Pásztor Bálint: A VMSZ kitartó munkája és állhatatossága konkrét eredményeket hozott

A személyes találkozásokról a kampány során, a haladókkal való együttműködés hozadékáról és a VMSZ kitűzött céljairól nyilatkozott lapunknak dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, Közösségünkért, a Jövőért! köztársasági jelöltlista vezetője és a párt megbízott elnöke. Továbbá elárulta, hogy mely kívánságát teljesítette Orbán Viktor maradéktalanul, valamint kijelentette, hogy Újvidéken lesz ’44/45-ös emlékmű.

 A személyes találkozásokat előtérbe helyező választási kampány finisébe érkeztek. Mik az eddigi benyomások és konklúziók?

– Rendezvényeink tömegesek, sokan látják szükségét annak, hogy részt vegyenek ezeken. Az a benyomásom, hogy az emberek érzik a választások tétjét. A kampány kezdete előtt azon reményemről beszéltem, hogy a vajdasági magyar közösség egy emberként felsorakozik a VMSZ mögött, ekképpen segítve bennünket abban, hogy folytassuk az eddigi munkát és olyan választási eredményt érjünk el, amire apám is büszke lenne. Most, a terepen tapasztaltak alapján kijelenthetem, hogy reményem beigazolódott. Az elmúlt években elsősorban Szabadkára összpontosítottam, annak érdekében, hogy megerősödjünk és megóvjuk a várost, illetve annak épített örökségét. Ebben a kampányban viszont olyan településekre is elmentem, ahol már sokszor jártam, ám nem az utóbbi években, például Szilágyira, Ürményházára, Versecre látogattam el. A szórványok szórványába is elmentünk, bejártuk egész Vajdaságot. Az érdeklődéssel kapcsolatos tapasztalat mindenütt ugyanaz, függetlenül attól, hogy szórványról, vagy tömbről van szó. Mindenhol rengeteg konkrét példán lehet szemléltetni, hogy miért fontos az, hogy a VMSZ képében erős magyar érdekképviselet legyen. Természetesen szórványban és tömbben nem ugyanazok a prioritások, ám mindenhol konkrét infrastrukturális beruházásokról beszéltünk és minden településen konkrét, az eddigi munkából eredő példákkal lehet alátámasztani, hogy miért fontos a VMSZ jelenléte Belgrádban és Újvidéken a parlamentekben, valamint a kormányzatokban. Az a személyes tapasztalatom, hogy az emberek értik ezt.

 Talán soha nem vett részt annyi magyarországi tisztségviselő a VMSZ kampányában, mint most. Mint jelent ez a párt számára, mi az üzenet?

– Elárulok egy kulisszatitkot. Amikor november 10-én Orbán Viktorral találkoztam, és amellett, hogy megerősítettük a Fidesz és a VMSZ szövetségét,  konkrét ügyekről is tárgyaltunk, például a Horgos–Röszke 2 közúti határátkelő nyitvatartásának a meghosszabbításáról, valamint a Szeged–Szabadka vasútvonal utasbarát menetrendjéről, továbbá a Prosperitati Alapítvány új pályázatainak a megjelentetéséről. Ekkor arra is megkértem a miniszterelnököt, hogy néhány, Vajdaságban is ismert és elismert magyarországi politikus segítse kampányunkat, úgy, ahogyan máskor is. A miniszterelnök megkérdezte, hogy kikre gondoltunk, én pedig lediktáltam nagyjából tíz nevet, arra számítva, hogy a tíz emberből majd eljön néhány, akinek egyéb elfoglaltsága megengedi a látogatást. Aznap még haza sem érkeztem Budapestről, már hívott Nagy János államtitkár és tájékoztatott, hogy miniszterelnök úr továbbította a kérést, és mindenki jönni szeretne. Ez természetesen üzenetértékű. Arról tanúskodik, hogy a vajdasági magyar közösség nincsen egyedül és Magyarország kormánya számára fontos, hogy az egyetlen vajdasági magyar politikai erő, a VMSZ, minél sikeresebben vegyen részt a választásokon. Később ugyanezt tapasztaltam a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülésén Budapesten is, ahol miniszterelnök úr nagyon elismerően beszélt Pásztor Istvánról, illetve a választással összefüggésbe hozható kihívásokról szólt. Ekkor minden határon túli magyar párt vezetője felkínálta segítségét, vagyis nemcsak Fidesz–VMSZ összefogásról beszélhetünk, hanem összmagyar, illetve Kárpát-medencei magyar összefogásról. Kelemen Hunor például felajánlotta, hogy aktivistákat küld Erdélyből. A felajánlást értékeltük, ám nem fogadtuk el, hiszen nem lett volna észszerű, hogy az aktivisták 600 kilométert utazzanak, viszont meghívtuk kampányzáró rendezvényünkre, Kelemen Hunor pedig elfogadta a meghívást.

