„A szülőföldön való boldoguláshoz erős szociális háló kell”

A VMSZ meghívására Dreán, Óbecsén, Adán, Hajdújáráson és Szabadkán járt tegnap Soltész Miklós, a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. Vajdasági útja során meglátogatta az említett településeken működtetett Lurkóházakat, találkozott a nagycsaládosok képviselőivel és beszélgetést folytatott a falu-, tanyagondnoki és peremkerületi szolgálat stratégiáját kidolgozó munkacsoport tagjaival. Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével egyetértettek abban, hogy szélesíteni kell a szociális gondok megoldását célzó együttműködést.

A magyar kormány képviseletében Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár és munkatársai, meghívóként Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor Bálint, Kovács Elvira és Fehér László képviselőjelöltek, valamint Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei szervezetének az elnöke, házigazdaként pedig dr. Harmath Károly, az újvidéki Ferences Rendház házfőnöke tegnap meglátogatta a dreai és az óbecsei Lurkóházakat. A Poverello Alapítvány által működtetett, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézmények kis védenceinek olyan labdákkal, sportfelszerelésekkel és lekvárokkal kedveskedtek a magyarországi vendégek, amelyeket fogyatékossággal élő vagy megváltozott munkaképességű emberek készítettek.

– Az egész napunk a gyerekekről, a hátrányos helyzetben élőkről szólt. Abban az esetben, ha jól sikerülnek a szerbiai választások, és a vajdasági magyarok nagy számban támogatják a VMSZ-t, biztos lesz majd olyan közös erő, amely meg tudja oldani a szociális területen tapasztalható hatalmas problémákat, ezenkívül az EU-s együttműködések is ki fognak hatni a szociális szférára és a gyermekvédelemre. Mi azt szeretnénk erősíteni, hogy azok, akik itt születtek, itt is boldoguljanak. Ehhez erős szociális háló kell, ezt EU-s programokon és magyar költségvetési forrásokon keresztül lehet megteremteni – jelentette ki Soltész Miklós.

Pásztor István azt emelte ki: a VMSZ a megélhetési gondokon kívül a szociális problémák megoldását is felvállalta.

– Soltész Miklós államtitkárral megállapodtunk abban, hogy ezeknek a tevékenységeknek a szélesítése nagyon fontos feladat. A magyarországi támogatások nem szorítkozhatnak a hagyományápolás és az oktatás területére, ezeket megtartva a gazdaságban, a szociális gondoskodásban és az egészségügyben is segíteni kell a vajdasági magyarságot. Nem mondunk le a szerb állam intézményei által kínált lehetőségekről, hiszen mi itt adózunk, de ezek keveset nyújtanak. Párhuzamos rendszerekkel több embernek tudnánk segíteni – mondta el a VMSZ elnöke.

Soltész Miklós ígérete szerint, ha Magyarországon újra a Fidesz–KDNP kormány kap bizalmat a választásokon, a Szerbia és Magyarország közt kialakult jó kapcsolat tovább fog erősödni.

– A vajdasági magyarok március 16-án és április 6-án is minél nagyobb létszámban vegyenek részt a választásokon. Amikor döntenek, azt tartsák szem előtt, hol van Szerbiában és hol Magyarországon az az erő, amelyre támaszkodhatnak. A VMSZ-ben megvan ez az erő, és a magyar kormány támogatását is élvezi – tette hozzá az államtitkár.

