A városi képviselő-testület ülésének bejelentése

„Szabadka Város Képviselő-testülete holnapi, február 4-ére összehívott hatodik rendes ülésének napirendjén összesen 27 pont szerepel, melynek többségét a közvállalatok és közművállalatok, valamint a korlátolt felelősségű társaságok 2021. évi működési terveinek jóváhagyása képezi. Amint azt a 2020. év végén kiemeltem, miszerint a városi költségvetés elfogadása évekig nem történt olyan idejekorán, mint a tavalyi évben, úgy most ugyanazt mondhatom ezeknek a vállalatoknak és társaságoknak a működési terveiről is, hiszen soha nem történt még meg, hogy azokat a képviselő-testület ennyire korán fogadta volna el. Általában február hónap végén, vagy még később került erre sor, most viszont már február elején elnyeri minden közvállalat, közművállalat és korlátolt felelősségű társaság az idei évi működési tervének a jóváhagyását és megkezdhetik a munkát”- mondta dr. Pásztor Bálint, a Városháza Médiaközpontjában tartott mai  sajtókonferenciáján.

A képviselő-testület elnöke leszögezte, hogy a működési tervek ennyire időben történő elkészítéséhez megfeszített munkára volt szükség, miután mintegy 2000 oldalnyi anyagról van szó, ezért megköszönte a munkát Góli Csillának, a városi tanács kommunális ügyekért felelős tagjának, Radoslav Vukelićnek, a Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedési Titkárság vezetőjének, az említett vállalatok igazgatóinak, valamint ennek a nagy anyagnak a fordítását a képviselő-testületi szakszolgálat fordítóinak, kiemelve mindannyiuk tevékeny hozzájárulását ahhoz, hogy a képviselő-testület ennyire korán meg tudja hozni határozatait a 2021. évi működési tervek jóváhagyásáról.

Az elnök elmondta, hogy napirenden szerepel továbbá a Kisradanovác és Radanovác övezetek részei VI-os számú általános szabályozási tervének meghozatala is. „Ezzel lehetőség nyílik a radanováci övezet tervezett üzleti-kereskedelmi célú területének bővítésére, illetve az egykori Petar Drapšin II. kaszárnya bővítésére a gazdasági zóna további fejlesztése céljából és területek biztosítására az új beruházók számára. Meghatározásra kerül a központi temető területe, melyet a Szabadka – Palics 2030. évig szóló általános településrendezési terve tartalmaz, valamint a radanovci szikes természeti értékeinek és környezetének védelme, emellett új lakóépületek épülnek és zöld területek is lesznek“- tájékoztatott dr. Pásztor Bálint.

Ismertette továbbá, hogy a képviselő-testület napirendjén szerepel még Mišićevo település általános szabályozási terve, és ez annál is inkább fontos, mert a településre még soha nem készült ilyen terv, csak területi terv ölelte fel, ami viszont alacsonyabb rangú dokumentum.

A Palicsi-tó partmenti övezete egy része részletes szabályozási terve részének módosítása kapcsán, amely a harmadik napirendi pontot képezi, a képviselő-testület elnöke elmondta, hogy itt mindössze a terv egy kis részében történik változtatás, mert a telkek tulajdonosainak érdekeit szem előtt tartva egy út megnyitására kerül sor, illetve kihelyezésre kerül Palicsnak arról a részéről.

Tájékoztatott arról is, hogy a képviselő-testület rendeletet fog hozni a községi utak és utcák besorolásáról, az utakról szóló új törvénnyel összehangolva.

A Szabadka város 2021. évi környezetvédelmi programjának eszközei felhasználásáról szóló program meghozatala is napirenden szerepel, mellyel kapcsolatban dr. Pásztor Bálint kiemelte, hogy ezt a programot a Környezetvédelmi Minisztérium hagyja jóvá, ami előfeltétele volt annak, hogy a képviselő-testület erről dönthessen.

„A felterjesztett program környezetvédelmi intézkedéseket tartalmaz, illetve ezek 33 millió dinár összegű finanszírozását. A környezetvédelmi elemek, mint a levegő és más ökológiai elemek minőségének figyelemmel kísérésére 8,3 millió dinár szerepel a tervben, természetvédelemre 11,3 millió dinár, egyéb típusú hulladék kezelésére 1,5 millió dinár és a Regionális Hulladéktároló működési költségeire 91 millió dinár. Itt fontos kiemelni, hogy újra kiírásra kerül a pályázat a környezetvédelemmel foglalkozó egyesületek számára, amire évekre visszamenőleg nem történt meg. A programban szerepelnek erre is összegek, így hamarosan sor kerül a pályázat kihirdetésére is”- mondta dr. Pásztor Bálint.

2020. november 30.

2020. december 1.

09,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak V. ülése)