 A napokban egy belgrádi napilapnak úgy nyilatkozott, hogy köztársasági szinten 5 képviselő a cél. Ennyire alacsonyra tették a lécet?

– A helyhiány miatt az újságírók gyakran rövidítenek, ez viszont olykor a tartalom és a mondanivaló rovására megy. Az említett interjú a Večernje Novostiban jelent meg, a címben szerepelt az, hogy 5 mandátum a célunk. Ehhez képes én azt mondtam, hogy legalább 5 parlamenti mandátumot szeretnénk szerezni, hiszen 5 képviselővel lehet önálló frakciót alakítani. Természetesen örülni fogunk annak, ha végül több képviselőnk lesz. Az, hogy hány mandátumot szerez egy-egy politikai tömörülés, a választási rendszer specifikumaiból adódóan több tényezőtől függ, a választásokon résztvevő választási listák számától, de attól is, hogy hány lista nem lépi át a választási küszöböt. Ugyanazzal a választási eredménnyel 5, 6, vagy 7 képviselőt is be lehet juttatni a parlamentbe.

 Milyen formában és szinten folytatná a VMSZ a munkát a végrehajtó hatalomban?

– Ezzel a kérdéssel egyelőre nem foglalkoztunk. Most arra összpontosítunk, hogy minden magyar emberhez eljussunk és minden magyar emberrel megértessük a választások jelentőségét. Feltett szándékunk minden magyar embert meggyőzni arról, hogy vegyen részt a választásokon. Minél több szavazatot szerezve szeretnénk megőrizni önálló parlamenti frakciónkat. Ezt követően, mint a korábbiakban is, kidolgozzuk a koalíciós szerződés tervezetét. Ebben a számunkra, azaz a közösség számára fontos célok kapnak majd helyet. A tisztségek, illetve a személyi kérdések a VMSZ számára másodlagosak. A végrehajtó hatalomban való részvétel szintje és aránya sok mindentől függ. Ha a választási eredmény esetleg rosszabb lenne a korábbiaknál, akkor nem lehet annyi államtitkári helyet elvárni, mint eddig.

 Miniszteri tisztségben továbbra sem érdekelt a VMSZ?

– Ezzel a kérdéssel sem foglalkoztunk eddig. Azt gondolom, hogy beigazolódott az eddigi prioritás, miszerint az a fontos, hogy minél több minisztériumban jelen legyünk államtitkári szinten, hiszen ekképpen több területen is befolyásolni tudjuk a folyamatokat.

 Nem titkolja, hogy a választásokat követően a VMSZ a Szerb Haladó Párttal folytatná a koalíciós együttműködést. Mivel érdemelte ki az említett párt ezt a folytonosságot? Elképzelhetőnek tartja-e, hogy adott esetben, például a választási eredmény okán, más politikai tömörüléssekkel is koalíciós tárgyalásokat folytassanak?

– Szeretek reális lenni, azaz nem szeretem idealizálni a dolgokat. Ezt a haladóknak is kertelés nélkül elmondom. Churchillnek tulajdonítják a mondást, hogy a fokozás miként alkalmazandó a politikában: van az ellenség, a halálos ellenség és a koalíciós partner. Annak ellenére, hogy a viszonyok nem ideálisak – egyébként egyetlen koalíció vonatkozásában sem lehetnek azok –, a Szerb Haladó Párttal létrehozott, immár 9 éve fennálló koalíció olyan előnyökkel járt az ország stabilitása, továbbá a Magyarország és Szerbia közötti viszonyok, illetve a két nemzet kapcsolata, valamint a vajdasági magyarság szempontjából, hogy indokoltnak tartjuk az együttműködés folytatását. Azt, hogy miért nem másokkal, egyetlen példával szeretném szemléltetni, habár többel is lehetne. Addig, amíg a liberális belgrádi ellenzéki pártok – vagy, ahogy ezek szeretik magukat nevezni, az européer ellenzéki belgrádi pártok – a ’44/45-ös áldozatok újvidéki emlékművével kapcsolatban azt állítják, hogy mi a magyar fasisztáknak szeretnénk emlékművet állítani, az SZHP-vel 9 évvel ezelőtt megvalósítottuk a történelmi megbékélést. A haladók előtt hatalmon lévők – egyébként ugyanazok az emberek, akik most a liberális színezetű belgrádi pártokban töltenek be tisztséget – erről hallani sem akartak, mert gyávák voltak hozzá. Ezzel a témával lehet a leghitelesebben szemléltetni, hogy miként viszonyul a vajdasági magyar közösséghez az SZHP és miként az SZHP ellenlábasai.

