Megvédve / Odbranjena / Defended dr./dr/PhD ✔ https://t.co/8ySpX0beJg||#EdpRNRMadrid #realmadrid #estadiosantiagobernabeu https://t.co/0x4vFYDbJf||My third marathon completed. The medal and the Spanish Parliament #EdpRNRMadrid #congresodelosdiputados https://t.co/yMKeL4ud74||

Megnyílt a XVI. Vajdasági Szabadegyetem: Potápi példaértékűnek nevezte a vajdasági magyar közösség tettrekészségét

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor Bálint parlamenti képviselő nyitotta meg a XVI. Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai tanyán. Potápi példaértékűnek nevezte a vajdasági magyar közösség tettrekészségét. Kiemelte, hogy az utóbbi években a Magyar Kormány a vajdasági politikai vezetéssel közösen indított kezdeményezései között vannak azok a gazdaságfejlesztési programok, amelyek révén a vajdasági magyarok páratlan lehetőséget kaptak vállalkozásaik fejlesztésére, a térség felvirágoztatására.

Potápi emlékeztetett rá, hogy a nemzetpolitikai táboroknak sora a vajdasági Kishegyesen kezdődik de ezen a napon kezdődik a Martfeszt is, a felvidéki Martoson, ahol szintén jelen lesz a megnyitón majd. Július 5-től a kárpátaljai Felsőszinevéren, július 16-tól a felvidéki Gombaszögön várják a magyar fiatalokat határon innen és túlról, majd a fesztiválok sorát a július 24-én kezdődő Tusnáfrüdői szabadegyetem zárja, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet fog mondani.

Az ilyen jellegű rendezvények azért jelentősek, mert olyan fiatalok és nem fiatalok találkozhatnak, akiket érdekel a nemzetpolitika, a közélet és mindaz, ami ezzel összefügg, mondta az államtitkár. Az államtitkárság 2018-at a Külhoni magyar családok évének hirdette. Ezzel lényegében az anyaországi Családok évéhez kapcsolódnak. Bizonyos szinten összegzése is ez az eddigi tematikus éveknek, hiszen a családokon keresztül minden réteghez el lehet jutni. Potápi emlékeztetett rá, 500 millió forint keretösszeggel pályázatot hirdettek. Az előző évekhez hasonlóan a vállalkozókat célozzák meg. Most azonban olyan vállalkozókat támogatnak, akik vállalják, hogy családbaráttá teszik vállalkozásukat, illetve máris családbarát szolgáltatásokat nyújtanak. Eddig több száz pályázat érkezett be, melyek feldolgozása és értékelése jelenleg még tart. Ehhez kapcsolódik, hogy július 29. és augusztus 4. között 50 külhoni magyar nagycsaládnak biztosítanak lehetőséget a magyarországi Kolompos-táborban való részvételre. Az ősz folyamán pedig az államtitkárság kezdőcsomagot biztosít majd azoknak a külhoni magyar családoknak, akik igényelték a 2018. január 1-e óta már a határon túl élőknek is elérhető anyasági támogatást.

A Kőrösi Csoma Sándor Program és Petőfi Sándor Program 2017/2018-as szakaszáról is szólt. Elmondta, hogy mindkét program megemelt létszámmal folytatódik. A két program jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar nemzet közösségei távol Magyarországtól is meg tudják őrizni identitásukat, kultúrájuk és hagyományaik ápolása területén is eredményeket tudtak elérni. Elmondta, hogy a programot új helyszínekre is kiterjesztik: Isztambulba, Kijevbe, Bukarestbe, Ostravába, Banja Lukába és Fiumébe is ösztöndíjast küldenek.

Potápi szerint a nemzetpolitika nem titkolt célja, hogy több gyermek szülessen a magyar családokban a határon túl is, akik aztán felnőve a szülőföldjükön váljanak a magyar nemzet sikeres tagjává. Kulcsfontosságúnak ítélte meg a gazdasági megerősödést, hiszen csak az tudja helyben tartani a vidéki lakosságot, ha vannak munkahelyek. - Egy új kormányzati ciklus kezdetén vagyunk. Sok tervünk van, de az eddigi programok sem állnak le. Folytatódik a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztés és a nemzet közjogi egyesítése – fogalmazott Potápi Kishegyesen. A Nemzetpolitikai Államtitkárság az Emberi Erőforrások Minisztériuma által indított családok évével párhuzamosan indította el a külhoni magyar családok évét, amelynek keretében családokat segítő programokat valósítanak meg. Az idei évtől már a külhoni magyar édesanyák számára is elérhető az anyasági támogatás és a babakötvény, azon családok számára pedig, akik ezt igénylik, a Nemzetpolitikai Államtitkárság az ősszel kezdőcsomagot biztosít.

Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője ara hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy ne üljenek fel arra a „hullámvasútra”, melyen azt szajkózzák, hogy minden reménytelen, nincs perspektíva, el kell menni innen. A gondok ellenére vannak lehetőségek és az utóbbi időszak eredményeit kiemelve a gazdasági alapok megerősítése mellett a részarányos foglalkoztatás és az intézményfejlesztés terén elért eredményeket emelte ki. Ez utóbbi esetében hangsúlyozta az MNT szerepét, mely valóban harcol minden iskoláért, minden megnyíló magyar tagozatért.

