Ezer aláírás, egy magyar párt?

Az ellenzék megemelné a cenzust a pártalapítással kapcsolatban – Pásztor Bálint: A szerb közvélemény tájékozatlan a magyarverésekkel kapcsolatban

A Szerbiai Képviselőház tegnap folytatta a pártokról szóló törvénytervezet vitáját. A Liberális Demokrata Párt élesen kritizálta a jogszabályt, míg Pásztor Bálint, a kisebbségi frakció vezetője szerint megfelelő a törvénytervezet. Több ellenzéki és kormánypárti képviselő szerint 10 ezer főre kellene megemelni a pártalapítási cenzust. Mint megtudtuk, az új törvény szerint a László Bálint által vezetett Magyar Koalíció nem jegyezheti be pártját a jelenlegi néven.

A tegnapi képviselőházi ülés szinte botrányba fulladt a Liberális Demokrata Párt képviselőinek „kritikus” felszólalása után. A törvénytervezetet bemutató Milan Marković önkormányzati és közigazgatási minisztert Vesna Pešić liberális demokrata képviselő azért támadta, mert az új jogszabály szerint a politikai pártoknak újra regisztrálniuk kell magukat – ez esetben 5 ezer aláírás összegyűjtésével – ami az ellenzéki képviselő szerint nagyobb korlátozást jelent, mint a Milošević-féle törvények.

– Mit akarnak tulajdonképpen? Amit tesznek, az teljesen abszurd! Hát normálisak önök? Ezzel a legalapvetőbb emberi jogot, a szervezkedéshez való jogot tiporják el – fakadt ki Vesna Pešić.

Az önkormányzati és közigazgatási miniszter sértődöttségének adott hangot, és felhívta a képviselő figyelmét, hogy olvassa el a tervezetet, illetve igyekezzen különbséget tenni a polgári egyesületek, szervezetek és a politikai pártok között. A felek a vita végén kölcsönösen bocsánatot kértek egymástól.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője támogatja az új jogszabályt, és mint lapunknak megjegyezte, az ellenzéki (és kormánypárti) képviselők által benyújtott módosítási javaslatokat is elfogadhatónak tartja, ami szerint a többségi nemzet esetében 10 ezer, míg a kisebbségi pártok esetében ezer aláírás lenne szükséges egy párt bejegyzéséhez.

Pásztor Bálint frakcióvezető szavai szerint a VMSZ támogatja a politikai pártok alakulását és működését szabályozó törvénytervezetet, mert mint megjegyezte, végső ideje, hogy a jelenleg hatályos 1999-ben hatályba lépett jogszabályt egy modern törvény váltsa fel. A parlamenti képviselő szerint az elavult törvény azt teszi lehetővé, hogy mindenféle kritérium nélkül 100 nem hitelesített aláírás összegyűjtésével pártot lehet alapítani, aminek köszönhetően jelenleg 570 politikai párt van bejegyezve a szerbiai nyilvántartásban. Az új jogszabály lehetővé fogja tenni, hogy csak 40-50 párt maradjon meg Szerbiában. Az ellenzéki módosítási indítványokkal kapcsolatban Pásztor megjegyezte, elképzelhető, hogy meg fogják emelni a cenzust.

– A vajdasági magyar pártok egészen biztosan biztosítani tudják akár az ezer aláírást is. Ez nem lehet kérdéses, még a kisebb magyar pártok esetében sem. Annak a pártnak, amely nem tud legalább ezer aláírást biztosítani, nincs mit keresnie a politikai életben – mondta a parlamenti képviselő.

Szavai szerint pozitív újdonság az is, miszerint a párt nevét a hivatalos szerb nyelv mellett, a kisebbségi nemzeti nyelven is be lehet vezetni. Pásztor Bálint tegnapi felszólalásában kiállt amellett, hogy minél előbb juttassák vissza a parlamenti procedúrába a civil szervezetekről szóló törvényt, amelyet 2008 decemberében vontak vissza a parlamenti eljárásból. Az ülésen a kisebbségi frakcióvezető kérdést intézett az illetékes Milan Marković önkormányzati és közigazgatási miniszterhez: hogyan kell értelmezni azt a szakaszt, miszerint egy adott politikai párt neve nem lehet azonos más politikai párt nevével, illetve nem lehet olyan, amely megtéveszthetné a polgárokat. A miniszter válaszában megjegyezte, hogy az új jogszabály szerint például a nemrég törvényesen bejegyzett Magyar Koalíció párt nem jegyezheti be magát az adott néven.

– A törvényjavaslat 19. szakasza szerint ebben az esetben megtévesztés történik, ugyanis mint a miniszter úr megjegyezte, a Magyar Koalíció név megegyezik a parlamenti választásokon elindult, majd bejutott választási pártszövetség nevével – magyarázta Pásztor Bálint.