 Újvidéken továbbra sincsen emlékmű…

– Valóban nincsen, ám az SZHP soha nem kérdőjelezte meg az emlékmű létjogosultságát. Rövidtávú terveink egyik prioritása és célja, hogy a jövő évi megemlékezésig megépüljön Újvidéken az ártatlan áldozatok emlékműve. Ennek az emlékműnek állnia kell, ahogyan számos más városban is. Az idén novemberben szintén avattunk ’44/45-ös emlékművet, méghozzá Kúlán. Erre lenne szükség Újvidéken, Óbecsén és számos más településen is, ahol még nincsen ’44/45-ös emlékmű.

 Amikor nemrégiben elindult az utasforgalom Szeged és Szabadka között, közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy „merjünk még nagyobbat álmodni”. Mire utalt ezzel a vasútfejlesztés szempontjából?

– Nem feltétlenül a vasútépítésre kell a bejegyzésnek vonatkoznia, hiszen a Szeged–Szabadka vasút a vajdasági magyar kisebbségi politizálás szimbóluma, allegóriája lehet. Ezen a példán le lehet vezetni, hogy miért nélkülözhetetlen a VMSZ a szerbiai politikai színtéren és miért elengedhetetlen a vajdasági magyarság szempontjából az erős VMSZ. Pontosan emlékszem, apám valamikor 1996-ban kezdett el ezzel a projektummal foglalkozni. Lehet azt mondani, hogy közel 30 évig ígérgettünk, ám a valóság az, hogy megfeszíttet munka és egyeztetés-sorozatok előzték meg azt, hogy elindulhasson a vonat. Először el kellett érnünk, hogy a szerbiai vasútfejlesztési stratégia részét képezze a vasútvonal felújítása – korábban azt tervezték, hogy még síneket is felszedik Szeged és Szabadka között. Ezt követően uniós forrásokból pénzt szereztünk a megvalósíthatósági tanulmányra, illetve a tervdokumentációra, majd szerbiai és magyarországi költségvetési eszközökből kiépült a vasútvonal. A menetrenddel kapcsolatos elképzelések módosítását is sikerült kieszközölnünk. Orbán Viktorral, valamint Lázár János és Goran Vesić miniszterekkel tárgyaltam arról, hogy napi 5 pár vonat közlekedjen, azaz utasbarát legyen a menetrend. Azzal érveltem, hogy a közel 30 évnyi munka, továbbá a beruházott rengeteg pénz, valamint a polgárok miatt nem szabad megengedni, hogy a vasútvonal ne töltse be alapvető rendeltetését. Szükségszerű volt, hogy kellő számú vonat közlekedjen és elég korán el lehessen jutni, illetve elég későn lehessen visszaindulni egyik városból a másikba. Hiszem, hogy az emberek ismét reális közlekedési alternatívaként fedezik majd fel a vasutat, azok is, akik például Királyhalomról, vagy Hajdújárásról Szabadkára szeretnének eljutni, de az idegenforgalom szempontjából ugyancsak meghatározó ez a vasút. Ezek olyan eredmények, amelyek még a közelmúltban is elképzelhetetlenek voltak. Ehhez a VMSZ kitartó munkájára és állhatatosságára, valamint a mindkét országgal való jó kapcsolataira volt szükség. Ami a vasútfejlesztés folytatását illeti, a következő lépés az, hogy Baja felé folyatódjon ez a vasútvonal.

 Az illegális migráció tekintetében leginkább érintett térségekben élő polgárok hosszú távon is fellélegezhetnek? Vannak ezzel kapcsolatban értesülései?