TALÁLKOZÓ A NAGYCSALÁDOSOKKAL ADÁN

Soltész Miklós Adán a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnökével, Krizsán Vilmossal és a szervezet tagjaival találkozott. Az államtitkárt Pásztor István, Kovács Elvira, Pásztor Bálint és Harmath Károly kísérte el az adai találkozóra, amelynek központi témája a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének és a Családláncnak az együttműködése volt, valamint a péterrévei nagycsaládos ház felújítása. A találkozón Pásztor István elmondta, hogy több helyszínt érintő vajdasági látogatás során az államtitkár meggyőződhet, hogy a szociális és családügyi szférában milyenek a helyi állapotok, elképzelések és gondok, mivel ez is beletartozik a vajdasági magyar politikába. Soltész Miklós államtitkár a többi között elmondta, hogy a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének megszervezésében fontos szerepük volt a vajdasági magyaroknak, akik ezzel a magyarság egészét erősítették az anyaországban és határon túl is. A találkozón mindkét politikus hangsúlyozta a szerbiai és a magyarországi parlamenti választások fontosságát. Pásztor István közölte, a VMSZ a választások után a vajdasági magyarság érdekében jelen kíván lenni a döntéshozatalkor az országos folyamatokban. A pártelnök Soltész Miklóssal együtt fontosnak nevezte, hogy a magyarországi választásokat követően továbbra is a jelenlegi kormány maradjon hatalmon, és folytatódjon a megkezdett nemzetpolitika.

A VAJDASÁGI MAGYARSÁGOT ERŐSÍTIK

Soltész Miklós a hajdújárási Lurkóházba is ellátogatott, s mint elmondta, ennek a kezdeményezésnek óriási szerepe van abban, hogy segítsen az olyan családban nevelkedő gyermekeknek, akiknek szülei nem tudnák megadni mindazt, amit ez a program nyújt étkezésben, ruházatban, s ami nagyon fontos, ezek a gyerekek vallási nevelésben és oktatásban is részesülnek.

– Ha ezeknek a gyerekeknek éveken keresztül ezt a lehetőséget nyújtja a Lurkóház, akkor nekik megmarad a magyarságuk, és a helyben maradásba vetett bizalmuk is, s ilyen értelemben a vajdasági magyarságot erősítik. Tanulság számunkra, hogy itt sokkal kisebb költségvetésből működik a Lurkóház, s az mindenképpen jó irány, hogy nappali ellátást adnak, mert ha bentlakásos intézmény lenne, az nagyon megnövelné a költségeket, és kevesebb gyereket tudnának ellátni, így ez mindenképpen követendő példa, mint ahogy a karitatív jellegének is nagy szerepe van.

Pásztor István úgy nyilatkozott, a Lurkóházak azért olyan fontos intézmények, mert több tíz gyermek esélyét növelik meg, hogy versenyképesek legyenek, megkapaszkodjanak, jó iskolai előmenetelük legyen, és hogy normális ellátásban és neveltetésben részesüljenek, ez pedig a szociális gondoskodás egy fontos eleme. Hozzátette, azért látogatták meg a Lurkóházakat, mert Soltész Miklós államtitkár Magyarországon ezekkel és ilyen jellegű problémákkal foglalkozik, a találkozó folyamán azonban azokat a kezdeményezéseket, létező rendszerelemeket is bemutatták, melyek a szociális ügyek kezelésével foglalkoznak. Mindezt azzal a szándékkal tették, hogy egyrészt szakmai segítséget kapjanak, másrészt hogy a választások után el tudják ennek a rendszernek az építését kezdeni, mint amilyen a gondnoki szolgálat.

Tegnap kísérletet tettek arra, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűekkel foglalkozó intézményekkel, egyesületekkel megismertessék Soltész Miklóst, a vajdasági körutat pedig egy kerekasztal-beszélgetés zárta, ahol néhány szervezet, egyesület, a többi között a NIDUS, az Izida vagy a Cerebrális és Gyermekparalízisben Szenvedők Észak-Bácskai Szervezetének képviselői röviden bemutatták munkájukat, ismertették annak hiánypótló szerepét, beszámoltak gondjaikról és hogy milyen segítségre lenne szükségük.

csin, feró

2024. január 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Újvidék - Szerződésaláírás a Magyar Szó épületében tervezett felújítési munkálatokkal kapcsolatban

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)