Megvédve / Odbranjena / Defended dr./dr/PhD ✔ https://t.co/8ySpX0beJg||#EdpRNRMadrid #realmadrid #estadiosantiagobernabeu https://t.co/0x4vFYDbJf||My third marathon completed. The medal and the Spanish Parliament #EdpRNRMadrid #congresodelosdiputados https://t.co/yMKeL4ud74||

Huszadszor tartottak emlékünnepet az aracsi Pusztatemplomnál

A tordai Aracs Hagyományápoló Egyesület huszadszor szervezett emlékünnepséget az aracsi Pusztatemplomnál. Elsőként szentmisét szolgáltattak, amelyet Mellár József atya celebrált paptestvéreivel együtt, majd a szentmisét követően Orosz Attila református esperes hirdette az Igét.

Az egybegyűltek elsőként közösen elénekelték a himnuszt, majd Lázár Jenő, a tordai Aracs Hagyományápoló Egyesület alelnöke mondott köszöntőt, amelyben arra is kitért, hogy amikor az egyesület megalakult, milyen célokat, feladatokat tűzött maga elé: hogy az aracsi pusztatemplomot kiemelje a feledésből, az ismeretlenség homályából.

- Az elmúlt két évtizedben láttuk és megtapasztaltuk, hogy a pusztatemplomot szinte egész évben látogatják, az itteni és anyaországi zarándokok egyaránt, hiszen múltunk kiemelkedő emlékének, egy igazi megtartó erőnek tartjuk a pusztatemplomot, amely erőt az elmúlt évszázadok sugároznak felénk - mondta a többi között Lázár Jenő.

Az Emléknapon Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott ünnepi köszöntőt, aki a jövőt fejtegette, kérdezvén: mi lesz a sorsa ennek a pusztába magasodó, felbecsülhetetlen értékű, csodálatos műemléknek?

- Hosszú időnek kellett elmúlnia ugyanis ahhoz, hogy a mai aracsi emlékünnepségen arról számolhassunk be, hogy sokak sokszori nekifutása után, mára Magyarország Kormánya támogatásának hála a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács elkötelezett abban, hogy elkezdődjék a fejlesztéshez elengedhetetlen tudományos dokumentáció elkészítése egy átfogó régészeti kutatás elvégzésével, hogy azután majd a pusztatemplom helyreállítása következhessen: részleges rekonstrukcióval, turisztikai attrakcióként való bemutatással, szakralitásának biztosításával, az egykori védelmi rendszer és a vizesárok bemutatásával, gyógy- és fűszernövénykertek kialakításával, a kolostorkert és a kolostor részleges rekonstrukciójával, az egykori település és a kikötő alaprajzi rendszerének funkcionális bemutatásával akár növényzetből kialakítva, netán gályák elhelyezésével, látogatóközpont építésével, rekreációs terület, térvilágítás kialakításával; mindehhez pedig terep- és kertépítészeti rendezés, továbbá biztonsági és térfigyelő, valamint kerékpáros szolgáltató rendszer párosulna. (...) Hiszen a cél egy olyan fogadó- és rendezvényközpont létrehozása, amely a XXI. század elvárásainak megfelelően – megőrizve a történeti értékeket – szabadabb formában, változatos szolgáltatások segítségével igyekezzék majd a pusztatemplom és a hozzá kapcsolódó rendház múltját, a jelenéhez köthető ismereteket élményszerűen bemutatni és átélhetővé tenni - fogalmazott Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Az ünnepi köszöntő után alkalmi műsorra került sor, amely keretében fellépett Torda egyik testvértelepülésének, Tiszaalpár jeles szavalója, a tordai Nepomuki Szent János templom énekkara, Nagy Szabina egy népies balladaparafrázist adott elő, Fodor Mariannától egy magyar népmesét hallhatott a közönség, Csíkos Dániel szavalattal lépett fel, valamint a rendezvényt a csókai Pannónia férfikar tette még ünnepélyesebbé, közben elhangzott Tápai Tibor szavalata is.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Magyarország Belgrádi Nagykövetségének képviseletében Szász Krisztián, első osztályú titkár, Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, továbbá Kovács Elvira, Pásztor Bálint, Fremond Árpád és parlamenti képviselők, Sutus Áron, a VMMSZ elnöke, Dudás Károly, a VMMSZ tiszteletbeli elnöke, valamint a tartományi titkárságok, intézmények, önkormányzatok képviselői, és mások.

KÓNYA-KOVÁCS OTÍLIA

2018. július 19.

10,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

11,00 - Belgrád - A Parlament tizenhetedik alkalmi ülése a Tizenegyedik ciklusban (Ali Abdel Alnak, az Egyiptomi Arab Köztársaság Parlamentje elnökének felszólalása)

11,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

2018. július 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

2018. július 23.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

13,00 - Belgrád - A Parlament tizennyolcadik alkalmi ülése a Tizenegyedik ciklusban (Demetrisz Szilurisznaknak, a Ciprusi Köztársaság Parlamentje elnökének felszólalása)

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2018. július 24.

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (IX. rendkívüli ülés)

 

2018. július 27.

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - VI. Buckai Lángos Fesztivál

2018. július 29.

16,00 - Beodránál - Emlékünnepség az aracsi pusztatemplomnál

2018. augusztus 1.

12,00 - Szabadka - Sajtótákoztató a II. Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

2018. augusztus 18.

17,00 - Szabadka és Palics - A VMSZ Szent István-napi rendezvénye

2018. augusztus 25.

13,00 - Szabadka (Makkhetes) - 5. Családi Nap

2018. augusztus 29.

11,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

11,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon Rádió Pannon Presszó c. műsorában 

18,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Vajdasági Televízió Razglednice c. műsorában (élő)

2018. szeptember 1.

10,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület városnapi ünnepi ülése

2018. szeptember 2.

10,30 - Szabadka - II. Szabadkai Félmaraton

2018. szeptember 7.

19,00 - Bácsfeketehegy - a 47. Szüreti Napok nyitó műsora

2018. szeptember 13.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2018. szeptember 15.

16,15 - Belgrád - A Parlament tizenkilencedik alkalmi ülése a Tizenegyedik ciklusban (India alelnökének, Venkaiah Naidunak felszólalása)

 

2018. szeptember 21.

09,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

09,30 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (X. rendkívüli ülés)

2018. szeptember 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2018. szeptember 25.

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (X. rendkívüli ülés)

 

2018. szeptember 26.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2018. szeptember 27.

12,00 - Topolya - a TSC Labdarúgó Akadémia avatóünnepsége

2018. október 2.

09,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak I. ülése)

 

2018. október 16.

09,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak II. ülése)