– Igen, vannak. Látom, hogy egyesek mindent megkérdőjeleznek, és azt állítják, hogy csak a választási kampány miatt tűntek el a migránsok. Emlékeztetnék arra, hogy tavaly és 2020-ban ugyancsak volt választási kampány, de azelőtt is, mert sajnos szinte évente valamilyen választást tartanak Szerbiában. Azokban az években viszont nem volt a jelenlegihez hasonló a helyzet. A szerbiai belügyminiszterrel folyamatosan egyeztetek. Az államvezetés feltett szándéka, hogy az október végén megkezdett hatósági akció addig tartson, amíg minden embercsempész rács mögé nem kerül, illetve minden illegális cselekedetet segítő személyt meg nem akadályoznak tevékenysége folytatásában. Ennek tartósan így kell lennie. Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy ehhez is szükség van a VMSZ-re, illetve arra, hogy a VMSZ erős legyen. Nyolc évünkbe telt, hogy a jelenlegi állapot bekövetkezzen. Nyolc éven át folyamatosan ismételgettük a parlamentben, a médiában és az államvezetés képviselőivel folytatott nem sajtónyilvános egyeztetéseken, hogy a migrációs válságot kezelni kell. A többség 2023 októberében döbbent rá arra, amire mi már 2015 óta rendületlenül figyelmeztetünk.

 Utak épülnek, vasútfejlesztés zajlik, van gazdaságfejlesztési program, iskolákat, óvodákat újítanak fel. Az átlagemberek zömét az említettek mellett elsősorban a megélhetés, a jobb életszínvonal témája foglalkoztatja, hiszen ebből a szempontból továbbra sem elégedettek. Mi a VMSZ ezzel kapcsolatos álláspontja és mik a tervei?

– A VMSZ egy reális párt, így soha nem támogatta azt, hogy választási célzattal kerüljenek meghatározásra bizonyos gazdaságpolitikai intézkedések. Mindazonáltal úgy vélem, hogy az elmúlt időszakban a parlament olyan törvényeket hozott, míg a kormány olyan intézkedéseket foganatosított, melyek az életszínvonal növelését, illetve az állampolgárok bevételeinek a növekedését voltak hivatottak szolgálni. Említést tehetünk egyszeri juttatásokról, de nyugdíjemelés is volt, továbbá növekedett a minimálbér, valamint a közszférában a bérek. Arról se feledkezzünk meg, hogy a VMSZ 15 évig küzdött a vízlecsapolási illeték eltörléséért, ez most megtörtént, továbbá megduplázták a területalapú támogatást a mezőgazdaságban. A felsorolt intézkedéseket mind támogatta a VMSZ. Hiszem, hogy ezek hozzájárultak ahhoz, hogy legalább valamelyest javuljon az életszínvonal, ugyanakkor természetesen ezt sem szeretném idealizálni, mint ahogyan mást sem. Mindazonáltal azt szintén hozzá kell tenni, hogy a VMSZ egy kisebbségi regionális párt, az országok makrogazdasági mutatói és monetáris-, illetve adópolitikája pedig sehol nem egy kisebbségi párttól függnek. Ezen a területen meglehetősen korlátozott a mozgásterünk, viszont az említett intézkedések bizonyítják, hogy mégis van bizonyos szintű ráhatásunk a folyamatokra. Ugyanakkor a vajdasági magyar közösség – akár a mezőgazdasági termelők, akár a vállalatok és a vállalkozók, valamint a turizmusban érdekeltek –, a vajdasági gazdaságfejlesztési tervnek köszönhetően rendelkezik olyan plusz lehetőségekkel, amelyekkel a velünk együtt élők nem. Elég csak elmenni bármelyik, a lakosság nemzeti összetételének szempontjából heterogén vajdasági faluba és megnézni, hogy milyenek a traktoraik a szerbeknek és milyenek a magyaroknak. Ezért fontos, hogy a már gyakran emlegetett, november 10-ei találkozón Orbán Viktorral el tudtam érni, hogy három év kihagyást követően új pályázatok jelenjenek meg, összesen 4 milliárd forint értékben. Ez nem aprópénz, a mostani időkben egy országos költségvetés szempontjából sem. A pályázati kiírások megjelentek, december 5-től már pályázhatnak is a mezőgazdasági kistermelők és a kisvállalkozók. Időközben arról tájékoztatott a magyar Miniszterelnökség, hogy már biztosították a szükséges pénzt, így amikor lezárul a pályázatok beadási határideje, a Prosperitati Alapítvány azonnal elbírálhatja a pályázatokat, majd megkezdődhet a kifizetés. Gazdasági ügyekben ez a maximális mozgástér, amit egy kisebbségi párt elérhet. Szerintem ez egyáltalán nem kevés.