A szervezők nevében Berkó Szilárd és Csikós Tibor elmondta, hogy mintegy 100 fiatal résztvevője van az idei szabadegyetemnek, a Kárpát-medence egész területéről érkeztek a fiatalok. Idén először a Vajdasági Ifjúsági Fórum, vagy, ahogy a legtöbben ismerik a VÍFÓ egyedül szervezi meg a rendezvényt a kishegyesi Kátai tanyán. Csikós elmondta, ebben az évben a két szervezet operatív együttműködése egy évre stratégiai kapcsolatra redukálódik, vagyis nem szerveznek közösen programokat, de a kooperáció más szinteken továbbra is megmarad. Reményeik szerint ez csak javítani fog a két szervezet jövőbeni együttműködésén. A szabadegyetemre a beköltözés és az ismerkedés már kedden, a hivatalos megnyitó előtt meg is történt, amikor meghallgatták az első előadót is, Tóth Dániel pszichológust. A megnyitót követően Nyíri Zoltán közgazdász, üzleti író, kommunikációs tréner tartott előadást Közösségi csapdák, önismereti és kommunikációs problémák a közösségi hálók használata során a személyiségtípusok türkében címmel, majd délután, Molnár Balázs politológus értekezik, Pályaválasztás és karrier a digitális korban: hogyan (nem) segíti a szakmai céljainkat a virtuális jelenlétünk? címmel. Ezt műhelymunka és csapatjátékok követik. Csütörtökön 9.30-tól Zeitler Ádám közgazdász, oktatási szakértő Merre tart az oktatás, mit hoz a jövő? című előadására kerül sor, 11.30-tól dr. Csernus Imre pszichiáter előadásában majd azt taglalja, hogy miért nem találunk otthon megértő fülekre, 14.30-kor pedig Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus Online érzelmek és az életünk című előadására kerül sor.

TÓTH PÉTER

2018. november 19.

17,30 - Szabadka - a VMSZ Tanácsának ülése

2018. november 23.

09,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

2018. november 26.

10,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

11,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

18,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon TV Közügyek c. műsorában (élő)

2018. november 27.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak IV. ülése)

14,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

2018. november 28.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2018. november 29.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2018. november 30.

09,30 - Belgrád - A bírói hatalom függetlenségének alkotmányos biztosítékai c. konferencia

12,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

19,00 - Belgrád - A VMSZ belgrádi városi szervezetének ünnepi ülése

2018. december 1.

20,00 - Ada - Jótékonysági bál

2018. december 3.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2018. december 5.

10,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Társadalmi szervezetek munkacsoportjának ülése

2018. december 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2018. december 7.

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak IV. ülése)

 

2018. december 8.

11,00 - Karlóca - A Vajdasági Magyar Jogász Egylet közgyűlése és konferenciája

2018. december 10.

13,00 - Szabadka - Miért szükséges az alkotmánymódosítás c. konferencia

2018. december 17.

18,00 - Pacsér - a VMSZ helyi, községi, körzeti elnökeinek és más tisztségviselőinek fóruma

2018. december 18.

12,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

 

2018. december 19.

17,30 - Hajdújárás - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

 

2018. december 21.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Tanácsának ülése

19,00 - Szabadka - a VMSZ karácsonyi műsora

2018. december 27.

18,00 - Ludas - a VMSZ hagyományos évzáró fogadása

2018. december 28.

12,30 - Topolya - a VMSZ sajtótájékoztatója

2019. január 11.

14,00 - Szabadka - A Pannon TV Szubjektív c. műsorának felvétele (adásban kedden 17 órakor)

2019. január 25.

19,00 - Székesfehérvár - Fejér megye gazdasága jótékonysági vacsoraestje

2019. január 28.

11,30 - Belgrád - Találkozó Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterrel

13,15 - Belgrád - A Parlament huszadik alkalmi ülése a Tizenegyedik ciklusban (Borut Pahornak, Szlovénia köztársasági elnökének felszólalása)

13,35 - Belgrád - Munkaebéd Borut Pahor, Szlovénia köztársasági elnöke tiszteletére

15,30 - Belgrád - Találkozó Nenad Nerićtyel, a Munkaügyi és Szociálpolitikai Minisztérium államtitkárával

2019. január 31.

18,00 - Újvidék város napja, ünnepi műsor

2019. február 4.

11,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

18,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon TV Közügyek c. műsorában (élő)

2019. február 7.

16,30 - Szabadka - a VMSZ Tanácsának ülése

 

2019. február 8.

12,00 - Szabadka - Sajtótákoztató a Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

2019. február 11.

09,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - A Parlament tizenegyedik rendkívüli ülése a Tizenegyedik ciklusban

 

2019. február 13.

09,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2019. február 14.

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Parlament tizenegyedik rendkívüli ülése a Tizenegyedik ciklusban)

17,00 - Topolya - Találkozó a VMSZ kishegyesi és topolyai községi szervezetei elnökségeinek tagjaival

 

2019. február 16.

18,00 - Zombor - a város napja alkalmából szervezett nyugat-bácskai ünnepség

2019. február 18.

12,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

17,00 - Magyarkanizsa - Találkozó a VMSZ magyarkanizsai és a törökkanizsai községi szervezetei elnökségeinek tagjaival

2019. február 19.

17,00 - Zenta - Találkozó a VMSZ zentai és csókai községi szervezetei elnökségeinek tagjaival

2019. február 20.

17,00 - Doroszló - Találkozó a VMSZ nyugat-bácskai és kúlai szervezetei elnökségeinek tagjaival