők ülésén sem történt érdemi döntés, ugyanis az ellenzék unszolására arról vitatkoztak, hogy legyen-e parlamenti ülés. Dragan Todorović, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője ezt követően rövid sajtótájékoztatón bejelentette, nem támogatják a határozatot.

– Az, hogy a kormány minden előzetes egyeztetés nélkül, igen rövid időn belül hozta meg ezt a szégyenteljes határozatot és el akarja még ma fogadtatni, csak azt bizonyítja, hogy Nyugaton lévő barátai nyomására teszi ezt. Mindeközben nem tartják azt számon, hogy a dokumentum káros Szerbiára nézve, hiszen a „Nyugat” és a hágai bíróság vissza tud élni vele – fejtette ki az SZRP frakciófőnöke.

Rövidesen az ebédidő előtt meg is kezdődött az összevont vita, amelyen a kormányoldal által beterjesztett határozat mellett a módosítási javaslatokról is vitáztak a képviselők. Itt az ellenzék a legkülönfélébb jelzőkkel illette a hatalmi koalíciót és a határozatot, miközben arról szónokoltak, hogy minden bűntényt el kell ítélni.

– A határozat elfogadásával csak megbélyegzi magát Szerbia, és gyűlöletet szít az emberek között, valamint sérti a Boszniában elesett áldozatok családtagjait – érvelt Velimir Ilić, az Új Szerbia frakcióvezetője.

A kisebbségi frakció nevében Esad Džudžević szólt a képviselőkhöz, amikor is kifejtette, hogy a többi európai országhoz hasonlóan a szerbiai képviselőháznak is el kellene fogadnia a hágai Nemzetközi Bíróság határozatát, amelyben elítélik a srebrenicai népirtást, a kormány által megalkotott dokumentumban egyértelműen ki kell fejezni, hogy népirtás történt, valamint július 11-ét emléknappá kell tenni. A bosnyák képviselő a többi kisebbségi nemzet nevében kitért arra is, hogy nem csupán a volt jugoszláv háborúk alatt történtek büntettek, hanem a második világháború során, valamint után is, illetve megjegyezte: az ortodox papok sokszor erővel térítették meg a muzulmán hitvallásúakat.

– Megkérem, hogy ne beszéljen ilyen egyoldalúan a témáról, hanem emlékezzen meg a muzulmánok által elkövetett bűnökről is, valamint nevezze nevükön a bűnösöket – támadta le a bosnyák képviselőt Aleksandar Martinović radikális képviselő.

Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt elnöke is sérelmezte a bosnyák képviselő felszólalását, szavai szerint Džudžević csak viszályt akar szítani a szerbiai nemzetek között, miközben a jelen levő képviselők, valamint ő maga is a megbékélés miatt maradtak az ülésen. Szavai szerint a kormány által elkészített határozatot nem támogatják, de ennek ellenére részt vesznek a szavazáson.

– Minden normális szerb polgár elítéli a srebrenicai bűntetteket, de tudni kell, hogy nem a nemzet követi el a gaztetteket, hanem az egyének. Őket kell megbüntetni – emelte ki Nikolić.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője kiemelte, hogy támogatják a határozatot, annak ellenére, hogy nincsenek megelégedve a szöveg megfogalmazásával, hiszen többek között nem áll benne a népirtás szó. Szavai szerint a határozat által a szerb társadalom szembesül az 1995-ben elkövetett népirtással, majd megjegyezte, hogy a képviselőháznak egy külön parlamenti határozattal el kell ítélnie a magyarok és más nemzetiségűek felett elkövetett 1944–45-ös bűntetteket is. Egyébként a VMSZ parlamenti képviselői nem írták alá a határozat tervezetét.

– Ugyanakkor a srebrenicai határozat magában foglalja, hogy a parlament olyan módon ítéli el a szóban forgó gaztettet, ahogy a nemzetközi bíróság 2007-es ítéletében meghatározta. Az ítéletben pedig az állt, hogy Srebrenica területén népirtás történt – nyilatkozta a képviselő.

Mint lapunknak megjegyezte, azzal, hogy a szerb kormány nem írta ki egyértelműen, hogy a gaztett népirtást takar, azt szerette volna elérni, hogy azok számára is elfogadható legyen a határozat, akik tagadják a népirtás megtörténtét.

Az ellenzéki képviselők igyekezete ellenére Slavica Đukić-Dejanović keménykezűen vezette az ülést, több ízben feddte meg a – többnyire ellenzéki – felszólalókat, hogy nem a napirenden szereplő témával kapcsolatban szólaltak fel.

Nada Kolundžija az Európai Szerbiáért frakciócsoport vezetője felszólalásában Golda Meirt, Izrael volt miniszterelnökét idézte: „Meg fogjuk bocsátani azt amit tettek velünk, de nekünk nem szabad megbocsátanunk azoknak, akik nemzetiségünk mögé rejtőzve követték el tetteiket”.

Lapzártakor az ülés még tartott.

DIÓSI ÁRPÁD

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.