 Nemcsak a VMSZ listavezetője és megbízott elnöke, hanem annak eddigi köztársasági parlamenti frakcióvezetője is. Minek kell a következő hatalmi ciklusban a VMSZ tevékenységének középpontjában állnia?

– Erre a kérdésre rendkívül egyszerű válaszolni. Személyes, lassan immár tizenhét éves parlamenti tapasztalatom is azt mutatja, hogy a kisebbségi politizálásban az egyik legfőbb feladat az elért eredmények megvédése. Természetesen lehet újakat álmodni, mindig vannak új projektumok, amelyeket meg kell valósítani, ám mindennek a megvalósulásáért éveket, olykor évtizedeket kell küzdeni. Arra is oda kell figyelni, hogy a kisebbségvédelem terén ne legyen visszalépés, de például a kis létszámú tagozatok ügyében sem. Ezért fontos, hogy a vajdasági magyar közösség képviselői a VMSZ színeiben ott legyenek, ahol a döntések születnek és ezekről az ügyekről napi szinten gondot viseljenek. Mivel jó néhány nagy projektum – mint amilyen a Szeged–Szabadka vasútvonal, vagy a palicsi AquaPark – befejeződött, a Belgrád–Budapest vasúti beruházás pedig a végéhez közeledik, új projektumok megfogalmazásának vonatkozásában teremtődnek meg költségvetési lehetőségek. Ha ezúttal valóban nem egy, vagy másfél évre lehet tervezni – azaz nem lesznek előrehozott választások –, akkor a következő hatalmi ciklusban újabb, az említettekhez hasonló projektumokat tudunk megvalósítani.

PESEVSZKI EVELYN

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként

2024. április 25.

13,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

17,30 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnöki fogadása a CPAC Hungary alkalmából

18,30 - Budapest - találkozó Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével

19,00 - Budapest - Az Alapjogokért Központ és a New York Young Republican Club közös gálavacsorája  a CPAC Hungary alkalmából

2024. április 26.

09,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

10,00 - Budapest - Találkozó Nyitrai Zsolt parlamenti képviselővel, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójával

15,50 - Budapest - Részvétel előadóként az United We Stand panel beszélgetésen a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

2024. április 28.

08,15 - Szabadka - a VMSZ szabadkai választási listájának aláírása

2024. április 29.

09,00 - Szabadka - a VMSZ városi választási listájának átadása

14,00 - Szabadka - Állami kitüntetés átadási ünnepsége Magyarország Főkonzulátusán, a magyar nemzeti ünnep alkalmából 

18,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon RTV Közügyek c. műsorában (élő)

2024. május 1.

12,00 - Belgrád - A Parlament első alkalmi ülése a Tizennegyedik ciklusban - Napirenden: a Kormány megválasztása

17,30 - Belgrád - A Pannon TV Híradó Plusz c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. május 2.

09,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

16,50 - Belgrád - Szavazás (A Parlament első alkalmi ülése a XIV. ciklusban - a Kormány megválasztása)

2024. május 6.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. május 7.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

09,00 - Szabadka - Beszélgetés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatóival

18,00 - Zenta - A VMSZ koordinátorainak, aktivistáinak és jelöltjeinek találkozója

2024. május 8.

10,00 - Szabadka - Beruházás megtekinése az 1-es vízgyárban

10,45 - Szabadka - Kisradanovác HK, a Virág utca aszfaltozási munkálatainak megtekintése

12,00 - Majdány - A Látogatóközpont megtekintése

12,40 - Oroszlámos - A Művelődési Ház megtekintése

13,20 - Törökkanizsa - A felújított Népkönyvtár épülete és a templom megtekintése

16,00 - Martonos - A felújított középületek megtekintése

17,00 - Kispiac - A Művelődési Ház megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 9.

11,00 - Pacsér - Az Öko-kút és a Gyógyfürdő megtekintése

12,00 - Bácskossuthfalva - Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermének megtekintése 

12,40 - Bácskossuthfalva - A művelődési ház nagyterasza felújítási munkálatainak megtekintése

13,00 - Bácskossuthfalva - A Gróf Széchenyi István utca felújítási munkálatainak megtekintése

19,00 - Hajdújárás - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 10.

