„A szülőföldön való boldoguláshoz erős szociális háló kell”

A VMSZ meghívására Dreán, Óbecsén, Adán, Hajdújáráson és Szabadkán járt tegnap Soltész Miklós, a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. Vajdasági útja során meglátogatta az említett településeken működtetett Lurkóházakat, találkozott a nagycsaládosok képviselőivel és beszélgetést folytatott a falu-, tanyagondnoki és peremkerületi szolgálat stratégiáját kidolgozó munkacsoport tagjaival. Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével egyetértettek abban, hogy szélesíteni kell a szociális gondok megoldását célzó együttműködést.

A magyar kormány képviseletében Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár és munkatársai, meghívóként Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor Bálint, Kovács Elvira és Fehér László képviselőjelöltek, valamint Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei szervezetének az elnöke, házigazdaként pedig dr. Harmath Károly, az újvidéki Ferences Rendház házfőnöke tegnap meglátogatta a dreai és az óbecsei Lurkóházakat. A Poverello Alapítvány által működtetett, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézmények kis védenceinek olyan labdákkal, sportfelszerelésekkel és lekvárokkal kedveskedtek a magyarországi vendégek, amelyeket fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek készítettek.

– Az egész napunk a gyerekekről, a hátrányos helyzetben élőkről szólt. Abban az esetben, ha jól sikerülnek a szerbiai választások, és a vajdasági magyarok nagy számban támogatják a VMSZ-t, biztos lesz majd olyan közös erő, amely meg tudja oldani a szociális területen tapasztalható hatalmas problémákat, ezenkívül az EU-s együttműködések is ki fognak hatni a szociális szférára és a gyermekvédelemre. Mi azt szeretnénk erősíteni, hogy azok, akik itt születtek, itt is boldoguljanak. Ehhez erős szociális háló kell, ezt EU-s programokon és magyar költségvetési forrásokon keresztül lehet megteremteni – jelentette ki Soltész Miklós.

Pásztor István azt emelte ki: a VMSZ a megélhetési gondokon kívül a szociális problémák megoldását is felvállalta.

– Soltész Miklós államtitkárral megállapodtunk abban, hogy ezeknek a tevékenységeknek a szélesítése nagyon fontos feladat. A magyarországi támogatások nem szorítkozhatnak a hagyományápolás és az oktatás területére, ezeket megtartva a gazdaságban, a szociális gondoskodásban és az egészségügyben is segíteni kell a vajdasági magyarságot. Nem mondunk le a szerb állam intézményei által kínált lehetőségekről, hiszen mi itt adózunk, de ezek keveset nyújtanak. Párhuzamos rendszerekkel több embernek tudnánk segíteni – mondta el a VMSZ elnöke.

Soltész Miklós ígérete szerint, ha Magyarországon újra a Fidesz–KDNP kormány kap bizalmat a választásokon, a Szerbia és Magyarország közt kialakult jó kapcsolat tovább fog erősödni.

– A vajdasági magyarok március 16-án és április 6-án is minél nagyobb létszámban vegyenek részt a választásokon. Amikor döntenek, azt tartsák szem előtt, hol van Szerbiában és hol Magyarországon az az erő, amelyre támaszkodhatnak. A VMSZ-ben megvan ez az erő, és a magyar kormány támogatását is élvezi – tette hozzá az államtitkár.

TALÁLKOZÓ A NAGYCSALÁDOSOKKAL ADÁN

Soltész Miklós Adán a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökével, Krizsán Vilmossal és a szervezet tagjaival találkozott. Az államtitkárt Pásztor István, Kovács Elvira, Pásztor Bálint és Harmath Károly kísérte el az adai találkozóra, amelynek központi témája a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének és a Családláncnak az együttműködése volt, valamint a péterrévei nagycsaládos ház felújítása. A találkozón Pásztor István elmondta, hogy több helyszínt érintő vajdasági látogatás során az államtitkár meggyőződhet, hogy a szociális és családügyi szférában milyenek a helyi állapotok, elképzelések és gondok, mivel ez is beletartozik a vajdasági magyar politikába. Soltész Miklós államtitkár a többi között elmondta, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének megszervezésében fontos szerepük volt a vajdasági magyaroknak, akik ezzel a magyarság egészét erősítették az anyaországban és határon túl is. A találkozón mindkét politikus hangsúlyozta a szerbiai és a magyarországi parlamenti választások fontosságát. Pásztor István közölte, a VMSZ a választások után a vajdasági magyarság érdekében jelen kíván lenni a döntéshozatalkor az országos folyamatokban. A pártelnök Soltész Miklóssal együtt fontosnak nevezte, hogy a magyarországi választásokat követően továbbra is a jelenlegi kormány maradjon hatalmon, és folytatódjon a megkezdett nemzetpolitika.

A VAJDASÁGI MAGYARSÁGOT ERŐSÍTIK

Soltész Miklós a hajdújárási Lurkóházba is ellátogatott, s mint elmondta, ennek a kezdeményezésnek óriási szerepe van abban, hogy segítsen az olyan családban nevelkedő gyermekeknek, akiknek szülei nem tudnák megadni mindazt, amit ez a program nyújt étkezésben, ruházatban, s ami nagyon fontos, ezek a gyerekek vallási nevelésben és oktatásban is részesülnek.

– Ha ezeknek a gyerekeknek éveken keresztül ezt a lehetőséget nyújtja a Lurkóház, akkor nekik megmarad a magyarságuk, és a helyben maradásba vetett bizalmuk is, s ilyen értelemben a vajdasági magyarságot erősítik. Tanulság számunkra, hogy itt sokkal kisebb költségvetésből működik a Lurkóház, s az mindenképpen jó irány, hogy nappali ellátást adnak, mert ha bentlakásos intézmény lenne, az nagyon megnövelné a költségeket, és kevesebb gyereket tudnának ellátni, így ez mindenképpen követendő példa, mint ahogy a karitatív jellegének is nagy szerepe van.

Pásztor István úgy nyilatkozott, a Lurkóházak azért olyan fontos intézmények, mert több tíz gyermek esélyét növelik meg, hogy versenyképesek legyenek, megkapaszkodjanak, jó iskolai előmenetelük legyen, és hogy normális ellátásban és neveltetésben részesüljenek, ez pedig a szociális gondoskodás egy fontos eleme. Hozzátette, azért látogatták meg a Lurkóházakat, mert Soltész Miklós államtitkár Magyarországon ezekkel és ilyen jellegű problémákkal foglalkozik, a találkozó folyamán azonban azokat a kezdeményezéseket, létező rendszerelemeket is bemutatták, melyek a szociális ügyek kezelésével foglalkoznak. Mindezt azzal a szándékkal tették, hogy egyrészt szakmai segítséget kapjanak, másrészt hogy a választások után el tudják ennek a rendszernek az építését kezdeni, mint amilyen a gondnoki szolgálat.

Tegnap kísérletet tettek arra, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűekkel foglalkozó intézményekkel, egyesületekkel megismertessék Soltész Miklóst, a vajdasági körutat pedig egy kerekasztal-beszélgetés zárta, ahol néhány szervezet, egyesület, a többi között a NIDUS, az Izida vagy a Cerebrális és Gyermekparalízisben Szenvedők Észak-Bácskai Szervezetének képviselői röviden bemutatták munkájukat, ismertették annak hiánypótló szerepét, beszámoltak gondjaikról és hogy milyen segítségre lenne szükségük.

csin, feró

2024. január 23.

10,00 - Újvidék - Szerződésaláírás a Magyar Szó épületében tervezett felújítési munkálatokkal kapcsolatban

2024. január 24.