Hogyan tájékoztassunk?

Az újságíró egyesületek szerint a tájékoztatási törvénytervezet veszélyezteti egyes médiumok fennmaradását

A szerb kormány csütörtöki ülésén fogadta el a tájékoztatási törvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó törvényjavaslatot. A szóban forgó törvényjavaslat kapcsán az elmúlt napokban az ország számos újságíró egyesülete, illetve médiaszakember hallatta hangját. Az elhangzott vélemények között szinte nagyítóval kell keresni a pozitív hangvételű minősítést. Még a hatalmi koalíción belül is eltérően nyilatkoztak a törvénytervezetről.

A törvénytervezet leginkább vitatott rendeletei közül az egyik előírja, hogy az egész ország területén terjesztett lapok tulajdonosi tőkéjének 50 ezer eurónak kell lennie. A másik rendelet alapján pedig az ártatlanság vélelmének megsértése esetén a médiumnak egy, illetve hét napi eladott lapszámból származó bevételét, és a hirdetésekből származó bevételt kell büntetésként kifizetnie. Továbbá az adott médiumban megjelentekért felelős személy(eket)t, szerkesztőket 200 ezer dinártól 2 millió dinárig terjedő pénzbírsággal sújtanák. A művelődési minisztérium kitart amellett, hogy a törvénytervezetet a felelősségteljes és objektív újságírás megteremtésének érdekében készítették el. A minisztérium tegnapelőtti közleményében emellett leszögezték, nem vonják vissza egyik rendeletet sem.

A napokban a fővárosi médiumok szinte mindegyik főszerkesztője felszólalt a büntetések és egyéb rendeletek ellen. Az újságíró egyesületek pedig a törvényjavaslat szinte egyik rendeletét sem tartják elfogadhatónak. Lapunk maguktól az egyesületek illetékeseitől szerette volna megtudni, milyen véleményt alkottak a törvényjavaslattal kapcsolatban. Kérdéseinkkel felkerestük a Szerbiai Újságírók Független Egyesületét (NUNS), a Szerbiai Újságírók Egyesületét (UNS) és a Vajdasági Újságírók Független Egyesületét (NDNV).

A NUNS TÁMOGATJA A BÜNTETÉSEKET

A tájékoztatási törvényjavaslat okkal keltette fel ilyen mértékben a közélet és a szakma figyelmét, vélekedett Svetozar Raković, a NUNS főtitkára, aki hozzátette, a NUNS a szóban forgó törvénytervezet számos rendelete miatt elégedetlen.

– Először is, egy demokratikus államban a tájékoztatási törvénynek a legfontosabb jogszabályozások közé kellene tartoznia, egy ilyen fontos törvény esetében mindenféleképpen ki kellett volna kérni a szakma véleményét. Ez nem történt meg. Ezenkívül nem tartjuk helyesnek a napilapok kiadói számára előirányzott kötelező alapítói tőke nagyságát. A médiaházak egyébként is nehéz anyagi helyzetben vannak, a gazdasági válság idején pedig ez a rendelkezés szinte végzetes is lehet egyesek számára – mondja Raković.

Az ártatlanság vélelmének megsértése esetén meghatározott pénzbírság mértékével azonban egyetért a NUNS. Raković szerint igenis szigorúan kell büntetni az újságírói etikai kódex megsértőit. Rakić elmondta, hogy személyes értesülései alapján a művelődési minisztérium állítólag módosítani tervezi a törvényjavaslat egyes részleteit, tehát van esély arra, hogy a törvényjavaslat nem ebben a formájában kerül elfogadásra.

– Ha a módosításra mégsem kerül sor, az semmi jót nem jelent az ország médiaházai számára. A helyi médiumok léte különösképpen veszélyeztetetté válhat az újabb anyagi teher miatt. De a befolyásos és anyagilag biztosabb lábakon álló médiaházakban sem tekintenek rossz érzések nélkül a törvényjavaslatra – szögezte le Raković.