10,00 - Csóka - A Szentháromság templom megtekintése

10,30 - Csóka - A regionális hulladékudvar - bekötőút megtekintése

11,15 - Tiszaszentmiklós - A Tiszaszentmiklós-Hódegyháza út megtekintése

11,30 - Hódegyháza - A Szent István Király Hagyományőrző MME székházának megtekintése

12,15 - Szaján - A Művelődési Otthon megtekintése

13,00 - Nagykikinda - A Fejős Klára Általános Iskola megtekintése

13,50 - Magyarcsernye - A Kultúrotthon megtekintése

16,20 - Torda - Látogatás a Civil Szervezetek Otthonába

17,20 - Nagybecskerek - A Tina Szalon Kft. vállalkozás megtekintése

17,45 - Nagybecskerek - A Sonja Marinković Általános Iskola megtekintése

18,20 - Muzslya - A Lehel sportközpont megtekintése

19,00 - Muzslya - Közösségi találkozó

2024. május 11.

09,30 - Gunaras - A gunarasi ÖTT 100. évfordulójának ünnepsége

10,15 - Topolya - Tópartszépítő akció

11,15 - Szabadka - Családi délelőtt az Újfalu HK-ben

11,45 - Szabadka - Sportpálya (Stipe Grgić u. 60.) - környezetszépítő akció

2024. május 12.

14,30 - Topolya - Találkozó Zsigmond Barna Pál EU ügyekkel megbízott miniszterhelyettessel, országgyűlési képviselővel

17,30 - Péterréve - A Gemini-GM vállalkozás meglátogatása

18,10 - Óbecse - A Rolometal Kft. meglátogatása

19,00 - Óbecse - Közösségi találkozó

2024. május 13.

13,45 - Belgrád - Találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

17,30 - Topolya - A fürdő megtekintése

18,00 - Topolya - Közösségi találkozó

2024. május 14.

11,00 - Topolya - A Prosperitati Alapítvány Mentorprogramjának megnyitója

14,00 - Palics - Ünnepélyes szerződéskötés az MNT pályázatainak nyertes egyesületeivel és intézményeivel

17,00 - Szabadka - A Nagybányai remekművek magángyűjteményekből c. kiállítás megnyitója

18,00 - Szabadka - A zsinagóga megtekintése és találkozó Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosával

2024. május 15.

10,00 - Újvidék - Vendégszereplés az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda c. műsorában (élő)

19,00 - Szabadka - Hot Jazz Band koncert a Zsinagógában

2024. május 16.

11,00 - Mohol - A Csobolyó Művelődési Egyesület felújított székházának megtekintése

11,30 - Ada - A Vadvirág Hagyományápoló Kör felújított székháza és a Szarvas Gábor Könyvtár megtekintése

12,45 - Zenta - A termáltó projekt bemutatása a Sportcsarnokban

18,00 - Magyarkanizsa - Közösségi találkozó

2024. május 17.

09,30 - Palics - A Miroslav Antić Általános Iskola megtekintése

10,15 - Palics - A gázvezeték-hálózat bővítése - munkálatok megtekintése

10,45 - Palics - A Víkendtelep megtekintése

11,20 - Ludas - A Kosztolányi-ház megtekintése

11,40 - A Ludas-Kispiac út megtekintése

14,00 - Szabadka - Találkozó Deutsch Tamással, a Fidesz-KDNP Európa Parlamenti listavezetőjével

15,25 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Birkózóakadémia megtekintése

18,00 - Topolya - A TSC Labdarugó Akadémia megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó

2024. május 18.

10,00 - Kishegyes - I. Délvidéki Médiatalálkozó (konferencia)

12,30 - Hajdújárás - A teniszpálya építése, a park rendezése és a sportközpont megtekintése

2024. május 19.

09,00 - Ludas - Pünkösdi szentmise és közösségi találkozó

16,00 - Királyhalom - Anyák napi ünnepi műsor

2024. május 20.

09,30 - Palics – A Vermes Lajos táblák megtekintése a sétányon

10,30 - Szabadka - A Raichle-palota, a Kortárs Galéria épületén végzett állagmegőrző munkálatok megtekintése

18,00 - Szabadka - Lakossági fórum a Zorka HK épületében

19,00 - Kelebia - Pünkösdölés

2024. május 21.

09,00 - Szabadka - Séta a Rádity fivérek utcában az evangélikus templom elől, sajtótájékoztató a Darabos cukrászda előtt a Gubec Máté utcában és a Kosztolányi Dezső Színház megtekintése

10,30 - Szabadka - A G-dent fogtechnikai laboratórium megtekintése

16,00 - Bácsfeketehegy - Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének fogadása és a Nikola Đurković Általános Iskola felújítási munkálatainak megtekintése

16,30 - A Potok víztározó megtekintése a kishegyesi és szikicsi határ között

17,15 - Kishegyes – A Wood and More kft. meglátogatása

17,45 - Kishegyes – A Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központ megtekintése

18,00 - Kishegyes - Közösségi találkozó a Színházteremben

2024. május 22.