László Bálint, a Magyar Koalíció pártjának elnöke ugyan hallomásból értesült az új jogszabály fent említett szakaszáról, de mint megjegyezte, továbbra is reménykedik, hogy a szükséges aláírások összegyűjtése után a jelen névvel jegyzik be pártjukat.

-- Erről még hivatalosan nem értesültünk, amennyiben viszont jogi úton érvényt szerez magának, akkor kénytelenek leszünk új nevet keresni, de egyenlőre nem gondolkodunk erről – nyilatkozta a pártelnök.

A MAGYARVERÉSEKRŐL

A Szerbiai Képviselőház keddi ülésén Pásztor Bálint a napirend előtti felszólalásában az elmúlt hetekben újra megjelent, a nemzeti kisebbségekkel szembeni incidensekkel, azon belül is a magyarellenes erőszakhullámmal kapcsolatban szólt. Mint lapunknak megjegyezte, felszólalása alatt a szerbiai parlamenthez képest szokatlan csend, valamint feszültség uralkodott a képviselők között. Felszólalása alatt kérdést intézett Snežana Malović igazságügyi miniszterhez (aki nem volt jelen az ülésen, de 15 napon belül írásban köteles válaszolni), vajon 2004. január elsejétől hány esetben emeltek vádat nemzeti gyűlöletszítás bűncselekményének ügyében és hány ítéletet hoztak a szerbiai bíróságok ennek a bűncselekménynek vonatkozásában.

– Szeretnénk látni, hogy a bírói gyakorlat mit mutat. Ugyanakkor nagyon sajnálatosnak tartom, hogy a szerbiai politikai kultúra még nem olyan fejlett, hogy más pártok és állami képviselők is reagáltak volna, ezért elvárjuk, hogy a belgrádi központú pártok is reagáljanak – mondta lapunknak Pásztor Bálint.

A képviselő kiemelte, ezek az incidensek az elmúlt években akkor jelentek meg nagy számban, amikor politikai instabilitás jellemezte Szerbiát. A kisebbségi frakcióvezető nevekkel, dátumokkal beszámolt mindegyik incidensről a képviselőknek.

– Azért tartottam fontosnak felszólalni a képviselőházban, mert a belgrádi és a szerbiai közvélemény teljes egészében tájékozatlan az esetekkel kapcsolatban, és kiemeltem, hogy a VMSZ nem szeretne profitálni ezekből az esetekből, de csak akkor tudja képviselni hitelesen a vajdasági magyarságot, ha ezekkel az incidensekkel is foglalkozik – nyilatkozta a parlamenti képviselő.

Pásztor Bálint azon elvárásának adott hangot, hogy az igazságügyi szervek megfelelőképp végezzék a munkájukat, ugyanis a jelenleg hatályos szerbiai büntető törvénykönyv 317. szakasza szabályozza a nemzeti gyűlöletszítás bűncselekményét. Mint a parlamentben beszámolt, az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyarellenes incidenseket vagy szabálysértésnek, vagy egyéb más enyhébb bűncselekménynek ítélte meg az ügyészség és ennek megfelelően emelt vádat.

A kisebbségi képviselő beszédével tudomásunk szerint a szerb sajtó nem foglalkozott.

DIÓSI ÁRPÁD

2022. február 26.

09,00 - Ada - Találkozó a VMSZ Ifjúsági Fórumának tagjaival

2022. február 28.

17,00 - Bácsfeketehegy - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 1.

10,05 - Belgrád - Vendégszereplés az RTS Reggeli Műsorában (élő)

 

2022. március 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

17,00 - Tiszakálmánfalva - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 20. ülése

18,30 - Muzslya - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 4.

10,00 - Szabadka - a CMH megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából megszervezésre kerülő ünnepi tanácskozás

14,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

17,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 5.

10,00 - Zenta - Előadás megtartása a Vajdasági Magyar Jogász Egylet Az igazságügy reformja elnevezésű konferenciáján

2022. március 6.

15,00 - Bajmoknál - 1848/49-es szabadságharc és forradalom alatt lezajlott kaponyai csata tiszteletére rendezett megemlékezés

2022. március 7.

13,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilap számára

17,00 - Magyarkanizsa - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 8.

17,00 - Nemesmilitics - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 9.

19,00 - Bácskossuthfalva - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 10.

19,00 - Kelebia - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 11.

14,00 - Horgos - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett koszorúzás

18,00 - Csóka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 12.

11,00 - Magyarcsernye - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett koszorúzás

17,00 - Palics - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 13.