„A TISZTESSÉGESEK FOGNAK FULDOKLANI”

Az NDNV több okból kifolyólag bírálja a törvényjavaslatot, közölte lapunkkal Dinko Gruhonjić, az egyesület elnöke, aki elmondta, a művelődési minisztériumon belül már korábban létrejöttek úgynevezett munkacsoportok, melyeknek elismert médiaszakemberek is tagjai. Ezek a munkacsoportok közül egyik sem vett részt a vitatott törvényjavaslat elkészítésében, tette hozzá Gruhonjić, aki leszögezte, a törvénymódosítást nem szakemberek, hanem politikusok készítették, és ez minden hiba forrása.

– Aggodalomra ad okot a kötelező alapítói tőke és a büntetések összege is. Ezekkel a drákói pénzbírságokkal állítólag egyes belgrádi bulvárlapokat szeretnék megfékezni. Mi semmi esetre sem támogatjuk ezeket a lapokat, sőt, nem is lehet a sajtó soraiba sorolni ezeket a lapokat. Ugyanakkor, a bulvársajtó megfékezésének nem ez a módja. Ezek a lapok a kötelező alapítói tőke és a büntetések ellenére is fenn fognak maradni, hiszen hátterükben rendkívül gazdag emberek állnak – részletezte Gruhonjić, aki szerint a törvény valójában a tisztességesen működő médiumok létezését fogja ellehetetleníteni. Gruhonjić szerint a törvényjavaslat és a Vučić-féle tájékoztatási törvény között egyértelműek az összefüggések, éppen ezért félő, hogy ismét a sajtó befullasztására kerül majd sor.

A MÉDIA SZABADSÁGÁNAK KORLÁTOZÁSA

Ez egy megszorító törvény, amely rendkívül korlátozhatja a média-szabadságot Szerbiában, nyilatkozta lapunknak Nino Brajović, az UNS főtitkára. A törvényjavaslat elfogadása esetén erősödne az államhatalom szerepe és befolyása a médiában, szögezte le Brajović, aki szerint nincs rendjén, hogy a büntetések szinte 50-szer magasabbak mint eddig, Szerbia jogrendszere viszont nem működik. A jelenleg érvényben lévő tájékoztatási törvény szintén előír büntetéseket, ezeket azonban senki sem alkalmazza, hangoztatta Brajović, hozzátéve: az sincs rendjén, hogy a médiumok egyébként is nehéz anyagi helyzetét a kötelező tulajdonosi tőkével igázzák le még inkább.

– Az UNS egyedül a laptulajdonosok nyilvántartójának a létrehozását tartja helyesnek, valamint azt is támogatjuk, hogy a terjesztők a jövőben csakis alátámasztott gazdasági okokra hagyatkozva bonthatják fel a terjesztésről szóló szerződést a lapokkal – foglalta össze a törvényjavaslat az UNS számára elfogadható rendeleteit Brajović.

MÉG A HATALMI KOALÍCIÓ SEM BÓLINTOTT

Tegnap olyan hírek jelentek meg, hogy a tájékoztatási törvénytervezet elfogadása kérdéses, mivel a Szerbiai Szocialista Párt bejelentette, tartózkodni fog a szavazástól. Lapunk Pásztor Bálintot kérdezte a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontjáról a szóban forgó törvényjavslattal kapcsolatban. A beszélgetés során megtudtuk, maga a Demokrata Párt sem támogatja teljes mértékben a javaslatot, vagyis módosítási indítványokat fognak erre vonatkozóan beadni. A VMSZ pillanatnyilag még nem szögezte le végleges álláspontját, erre a napokban fog sor kerülni, tudtuk meg Pásztortól.

– Egy nagyon érzékeny témáról van szó, ezért szeretnénk elmélyedni a kérdés részleteiben. Valamint csütörtökön szeretnénk hallani Nebojša Bradić művelődési miniszter indoklását a törvényjavaslat mellett. Egy azonban biztos: a minisztérium által benyújtott törvényjavaslat módosulni fog – nyilatkozta Pásztor Bálint.