10,30 - Szabadka - Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának vajdasági látogatása

11,30 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ székházában

14,00 - Zenta – Az atlétikapálya megtekintése

16,15 - Zenta – A Petőfi-mellszobor leleplezése a Petőfi Sándor Általános Iskolában

17,20 - Kevi – A Kevi-Buránysor út aszfaltozási munkálatainak megtekintése

17,40 - Tornyos - A Tömörkény István Általános Iskola megtekintése

18,10 - Csantavér - A Városi Könyvtár Csantavéri Fiókkönyvtára fejlesztéseinek megtekintése

18,30 - Csantavér - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 23.

09,15 - Szabadka - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettesével

10,00 - Szabadka - Az Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. HEPA projektjének megtekintése és sajtótájékoztató

11,10 - Magyarkanizsa - Ünnepélyes szerződéskötés a Prosperitati Alapítány falusi házvásárlás és vállalkozói pályázatainak nyertes pályázóival

12,00 - Adorján - A Kontakt Kft. kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztés ünnepélyes átadása

14,45 - Mohol - Találkozó Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, a Fidesz-KDNP EP lista jelöltjével

15,00 - Mohol - Mezőgazdasági vállalkozó gazdaságának megtekintése

15,50 - Zenta - A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházának megtekintése, találkozó a falugazdász irodák vezetőivel

17,00 - Zenta - A Vajdasági Magyar Edzők Egyesületének alakuló ülése

17,30 - Zenta - A Medica Netter orvosi és fizikoterápiás magánrendelő megtekintése

18,00 - Zenta - Közösségi találkozó

2024. május 24.

10,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak és interjú a Hét Nap hetilapnak

11,00 - Szabadka - Interjú az Informer TV-nek

13,00 - Nosza - Kis Torma András mezőgazdasági termelő gazdaságának megtekintése

13,30 - Nosza - A Művelődési Ház megtekintése

17,00 - Budapest - A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj átadó ünnepsége, a díjazott az újvidéki Európa Kollégium

2024. május 25.

09,30 - Palics - Találkozó Németh Szilárddal, a Fidesz alelnökével, kormánybiztossal, országgyűlési képviselővel, a Magyar Birkózó Szövetség elnökével

10,00 - Palics - A Palicsi Olimpiai Játékok és Vermes Lajos-emléknapok második napja - Vermes Lajos szobrának koszorúzása

10,15 - Palics - Kiállításmegnyitó az Öko-közpotban

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitója

14,00 - Szabadka (Nagyradanovác) - Családi nap a Mária Rádió szervezésében, a rendezvény fő előadója: msgr. Felföldi László, pécsi megyéspüspök

18,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta döntője és díjátadó

20,00 - Bezdán - Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület díszközgyűlése, az egyesület fennállásának 145. évfordulója alkalmából

2024. május 26.

16,00 - Palics - A Folk Music Fest népzenei fesztivál megnyitó ünnepsége

17,00 - Szabadka - Utcafórum a Pescsara Helyi Közösségben

20,00 - Palics - Zvonko Bogdan koncert

2024. május 27.

09,00 - Szabadka (Vasutas HK) - A Kun Ernő utca megtekintése

10,00 - Szabadka - Bíró Károly emléktábla-avató ünnepség

17,00 - Csóka - Beszélgetés a parasportról a Művelődési és Oktatási Központban - Szekeres Pál, magyar olimpikon, a Fidesz-KDNP EP-lista jelöltjének részvétele a VMSZ kampányában 

18,00 - Csóka - A helyi Asztalitenisz Klub edzésének megtekintése

19,00 - Ada - A felújított Sportcsarnok épületének megtekintése és találkozó a Kézilabda Klub vezetőségével

19,30 - Ada - Közösségi találkozó

2024. május 28.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Zombor - Közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozója

10,30 - Zombor - Az Egészségház felújítási munkálatainak megtekintése

11,30 - Bácsgyulafalva - A Helyi Közösség felújított épületének bemutatása, a tervek ismertetése, templom megtekintése

13,20 - Bezdán - A kultúrotthon/színházterem felújítási munkálatainak ünnepi kezdete

16,00 - Bácskertes - A Szent Anna Római Katolikus templom felújítási munkálatainak megtekintése

17,00 - Zombor - Közösségi találkozó

2024. május 29.