10,00 - Szenttamás - Petőfi Sándor mellszobrának leleplezése

2022. március 14.

12,00 - Szabadka - A Vermes Lajos-érem ünnepélyes átadása

19,00 - Topolya - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 15.

15,00 - Bácskossuthfalva - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

19,00 - Szabadka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

21,00 - Szabadka - Találkozó Varga Judittal, Magyarország igazságügyi miniszterével

2022. március 16.

18,00 - Csantavér - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 17.

11,00 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

18,00 - Törökkanizsa - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 18.

18,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 19.

19,00 - Temerin - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

 

2022. március 20.

16,00 - Nosza - Szentmise, valamint a Művelődési Ház kiépítése munkálatainak megtekintése

18,00 - Palics - Kerekasztal-beszélgetés a vasútépítés és a helyi fejlesztések kapcsán

2022. március 21.

18,00 - Szabadka (Makkhetes) - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 22.

10,00 - Szabadka -  Az épített örökség megóvásának perspektívái Szabadka belvárosában elnevezésű nemzetközi konferencia, a Bíró Károly Alapítvány szervezésében

17,00 - Óbecse - Találkozó a VMSZ aktivistáival

19,30 - Zenta - a VMSZ lakossági fóruma

 

2022. március 23.

07,35 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

16,00 - Belgrád - Vendégszereplés a Tanjug TV-ben (adásban ma 19 órakor; szerb nyelven)

19,00 - Belgrád - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 24.

11,00 - Szabadka - Fiatal szabadkai matematikusok diplomaosztó ünnepsége 

12,00 - Szabadka - A YU ECO TV In medias res plus c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban pénteken 20 órakor)

19,00 - Bajmok - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 25.

19,00 - Ludas - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 26.

15,00 - Nagykikinda - Beszélgetés a polgárokkal és budapesti művészek előadása

19,00 - Hertelendyfalva - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 27.

19,00 - Újvidék - Beszélgetés a polgárokkal és a Sors-kanyar c. színházi előadás 

2022. március 28.

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilap számára

15,45 - Törökkanizsa, Rábé, Majdány - a fejlesztések, valamint a határátkelő megtekintése, a migrációs nyomás alatt lévő térség meglátogatása

18,00 - Királyhalom - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 29.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

11,00 - Zentaörs - A Budlinka pálinkalepárló és a Zsebi Kids gyermek játszóház kezdő vállalkozások megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

12,20 - Szabadka - a Micro-pak Kft. nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

13,30 Szabadka- a Digital Hive Kft. – közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

16,00 - Szabadka - az SNS és a VMSZ nagygyűlése

18,00 - Szabadka - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 30.

12,45 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

19,00 - Szentmihály - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 31.

07,35 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

13,15 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

19,00 - Óbecse - a VMSZ kampányrendezvénye

2022. április 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. április 3.

09,15 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Eredményvárás a VMSZ-ben

2022. április 4.

18,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ Tanácsának ülése

2022. április 6.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2022. április 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 21. ülése

2022. április 12.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

14,00 - Szabadka - a Városi Könyvtár épületén végzett munkálatok befejezésének megtekintése

2022. április 20.

10,30 - Csantavér - a II. Szőlősor utca aszfaltozásán elvégzett munkálatok megtekintése

2022. április 26.

10,00 - Szabadka - Találkozó Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

2022. április 29.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Királyhalom - Sajtótájékoztató az ivóvízkezelő létesítménynél

2022. május 4.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,15 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,00 - Szabadka - A Gyűlöletbeszéd c. konferencia megnyitása, amelynek szervezői a tartományi ombudsman és a belgrádi Kriminológiai és Szociológiai Kutatások Intézete 

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

2022. május 5.

08,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

08,40 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 22. ülése

2022. május 12.

12,00 - Szabadka - Találkozó prof. dr. Szórád Györggyel, Szabadka korábbi polgármesterével

2022. május 17.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

2022. május 20.

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2022. május 23.

17,30 - Szabadka - az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napjainak ünnepélyes megnyitója

2022. május 24.

15,30 - Szabadka - Panelbeszélgetés az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napjainak keretein belül

2022. május 27.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

19,00 - Palics - Üdvözlőbeszéd megtartása a VIII. Folk Music Fest népzenei fesztiválon

2022. május 28.

12,00 - Szabadka - X. Vajdasági Vágta

2022. május 30.

13,00 - Magyarkanizsa - Találkozó Nenad Popovićtyal, a szerbiai Kormány innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterével 

2022. május 31.

10,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

11,00 - Belgrád - A Parlament tizenegyedik alkalmi ülése a XII. ciklusban (a köztársasági elnök eskütétele)