PESEVSZKI EVELYN

2023. július 5.

10,00 - Belgrád - Találkozó Nikola Selakovićtyal, a szerbiai Kormány munkaügyi, foglalkoztatási, szociális és harcosügyi kérdésekkel megbízott miniszterével

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

14,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

14,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

14,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

18,00 - Szabadka - Központ - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,30 - Szabadka - Zorka - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 6.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 37. ülése

14,00 - Palics - II. Nyárhangoló Fesztivál

18,00 - Palics - Találkozó Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével

2023. július 7.

13,00 - Szabadka - Munkamegbeszélés az 6. Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

18,00 - Szabadka - Vasutas - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

18,45 - Szabadka - Interjú a Politika napilap számára

19,00 - Szabadka - Makkhetes - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

19,00 - Kelebia - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 11.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

18,00 - Szabadka - Bajnát-Harcosok Sorakozója - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,00 - Nagyfény - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 13.

18,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának alakuló ülése

2023. július 14.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

15,00 - Szabadka - Interjú a Mandiner hetilapnak

19,00 - Szabadka (Zorka HK) - XI. Buckai Lángos Fesztivál

2023. július 15.

18,00 - Palics - A Nyári Koncertek a Zenepavilonban elnevezésű rendezvénysorozat megnyitója

2023. július 16.

11,30 - Hajdújárás - VII. Rózsa Sándor Fesztivál

2023. július 18.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

11,30 - Újvidék - A Gazdasági Akadémia Univerzitás ünnepsége

2023. július 19.

10,00 - Ludas - a gázvezeték-hálózat bővítési munkálatainak megtekintése 

11,00 - Szabadka - Interjú a politika napilapnak

13,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (IV. rendkívüli ülés)

2023. július 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 25.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,00 - Belgrád - Parlament - szavazás - az oktatási miniszter megválasztása

2023. július 26.

12,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 27.

10,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

2023. augusztus 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

16,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. augusztus 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 38. ülése

15,40 - Palics - Vendégszereplés a Pannon Rádió Városépítők c. műsorában (élő)

2023. augusztus 19.

16,00 - Szabadka - Találkozó Tuzson Bencével, Magyarország igazságügyi miniszterével

17,00 - Szabadka és Palics - A VMSZ Szent István-napi rendezvénye

2023. augusztus 29.

09,30 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. augusztus 31.

07,30 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

09,00 - Hajdújárás - A vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepsége

10,00 - Nosza - Ünnepség a Noszai Művelődési Ház és a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény noszai kihelyezett tagozata átadása alkalmából

2023. szeptember 1.

12,00 - Szabadka - Ünnepélyes zászlófelvonás

12,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület városnapi ünnepi ülése

2023. szeptember 4.

13,15 - Szabadka - Találkozó Tomislav Momirovićtyal, bel- és külkereskedelmi miniszterrel

2023. szeptember 5.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (V. rendkívüli ülés)

2023. szeptember 6.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

13,30 - Zenta - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

2023. szeptember 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 39. ülése

10,00 - Palics - a Connect + Grow konferencia megnyitása

2023. szeptember 15.

16,00 - Topolya - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

16,30 - Topolya - A Gebi Kft. fennállása 40. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség és a kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztése második ütemének ünnepélyes átadása

2023. szeptember 20.

11,00 - Szabadka - Találkozó Kádár Lara és Priboj István sportolókkal

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. szeptember 26.

11,00 - Magyarkanizsa - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

15,45 - Szabadka - Találkozó a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldöttségével

2023. szeptember 29.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. október 1.

10,00 - Szabadka - Ferencvárosi (Budapest) küldöttség fogadása

12,00 - Szabadka - a Szabadkai Közkórház napja alkalmából szervezett ünnepség

2023. október 3.

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. október 5.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 40. ülése

2023. október 6.

11,00 - Elemér (Nagybecskerek város) - központi megemlékezés az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján (nemzeti gyásznap)