09,00 - Szabadka - Makkhetes HK - a felújított játszótér munkálatainak megtekintése

10,00 - Bajmok - A felújított Kaponyai emlékmű felavatása

10,30 - Bajmok - A Szent Péter és Pál Apostolok Római Katolikus templom felújításának megtekintése

11,00 - Bajmok - Utcafórum

12,00 - Szabadka - Kampányösszegző sajtótájékoztató a VMSZ székházban

13,00 - Szabadka - Interjú felvétele a YU ECO RTV-ben (adásban csütörtökön 20,00-kor)

17,00 - Újvidék - A Magyar Szó székházának megtekintése

17,40 - Újvidék - Pázmány Péter mellszobrának felavatása az Európa Kollégiumban

18,15 - Újvidék - Közösségi találkozó

2024. május 30.

09,00 - Palics - A Víztorony felújítási munkálatainak megtekintése 

09,20 - Palics - Találkozó Bóka Jánossal, Magyarország európai ügyekért felelős miniszterével

09,30 - Palics - Beszélgetés a polgárokkal a Vigadó nagyteraszán

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

12,30 - Interjú a budapesti Magyar Nemzet c. napilapnak

14,00 - Szabadka - Találkozó Gál Kingával, a Fidesz–KDNP EP-lista jelöltjével a VMSZ székházában és séta Szabadka belvárosában 

15,10 - Szabadka - A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületének megtekintése

16,00 - Szabadka - A Magyar Médiaház keretein belül működő intézmények munkájának bemutatása

17,00 - Szabadka - Közösségi találkozó és a VMSZ kampányzáró rendezvénye

19,00 - Szabadka - Mága Zoltán koncertje a Zsinagógában

20,00 - Szabadka - „Razgovor sa povodom“ c. műsor a YU ECO TV-n

2024. június 1.

11,00 - Nagybecskerek - Msgr. Štefković Mirko nagybecskereki megyéspüspök püspökszentelése

2024. június 2.

07,30 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Szabadka - Eredményvárás a VMSZ-ben

2024. június 3.

13,00 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. június 4.

11,00 - Geszt (Magyarország) - Ünnepség a Nemzetei Összetartozás Napja alkalmából, a geszti Tisza-kastély átadója, Orbán Viktor miniszterelnök emlékbeszéde

16,00 - Királyhalom - Ünnepség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. június 5.

10,30 - Szabadka - Interjú a Srpski telegraf c. napilapnak

12,00 - Szabadka - Interjú felvétele a Hír FM Magyar Hangok c. műsorába (adásban szombaton 8 órakor)

17,00 - Szabadka - A VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. június 6.

12,00 - Szeged - Találkozó a magyarországi Országos Szerb Önkormányzat vezetőségével és Soltész Miklóssal, Magyarország Miniszterelnöksége egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával

2024. június 7.

09,00 - Szabadka - Interjú az RTS reggeli híradójának (felvétel szerb nyelven; adásban június 9-én)

2024. június 8.

11,00 - Ada - 60. Gyöngyösbokréta fesztivál; ünnepi megnyitó 12,40

2024. június 9.

19,00 - Budapest - Az európai parlamenti választások Fidesz-KDNP eredményvárója

2024. június 11.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

08,00 - Szabadka - Találkozó Lánszki Regő magyar építészeti államtitkárral és az ÉMI Nonprofit Kft. képviselőivel, majd az Avilai Szent Teréz székesegyház bejárása

2024. június 12.

18,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának ülése

2024. június 13.

09,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ülése

2024. június 14.

10,00 - Zenta - A Réel Chocolate Manufaktúra új boltjának ünnepélyes megnyitója

18,00 - Kúla - A Magyar Szó napilap Magvető mezőgazdasági mellékletének gálaműsora és a kúlai Népkör MMK évadzáró műsora

2024. június 15.

11,00 - Csantavér - Részvétel a falunapi programokon

2024. június 16.

11,00 - Szabadka - Megemlékezés a szabadkai zsidók deportálásának évfordulója alkalmából

2024. június 17.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandra Đurovićtyal, Szerbia magyarországi nagykövetével

14,00 - Belgrád - Interjú az MTI-nek

2024. június 18.

17,00 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Magyar Szövetség 30. születésnapjának megünneplése